:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILD HORSE REDEMPTION, THE
WILD HORSE REDEMPTION, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-04-27
FILM
Een federale gevangenis in Colorado, het diepe zuiden van Amerika, heeft een wel heel apart rehabilitatieproject op poten gezet in samenwerking met het Bureau of Land Management, een organisatie die zich bezighoudt met natuurbeheer. De gevangenen worden ingeschakeld om pas gevangen wilde mustangs te temmen. Het bijzondere is dat het hier echt niet gaat om kleine criminelen: er zitten moordenaars bij, drugdealers en plegers van vaak erg gewelddadige delicten. Eén van de gevangenen, een veertiger, heeft zelfs al meer dan de helft van zijn leven achter de tralies gezeten en hij is dankzij het project eindelijk op de goeie weg. Het trainingsprogramma is voor hen alleszins een laatste kans om zich in de maatschappij te rehabiliteren en blijkbaar is de harde, spartaanse aanpak waarbij de gedetineerden mogen beginnen met paardenstront te scheppen en, naargelang ze al dan niet goed werk afleveren, hoger op de ladder kunnen klimmen, de goeie. De grootste eer die er te behalen valt is het beklimmen en afrijden van een mustang, want het is een werkje van lange adem dat niet altijd van een leien dakje loopt. De initiatiefnemers van het project kunnen een impressionant rapport voorleggen waaruit blijkt dat 80 tot 90 % van de gedetineerden zich door dit programma eindelijk uit de neerwaartse spiraal van misdaad weet te werken. Er valt zeker een analogie te trekken tussen het temmen van de paarden en het temmen van de gevangenen: oog in oog met een wilde mustang worden de gedetineerden geconfronteerd met de onstuitbare koppigheid van de dieren, die meer dan eens hun eigen machogehalte overstijgt. Alhoewel de trainers uiteindelijk genoegen scheppen in hun taak en zelfs een traantje wegpinken als ze uiteindelijk worden vrijgelaten en daardoor niet langer in het project kunnen meewerken, zijn er evenzeer gevangenen die eerst hun angst moeten overwinnen en wier voornaamste zorg het is om snel uit te wijken wanneer het paard een schop geeft. Het project kan bovendien op een brede steun rekenen van de lokale bevolking: de paarden zijn zodanig goed afgetraind dat zelfs de bereden politie z'n dieren bij het project afneemt en ook voor de gevangenen gaan bepaalde deuren open (als ze zeggen op de paardenfarm een stiel te hebben geleerd) die anders toe zouden zijn gebleven (als ze meedelen in de gevangenis te hebben gezeten).


Het originele uitgangspunt is meteen het interessantste aan de hele documentaire. De stijl waarin gefilmd wordt doet erg denken aan de onuitputbare hoeveelheid vastgoedmakelaars-, dierenartsen- en luchthavenmedewerkersdocusoaps op tv waarbij er telkens vijf minuten de actie tussen één welbepaalde gevangene en zijn paard worden getoond, om dan vervolgens op de volgende kandidaat in te zoomen en binnen een half uurtje nog eens terug te kijken hoe het verder verloopt. Tussendoor vertellen de gevangenen dan ook nog eens openhartig over hun vaak impressionante strafblad en over de manier waarop ze hun leven gebeterd hebben. Meestal lijken hun getuigenissen wel oprecht, maar alleen op basis van een oppervlakkige documentaire zou ik niet graag de commissie voor voorwaardelijke invrijheidsstellingen voorzitten.
 
BEELD EN GELUID
De aanblik van deze documentaire is zeer ongepolijst. Bijna alle beelden zijn in open lucht geschoten, waarbij de cameralui de grillen van het moment van de paarden moesten volgen. De belichting is dan ook een tricky pony. Enkele panshots over de prairievlakten waar de gevangenen dagelijks de al getemde paarden wat kilometers laten doen, zien er iets gestileerder uit, maar dit is en blijft documentairemateriaal met alle geneugten en gebreken. De Dolby Surround 2.0-track is simpel; hier en daar is er een streepje muziek tussen de dialogen geweven, maar qua surroundbeleving valt er hier evenveel te beleven als bij een gemiddelde aflevering van Tik Tak.

EXTRA'S
Enige bonusmateriaal is een kwartet trailers voor andere releases.
 
CONCLUSIE
Alhoewel dit een redelijk interessante documentaire is, heeft hij niet veel herspeelwaarde en is de technische kwaliteit maar net die die je van een dergelijke documentaire mag verwachten.
cover
Studio: Homescreen

Regie: John Zaritsky
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij