:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANGRY BIRDS MOVIE, THE
ANGRY BIRDS MOVIE, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-04-18
FILM
Op een eiland bevolkt door vogels die niet kunnen vliegen is Red (Jason Sudeikis) toe aa een cursus woedebeheersing nadat hij fysiek handtastelijk is geworden bij een klant bij wie hij een bestelde taart moest afleveren. In zijn cursus maakt hij kennis met de hyperkinetische Chuck (Josh Gad), en de explosieve Bomb (Danny McBride), die, zoals zijn naam al doet vermoeden, ontploft als hij geïrriteerd raakt. Op een dag meert er een schip met groene varkentjes aan, die aanvankelijk geen kwaad in de zin lijken te hebben, maar uiteindelijk toch de eieren van de vogels inpikken om er één grote omelet van te maken. Maar de vogels, onder leiding van Red, vechten terug met als wapen een grote katapult waarmee ze zichzelf naar Pig City schieten om zo de stad in puin te leggen.
De film Angry Birds is al even simplistisch van opzet als het gelijknamige videospelletje van Rovio doet vermoeden, en helaas is er niet veel moeite gedaan om met het gegeven veel meer te doen, een iets te nadrukkelijke persiflage op The Shining die verder niets terzake doet, niet te na gesproken. Maar goed, als er van die griezels van Pokemon een film kan gemaakt worden, dan moet dat voor Angry Birds ook lukken, moet men gedacht hebben, want de niet aflatende stroom aan afgeleide merchandise, zoals knuffels en zelfs boeken, dicteren de wet van de kassa. Misschien is de enige toevoeging dat de protagonisten uit het videospelletje nu plots voorzien zijn van een stem, maar memorabele voicecasting vindt u in deze film alvast niet terug, behalve misschien een beetje Peter Dinklage die de van zich zelf vervulde adelaar Mighty Eagle speelt, de enige vogel uit de bende die wél kan vliegen.
The Angry Birds Movie is dan vooral ook gericht op de kleintjes, die zich ongetwijfeld rot zullen amuseren wanneer Chuck achtereenvolgens door een taart, een brandende hoepel, een oefenzaal voor een cursus zwaardvechten en een cactussenplantage vliegt alvorens met zijn bek tegen de muur te kwakken. Technisch gesproken is dit een mooie film zonder al te veel platte humor, alhoewel dit één keer dreigt in een scène waarin het even lijkt alsof één van de Angry Birds zijn guano niet kan inhouden.
BEELD EN GELUID
Technisch gesproken is dit een zeer goeie release waarbij het verenkleed van de eponieme vogels er indrukwekkend uitziet, en dit alles in bonte primaire kleuren die de vogels des te beter van elkaar te onderscheiden maakt. Het is misschien geen geweldige upgrade ten opzichte van de Blu-ray, maar al bij al is dit een fijne transfer met mooi contrast en leuke schaduweffecten. Het geluid is verkrijgbaar in een fully overblown Dolby Atmos-track waarbij de gimmick die de film maakt natuurlijk de rondvliegende vogels zijn die de gebouwen van Pig City laten instorten. Ook de openingsscène van Red en de interventies van Mighty Eagle klinken zeer ruimtelijk gespreid. Is de film misschien niet altijd even inspirerend, de beeld-en geluidkwaliteit zijn dat wel, en die belonen we allebei met een dikke tien.

EXTRA'S

Net zoals de meeste soortgenoot-animatiefilms is de bonussectie wat te veel op de kleintjes gericht. De UHD kan je afspelen in Symphony Mode met alleen de muziektrack, en ergelijk genoeg springt de schijf soms vanzelf op deze modus. Er zijn Moments, de meest nutteloze toevoeging op een schijf ook, waarbij u fragmenten Angry! (9:03), Thieving (10:38), Pigs (5:27) en Hatchlings (11:45) krijgt die ook gewoon in de film zitten, die u gegarandeerd nooit gaat bekijken. Dan zijn er 3 fotogalerijen met de Characters, Piggy Island en Bird Island.
De Blu-ray bevat dezelfde vervelende Symphony Mode, maar daarnaast ook 4 "Hatchlings!" shorts, kortfilmpjes met de kuikentjes uit de film in de hoofdrol. Early Hatchling Gets the Worm (2:06), Easter (1:17), Mother's Day (1:00) en Holiday (1:02) zien er om ter schattigst uit, en in Meet the Hatchlings (4:11) wordt het belang van de kuikentjes in de film nog eens onderstreept. Angry Birds Action! How to Sync (1:08) is een schaamteloze plug voor het nieuwste spelletje in de reeks, en er zijn 6 verwijderde scènes (5:10). Dan is het tijd om het verstand op nul te zetten met Dance Along Birds and Pigs (3:35) waarin een vrouwelijke cowboy en enkele geanimeerde figuurtjes uw kleine moeten aanzetten tot dansen (waarom hebt u hem dan in de eerste plaats voor de TV geparkeerd, hoor ik u vragen? Inderdaad...) Crafty Birds (4:45) is voor de knutselaars, die met wat huishoudgerei zelf een angry bird in elkaar willen knutselen.
Iets ernstiger wordt het in Creating the Real World of Angry Birds (8:29), waarin stemacteurs Jason Sudeikis en Josh Gad het over de uitdaging hebben om van een relatief simplistisch spel een film te maken. Bubbles and Hal" (1:35) gaat over één van de vogeltjes die beweert dat hij de kwaadste van de troep is, en in Meet the Birds (10:26) en Meet the Pigs (5:05) worden de voornaamste vogeltjes en varkens uit de film geïntroduceerd door hun stemacteurs. Er is een videoclip (3:04) van het nummer Friends door Blake Shelton (wie?), en er zijn 6 documentaires "Making Music with Composer Heitor Pereira" waarin de componist toelichting geeft bij zijn werk: Red's Theme (2:42), Pig's Theme (1:50), Chuck's Theme (1:22), Action Music! (2:03), Mission Theme (1:42), en Red's Anger Theme (0:49). Je moet de man zijn werkernst bewonderen. Dezelfde fotogalerij als op de UHD passeert nog eens de revue, en er zijn ook nog drie filmpjes In-Theater Policy Trailers, waarin de Angry Birds naar de film gaan, en u onder meer aanmanen om uw draagbare telefoon stil te zetten: A Gift Card for Chuck (1:00), Join Your Friends (1:10) en Silence Your Birdphone (0:48).

CONCLUSIE

Laten we het erop houden dat de bezieling die een studio als Pixar en occasioneel zelfs Dreamworks in hun films stoppen, hier ver te zoeken is, en we vooral slapstick opgediend krijgen op kindermaat. Wel is dit een bijzonder goede transfer die het uiterste uit een 4K-opstelling haalt.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Clay Kaytis & Fergal Reilly
Met: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph, Kate McKinnon, Sean Penn, Tony Hale, Keegan-Michael Key, Bill Hader, Peter Dinklage

Film:
5,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609652291


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
IJslands Dolby Digital 5.1
Grieks Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Kroatisch Dolby Digital 5.1
Sloveens Dolby Digital 5.1
Servisch Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Slovaaks Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Bulgaars Dolby Digital 5.1
Roemeens Dolby Digital 5.1
Hebreeuws Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Arabisch Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, IJslands, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Servisch, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
UHD:
• Symphony Mode
• Moments
• 3 fotogalerijen
Blu-ray:
• Geanimeerde menu's
• 4 "Hatchlings!" shorts:
- Early Hatchling Gets the Worm
- Easter
- Mother's Day
- Holiday
• Documentaire "Meet the Hatchlings"
• Promofilmpje "Angry Birds Action! How to Sync"
• 6 verwijderde scènes
• Documentaire "Dance Along Birds and Pigs"
• Documentaire "Crafty Birds"
• Documentaire "Creating the Real World of Angry Birds"
• Documentaire "Bubbles and Hal"
• Documentaire "Meet the Birds"
• Documentaire "Meet the Pigs"
• Videoclip "Friends" door Blake Shelton
• 6 documentaires "Making Music with Composer Heitor Pereira":
• Fotogalerij
• In-Theater Policy Trailers:
- A Gift Card for Chuck
- Join Your Friends
- Silence Your Birdphone
• Symphony Mode

Andere recente releases van deze maatschappij