:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CORDERO DE DIOS
CORDERO DE DIOS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-05-04
FILM
1978. Alle ogen van de wereld zijn gericht op Argentinië dat het WK Voetbal organiseert. Politieke vrijheid is er echter nauwelijks van tel, want de willekeurige arrestaties en moorden door de militaire gunta blijven voortduren. Teresa (Malena Solda) en haar vriendje Paco (Juan Minujin) hebben zich aangesloten bij wat feitelijk een verzetsgroepje van niks is. Het tweetal wordt gearresteerd en Paco "loopt tegen een verdwaalde kogel aan". Het is een feit dat dochtertje Guillermina erg onder de indruk is door het verlies van haar vader. En wie zou er in hemelsnaam kunnen denken dat uitgerekend haar vriendelijke opa Arturo (Jorge Marrale) met zijn politieke vriendjes achter de verdwijning zit?

2002. De inmiddels naar Frankrijk geëmigreerde Teresa (Mercedes Morán) en Guillermina (Leonora Balcarce) keren terug naar Argentinië. Arturo is immers gekidnapt en de ontvoerders eisen 400.000 dollar. Teresa kan met moeite een tiende van het bedrag bij elkaar schrapen, maar ze doet niet echt veel moeite om haar vader, met wie ze in onmin leeft, te bevrijden. Guillermina wil echter haar opa helpen. Een generaal van het oude regime is bereid om de ontbrekende geldsom op te hoesten indien Teresa overweegt om de getuigenis, die ze voor één of andere waarheidscommissie zou afleggen, te laten vallen.

De finesse van deze film ontgaat me een beetje en je moet al een beetje thuis zijn in de geschiedenis van de Argentijnse naoorlogse geschiedenis om één en ander te kunnen kaderen. Regisseur Lucía Cedrón maakt het haar publiek alvast niet makkelijker door haar minimalistische aanpak van zaken, waarin de twee verhalen zonder stijlverschil naast elkaar gepresenteerd worden. De film straalt soberheid en kernachtigheid over - het hele verhaal wordt er op amper 80 minuten doorgejaagd - maar om veel sympathie op te wekken voor de hoofdpersonages is er helaas geen tijd overgebleven. Er zit nog wat wazige symboliek in de film wanneer de jonge Guillermina haar grootvader een lammetje uit de titel van de film ziet "opofferen" - de man is dierenarts en moet blijkbaar kiezen tussen het leven van het oudere dier en het leven van het jonkie - waarbij ongetwijfeld een parallel hoort over welke prijs Arturo heeft moeten betalen om zijn militaire bondgenoten te paaien, maar het blijft me allemaal wat te vaag en te vrijblijvend. Kennelijk heeft regisseur Cedrón de film gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen, wat de vraag doet rijzen of deze film een one trick pony is. Als kennismaking met de eigentijdse en moderne Argentijnse cinema had u het echter slechter kunnen treffen.

BEELD EN GELUID
Beeld- en geluidskwaliteit van deze Cordero De Dios zijn beide uitstekend. Een single layer disk is blijkbaar meer dan voldoende om deze kortere film weer te geven. Zowel de scènes die zich in 1978 afspelen als die uit 2002 zien er waarheidsgetrouw uit - in feite is het zelfs het gebrek qua visuele verschillen dat de film aanvankelijk een beetje verwarrend maakt. Het beeld is duidelijk van recente datum, printbeschadigingen of artefacts zijn er niet op te merken en het detail springt er zelfs uit - kijk maar naar de scène waarin de hoofdrolspeelster een sigaretje opsteekt in de auto en je de uitdijende rook haarscherp door een spleet in de autoruit ziet ontsnappen. Voor een dialooggebaseerde film is de Spaanse 5.1-track ruim afdoende; veel speciale effecten of spectaculaire geluidsbeelden zijn er niet, maar dat zal uiteraard niet de bedoeling van de makers geweest zijn.
 
EXTRA'S
Teleurstellend is de sectie extra's met alleen maar vier cross-promotionele trailers. Voor een product als dit zou er als duiding wel wat meer hebben op mogen staan.
 
CONCLUSIE
Cordero De Dios is een degelijk, maar iets te vrijblijvend drama dat zich afspeelt in de marge van de Argentijnse "Vuile Oorlog" in de jaren '70. Op het gebrek aan bonusmateriaal na is dit een kwalitatief goede dvd.cover
Studio: Homescreen

Regie: Lucía Cedrón
Met: Mercedes Morán, Jorge Marrale, Leonora Balcarce, Malena Solda, Juan Minujín

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
20008

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij