:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BANK JOB, THE
BANK JOB, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-25

FILM
Kruimeldief Terry Leather (Jason Statham) probeert via zijn garage allerhande louche geldeisers op afstand te houden. Hij beseft echter dat het nog even zal duren vooraleer hij al zijn schulden afbetaald heeft. Er schijnt zich evenwel een kans voor te doen waardoor het probleem héél snel kan worden opgelost! Via zijn oude vlam Martine Love (Saffron Burrows) krijgt Terry het aanlokkelijke aanbod om mee te doen aan een bankroof die simpelweg niet mis kan gaan. Met een team vol excentrieke, doch sympathieke gangsters begint Terry aan de kraak. De bende heeft als doel een aantal kluisjes vol goud, diamanten, aandelen en geld leeg te halen. Waar Terry en co zich echter niet van bewust zijn, is dat de kluisjes ook geheimen bevatten over het Britse koningshuis die de regering heel graag in haar bezit wil krijgen. Met alle gevolgen van dien voor Terry en zijn team...

"The true story of a heist gone wrong... in all the right ways."

De Britse acteur Jason Statham is op het moment van schrijven enorm populair als de no-nonsense actieheld met de ijzig coole blik uit onder meer de Transporter- en Crank-films. Toch is de cockney actieheld beroemd en geliefd geworden met belangrijke rollen in oerdegelijke Britse gangster/misdaadfilms zoals onder andere Lock, Stock & Two Smoking Barrels. Met het door Roger Donaldson ingeblikte The Bank Job keert Jason Statham dus een beetje terug naar zijn roots en kan hij opnieuw bewijzen dat hij wat meer in zijn mars heeft dan wat wild om zich heen te meppen of boos in de camera te kijken. Met ingetogen energie speelt hij met verve de leider van de bende die de bewuste legendarische kraak zal uitvoeren.

In de belangrijkste bijrollen herkent u ongetwijfeld de spectaculaire Saffron Burrows - vooral bekend uit de Renny Harlin blockbuster Deep Blue Sea - en David Suchet (Iron Eagle, Agatha Christie's Poirot). Terwijl ze allebei sterk acteren is er eigenlijk niemand die met de meeste eer kan gaan lopen. The Bank Job werkt dan ook het best als een ‘ensemblestuk’, waarin zelfs de bijrollen schitterend zijn ingevuld en elke acteur beter lijkt te acteren door het samenspel. Regisseur Donaldson weet met weinig middelen een geloofwaardig swinging Londen anno 1971 te creëren, vol decadentie, seks en geweldige muziek. De film heeft een snedig tempo en is over de hele lijn boeiend en zelfs spannend, zonder spectaculaire actie- en knokscènes. De bewuste kraak is eveneens knap ingeblikt, met tegelijk humor en intense spanning. The Bank Job kreeg uitstekende recensies van de gevestigde critici en werd een solide internationale hit. Kortom, warm aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 HD-beeld is scherp, met een goed contrast en prima schaduwdetail. De kleuren zijn aangepast om een jarenzeventigaanblik te suggereren, maar ze ogen desondanks erg natuurlijk. Voorts is het beeld vrij van filmgrain, beschadigingen en compressiefoutjes. De Engelstalige DTS-HD MA 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De swinging muziek en de geluidseffecten komen erg goed tot hun recht en de subwoofer zorgt op de juiste momenten voor de nodige ambiance. Ruis en storingen hebben we niet opgemerkt. Er is eveneens een prima Engelse Dolby Digital 5.1-track aanwezig, maar onze voorkeur gaat sowieso uit naar het HD-spoor dat iets meer detail naar voren brengt.

EXTRA'S
De Blu-ray bevat bovendien een paar informatieve en goed uitgevoerde extra features. In de 'Making of'-featurette “Inside The Bank Job” (17 min.), komen de voornaamste cast- en crewleden aan het woord en je krijgt uiteraard ook een ruime kijk achter de schermen. De echte bankkraak wordt ook even belicht, maar indien je daarover graag meer wil weten kan je terecht bij "The Baker Street Bank Raid". In deze boeiende featurette van ruim een kwartier vertelt radioamateur Robert Rowlands over de bewuste dag. Voorts komen ook allerhande experts en historici aan het woord over de actuele bankkraak. Een collectie weggeknipte scènes en enkele cross-promotional trailers vormen het einde van de bonussectie van deze uitgave.

CONCLUSIE
The Bank Job is een snedige en goed gemaakte Britse gangsterfilm, gebaseerd op waargebeurde feiten. Jason Statham is geweldig als leider van het haastig bij elkaar gezochte gangsterteam en Saffron Burrows is tegelijk sterk en ongelofelijk sexy in de rol van ex-geliefde met een verborgen agenda. De Blu-ray van DFW is prima, met een goede beeld- en geluidskwaliteit. De bonusfeatures zijn misschien qua aantal niet sterk, maar wat je hier vindt is boeiend en goed uitgevoerd. Een prima uitgave van een prima misdaadfilm! 
coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Roger Donaldson
Met: Jason Statham, Saffron Burrows, David Suchet, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664072219


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Inside The Bank Job
• The Baker Street Bank Raid
• Deleted scenes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij