:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WISEGUY - SEIZOEN 1.1
WISEGUY - SEIZOEN 1.1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-01-09
SERIE
OCB (Organized Crime Bureau)-agent Vincent “Vinnie” Terranova (Ken Wahl) gaat, nadat hij als dekmantel een gevangenisstraf heeft uitgezeten, undercover bij de georganiseerde misdaad in New Jersey. Al snel gaat hij in dienst bij Sonny (Ray Sharkey) en Dave Steelgrave. Na de dood van Dave gaat Sonny Vinnie beschouwen als een broer. De intense vriendschap met Sonny brengt Vinnie geregeld in gevaar. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van broer Pete, zijn directe chef Frank McPike (Jonathan Banks) en Daniel “Lifeguard” Burrows (Jim Byrnes) die de communicatie verzorgt tussen Vinnie en Frank.

Er zijn zo van die series uit onze kindertijd die voor altijd in ons geheugen gegrift zullen blijven: Merlina, The A-team, The Fall Guy (of L' homme qui tombe à pic op de Franse zenders), Knight Rider, Goldorak. Een beetje later was het de beurt aan Tour Of Duty en Wiseguy. Zowat 20 jaar later is onze smaak, gelukkig, toch wel ietwat geëvolueerd en bij het herbekijken van sommige van onze vroegere favorieten kunnen we niet veel anders dan eens in het haar krabben. Ondergetekende bleef echter al die jaren gefascineerd door Wiseguy, een serie die zowat mythische proporties had aangenomen in mijn herinneringen. Het eerste seizoen is inmiddels al een aantal jaren op 2 boxen in de VS te verkrijgen maar de ridicule vraagprijs deed ons steeds afzien van een aankoop. Toen wij een aantal weken geleden het persbericht van Dutch Filmworks voor een Wiseguy-release onder ogen kregen, waren we toch wel “a little excited”. De vraag bleef natuurlijk of de hoog gespannen, en wellicht onrealistische, verwachtingen zouden worden ingelost. Laat mij u niet langer meer in spanning houden (ahum) ja, ja, ja! Wiseguy is nog steeds een dijk van een serie. Wellicht dat iemand die de serie indertijd niet zag op tv iets minder enthousiast zal zijn (jeugdsentiment speelt nu eenmaal een rol), maar deze serie verdient toch zeker een kans bij een veel ruimer publiek dan 80's nostalgici. Eerst en vooral is er natuurlijk het interessante verhaal. In essentie gaat het over de strijd van goed tegen kwaad, maar Wiseguy toont duidelijk dat de zaken in werkelijkheid nooit zo zwart-wit zijn. Niemand is volledig goed, niemand is volledig slecht. De relatie/vriendschap tussen Sonny en Vinnie wordt in dat kader goed uitgewerkt. Redelijk innovatief voor die tijd (we hebben het tenslotte over 1987) is het feit dat de verhaallijnen diverse episodes overspannen. Toch zijn de snelheid en de spanning groot genoeg om de kijker reikhalzend te doen uitkijken naar de volgende aflevering.

Hoofdrolspeler Ken Wahl weet grotendeels te overtuigen als Vinnie, maar tijdens een aantal emotionele scènes met moeder Carlotta bezondigt hij zich toch wel serieus aan “overacting”.  Ondanks zijn soms “mindere momenten” kreeg hij later voor zijn rol in Wiseguy een Golden Globe en werd hij genomineerd voor een Emmy Award. Nog beter op dreef is Ray Sharkey als Sonny Steelgrave. Het is een meer dan gewaagde vergelijking, maar in bepaalde scènes doet hij toch wel (ook op fysiek vlak) wat denken aan Al Pacino ten tijde van Scarface. Wellicht deels door zijn hardnekkige heroïne- en cocaïneverslaving kon hij niet meer uit zijn carrière halen. Hij stierf uiteindelijk in 1993 aan aids. Ook de carrière van Ken Wahl was trouwens erg kort (door een motorongeval) na Wiseguy. Acteur Jonathan Banks (hier goed op dreef als Frank McPike) is wel nog vaak te zien in tv-series. Zo kon hij de laatste jaren ondermeer gespot worden (vaak voor 1 aflevering) in Dexter, Without A Trace, ER, Shark, Day Break en Alias. Joe Dallesandro (de hoofdrolspeler uit de infame Warhol/Morrissey-trilogie Flesh – Trash – Heat) is hier te zien als Paul “Pat the cat” Patrice. We krijgen onder andere gastrollen van Gianni Russo (Prison Break) als Dave Steelgrave, Nestor Serrano (Navi Arraz in het vierde seizoen van 24), David Marciano (Steve Billings in The Shield) als psychopaat, Dan Lauria (vader Arnold uit The Wonder Years) als corrupte flik en Annette Bening (American Psycho, Bugsy) als gangsterliefje.

Deze box bevat het eerste deel van het eerste seizoen met alle afleveringen over de Sonny Steelgrave-verhaallijn; de ondertitel van deze box is niet voor niets Sonny Steelgrave And The Mob. Aangezien deze verhaallijn afgerond is na 9 afleveringen, was het wellicht logischer om daarmee deze box te beëindigen, maar we krijgen ook nog aflevering 1.10. Last Rites For Lucci. Net als op de regio 1-release zijn er ook reeds twee afleveringen te vinden van het derde seizoen namelijk 3.7. People Do It All The Time en 3.13 Meet Mike McPike. Zelf hebben wij niet de minste interesse om de afleveringen niet in volgorde te bekijken, maar misschien is dit toch een welkome “extra” voor een aantal fans. Het is echter totaal krankzinnig en amateuristisch dat noch op de dvds zelf, noch op de verpakking melding wordt gemaakt van het feit dat het om afleveringen gaat van het derde seizoen. U vraagt zich nu misschien af waarom in godsnaam reeds afleveringen uit het derde seizoen op deze box te vinden zijn: wel, er zijn blijkbaar nogal wat problemen om de muziekrechten voor een pak afleveringen te “clearen”. Het ziet er dus niet naar uit dat we de komende jaren, of zelfs ooit, een release moeten verwachten van dit derde seizoen. Wiseguy is niet de enige serie die hiermee geconfronteerd wordt. Er zijn nog een pak jarentachtig- en jarennegentigseries (dus van voor de home entertainment boom) als Tour Of Duty en Buiten De Zone die hetzelfde probleem kennen. Blijkbaar is ook bij de hier aanwezige afleveringen een groot deel van de originele muziek verwijderd, iets wat we uiteraard betreuren. Als we echter moeten kiezen voor een “aangepaste versie” van Wiseguy of geen Wiseguy, dan is de keuze snel gemaakt. We krijgen uiteraard wel nog de zeer coole begintune en de goede soundtrack van Mike Post.

AFLEVERINGEN
De normale afleveringen van Wiseguy duren 40 à 45 minuten, de pilot (die is uitgezonden in twee delen) bestaat logischerwijs uit zowat 90 minuten. We krijgen de volgende afleveringen:

Disk 1
1.1. Pilot
1.2. New Blood
1.3. Loose Canon

Disk 2
1.4. Birthday Surprise
1.5. One On One
1.6. Prodigal Son

Disk 3
1.7. A Deal's A Deal
1.8. The Marriage Of Heaven And Hell
1.9. No One Gets Out Of Here Alive


Disk 4
1.10 Last Rites For Lucci
3.7. People Do It All The Time
3.13. Meet Mike McPike


Er zijn uiteindelijk vier seizoenen gemaakt van Wiseguy, het laatste weliswaar zonder hoofdrolspeler Ken Wahl. Het eerste seizoen bestaat uit 21 afleveringen (22 indien we de pilot als 2 delen zien), het tweede en het derde seizoen tellen 22 afleveringen, het laatste seizoen slechts 9. Voor zover ons geheugen ons niet in de steek laat, was enkel het volledige eerste seizoen destijds te zien op Veronica. Indertijd vonden wij ook de tweede verhaallijn van het eerste seizoen zeer goed met Kevin Spacey als bad guy Mel Profit.  Na het bekijken van deze eerste box zijn we meer dan enthousiast, we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat ook de tweede box ons veel plezier zal bezorgen!

BEELD EN GELUID
Voor een tv-serie uit de jaren 80 ziet Wiseguy er zeker voldoende goed uit. De transfer, in het originele 1.33.1-formaat, biedt over het algemeen voldoende scherpte en contrast. Vuil en printbeschadigingen zijn er bijna niet te vinden. Tijdens de credits van de tweede aflevering zit wel een fout die wellicht te wijten is aan de mastering of de compressie. De Engelstalige Dolby Digital 2.0-track weet zonder problemen de verwachtingen in te lossen. De dialogen zijn helder en ruis of andere beschadigingen zijn er niet te horen.

EXTRA'S
Buiten de twee afleveringen van het derde seizoen moeten we het stellen zonder extra's.

CONCLUSIE
Dit eerste deel van Wiseguy is wellicht de herontdekking van 2008 en derhalve een zeer dikke aanrader. We kijken alvast heel erg uit naar de tweede box. Dutch Filmwork, bring out the goodies!!cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Rob Holcomb, Lyndon Chubbuck, Larry Shaw, Charlie Correll
Met: Ken Wahl, Ray Sharkey, Jim Byrnes, Jonathan Banks, Joe Dallesandro,

Film:
8,5/10

Extra's:
1`/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 500 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 episodes van seizoen 3

Andere recente releases van deze maatschappij