:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STREET FIGHTER
STREET FIGHTER (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-26

FILM
Shadaloo is verwikkeld in een bloederige burgeroorlog en alsof dat nog niet voldoende is, heeft de zelfverklaarde krijgsheer Bison (Raul Julia) een groep AN-medewerkers gekidnapt. Bison eist twintig miljard dollar losgeld en indien dit niet tijdig uitbetaald wordt, dan zullen er ontelbare dodelijke slachtoffers vallen. Onder de gijzelaars zit de beste vriend van  AN-kolonel William F. Guile (Jean-Claude Van Damme). De dappere Guile is vastbesloten om zijn beste vriend en de gijzelaars uit de handen van de meedogenloze dictator te redden. Ook de knappe Chun-Li Zang (Ming-Na) heeft nog een eitje te pellen met Bison...

"Adventure is the name of the game."

Ondergetekende was dertien toen de verfilming van hét computerspel van het moment; Street Fighter II, in de zalen kwam. Hoewel ik toen al goed wist dat het toch niet allemaal juist zat in directe vergelijking met het originele bronmateriaal, was ik totaal verkocht door de stunts, de voor kinderogen 'spectaculaire' actie en natuurlijk Jean-Claude Van Damme én Kylie Minogue. Vijftien jaar later verschijnt de film op Blu-ray en ikrijg ik de kans om die fel bekritiseerde videogameverfilming nog eens van naderbij te bekijken.

Hoewel ik mij volledig aansluit bij al de critici die de film neersabelden, gaat er toch een zekere charme van Street Fighter uit. Noem het gerust nostalgie, maar ik heb me na al die jaren nog best kostelijk geamuseerd met het stuitend slechte acteerwerk, de onbedoelt hilarische dialogen, de knuddige decors, de infantiele humor en het afgrijselijk dikke accent van Jean-Claude Van Damme. Het scenario is alleen maar een excuus om zoveel mogelijk actie op het scherm te toveren en uiteraard zien al deze actiesequenties er vandaag de dag behoorlijk bedroevend uit, met als hoogtepunt enkele hilarisch slechte speciale effecten (waaronder het creatuur Blanka).

Toch is het best grappig om te zien dat dergelijke onbedoeld komische 'rommel' effectief de bioscopen heeft gehaald. Steven E. de Souza - vooral bekend om zijn scenario's van actieklassiekers als 48 HoursCommando en Die Hard - vond het nodig om de film vol te proppen met flauwe grappen en maakte duidelijk een film, gericht op de jeugd. Zijn regie is degelijk - met zelfs enkele echt geslaagde scènes - maar zijn scenario slaagt de bal compleet mis. Hoewel hij constant loopt te knipogen naar de videogameliefhebbers in het publiek, haalt hij twee minuten later wel onvergeeflijke toeren uit met de meest geliefde videogamepersonages. 

Qua casting slaagde de Souza en zijn castingsverantwoordelijke de bal eveneens compleet mis! Jean-Claude Van Damme hoort om één of andere duistere reden nog best thuis in deze kermisprent, maar het is een beetje treurig om te zien dat dit vehikel het laatste wapenfeit was van de gevierde Raul Julia (The Rookie, The Addams Family). Zes weken na de opnames stierf de talentvolle Julia aan de gevolgen van kanker. Hoewel hij duidelijk pret heeft in zijn over-the-top vertolking, is het normaal bijzonder dreigende personage een grap in deze verfilming.

Ming-Na is degelijk als Chun-Li, terwijl non-acteur Damian Chapa absoluut tenenkrommend is. Na het bekijken van Street Fighter weet je ook in één klap waarom Kylie Minogue nooit een fatsoenlijke acteercarrière wist uit te bouwen! In de bijrollen herken je ongetwijfeld wel karakterkoppen als Byron Mann, Wes Studi, Grand L. Bush, Roshan Seth, Michael A. Nunez Jr. en Andrew Bryniarski, maar niemand is echt geloofwaardig of respectabel als z'n respectievelijke videogamepersonages.

Street Fighter werd ondanks al de negatieve recensies toch een behoorlijke hit en de 35 miljoen dollar kostende productie bracht wereldwijd 105 miljoen dollar op. De film werd gevolgd door een twee seizoenen tellende animatieserie. Binnenkort verschijnt er ook een nieuwe langspeelfilm onder de vorm van Street Fighter: The Legend Of Chun-Li (2009), die volgens bronnen dichter zou aanleunen bij het originele spel. Ik ben alvast benieuwd!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is scherp, met een aanvaardbaar contrast en een meer dan goed detailniveau. De zwarttinten zijn bevredigend en de overige kleuren spatten vol leven van het scherm. Oneffenheden als edge  enhancement, digitale compressiefouten en/of vuiltjes zijn afwezig. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt behoorlijk, hoewel het geluidsbeeld gerust wat voller had mogen zijn. De muziek en de geluidseffecten klinken ruimtelijk, met de subwoofer die stevig zijn best doet om de actie- en vechtscènes te onderlijnen. De dialogen klinken helder en zijn over de hele lijn goed te verstaan. Ruis en andere storingen heb ik niet opgemerkt.

EXTRA'S
Eerst is er een audiocommentaar, ingesproken door regisseur van dienst Steven E. de Souza. Hoewel de man duidelijke informatie en technische feiten naar voren brengt, lijkt het meermaals of hij niet echt diep durft te graven. Ook denkt de regisseur schijnbaar dat hij toch een geweldige videogameverfilming heeft gemaakt! Kortom, niet echt boeiend of diepgravend. De aanwezige 'Making Of' is eveneens niet om wild over te worden. Het geheel is een zes minuten durende promofeaturette met wat weinig zeggende interviewsnippers en setbeelden. In het submenu van de weggeknipte scènes zijn twee fragmenten te vinden van elk ongeveer één minuut. Beide zijn amusant, maar niet meer dan dat. In de "Street Fighter Tribute Gallery" is een hele collectie tekeningen en schetsen te vinden van hardnekkige fans van de originele videogames. Er zitten ongelofeflijk knappe zaken tussen, maar echt waardevol kan je deze extra ook weer niet noemen. Trailers van het Street Fighter IV-videospel en de daarbij horende anime zijn eveneens aanwezig. Als laatste is er nog een drietal promotionele trailers van andere films. Een erg teleurstellende resem extra's voor een zogenaamde speciale editie!

CONCLUSIE
De tijd is niet aardig geweest voor Steven E. de Souza's Street Fighter ('94). De film bulkt van de debiele dialogen, van spectaculair slecht acteerwerk en een flauw scenario, maar hij is op een 'so bad it's good'-niveau nog net te genieten. De Blu-ray heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar de extra's stellen erg teleur. Enkel voor de liefhebbers dus!
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Steven E. de Souza
Met: Jean-Claude Van Damme, Raul Julia, Ming-Na, Kylie Minogue, Damian Chapa, Byron Mann

Film:
4,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609658521


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hindoestaans, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making Of
• Deleted scenes
• Tribute Gallery
• Street Fighter IV game trailer
• Street Fighter IV anime trailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij