:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CYPHER
CYPHER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-06
FILM
Morgan Sullivan (Jeremy Northam) heeft sinds kort een nieuwe job. Hoewel het op het eerste gezicht een saaie acccountantjob lijkt is hij in realiteit een industriele spion. Onder een andere identiteit reist hij de hele wereld rond van de ene saaie seminarie naar de andere. Na één van die seminaries ontmoet hij de knappe, doch erg mysterieuze Rita Foster (Lucy Liu). Hoewel de eerste ontmoeting op niets uitdraait omdat Morgan thuis nog een bezorgde vrouw heeft zitten, blijft hij gefascineerd door Foster. Zeker wanneer ze vertelt dat hij gemanipuleerd wordt door zijn eigen werkgever…

"Never forget who you are."

De creatieve duizendpoot Vincenzo Natali werkte zich in eind  jaren negentig in de kijker met de originele horror- en sciencefictionhybride Cube. Deze Candese horrorprent sloeg het wereldje met verstomming, door zijn surreële decors, strak scenario en zeer geslaagde speciale effecten. Er volgde een sequel met Cube 2: Hypercube (2002) en een prequel onder de titel Cube: Zero (2004), maar die haalden nooit meer het niveau van de originele culthit.

Na een boel televisiewerk begon de talentvolle regisseur aan zijn opvolger met Cypher; een sciencefictionthriller met grote namen als Jeremy Northam en Lucy Liu en een behoorlijk productiebudget. We waren dan ook best  benieuwd naar wat Natali zou afleveren. Wat onmiddellijk opvalt aan Cypher is de dynamische regie van Natali. De film barst ook van de sfeer, is erg stijlvol en het concept,maar ook de uitwerking zijn erg interessant. Soms doet het geheel een klein beetje denken aan sciencefictionklassiekers zoals The Matrix, maar dat stoort gelukkig niet.

Het acteerwerk is dik in orde, met een passend neurotische vertolking van Jeremy Northam. Lucy Liu - bekend uit onder andere Kill Bill Vol. 1 en de twee succesvolle Charlie's Angels-films - is knap om naar te kijken, maar legt  gelukkig ook genoeg mysterie in haar rol zodat je geboeid aan het scherm gekluisterd blijft. Het is overigens het hele mysterie waar het allemaal om draait, waardoor je effectief blijft kijken. Want behalve de niet allemaal even geslaagde speciale effecten is er uiteindelijk niet zo heel veel te beleven. Het is dan ook jammer dat de climax een beetje teleurstellend is, waardoor Cypher toch niet het meesterwerk is geworden waarop de fans zaten te wachten.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is haarscherp, met een meer dan goed contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is eveneens uitstekend met een bijpassend aangepast kleurenpalet. De gebruikte filmprint is vrij van storende vuiltjes en op uitzondering van wat minieme filmgrain en wat edge enhancement is er niets op het beeld aan te merken. De Engelstalige Dolby Digital 5.1-track klinkt erg goed met een levendig en dynamisch geluidsbeeld. De dialogen klinken lekker helder en zijn over de hele lijn prima te verstaan. De subwoofer ondersteunt de aanwezige actiescènes uitstekend en geeft het geheel een mooie ambiance. De ook aanwezige Engelse DTS 5.1-track heeft een iets betere controle en klinkt een tikkeltje warmer waardoor onze voorkeur naar deze tweede track lgaat. Ruis is op geen van beide geluidsporen aanwezig.

EXTRA'S
Behalve drie weinig interessante promotionele trailers zijn er geen extra features aanwezig. 

CONCLUSIE
Cypher is een stijlvolle scifithriller van de maker van het geweldige Cube, die naar het einde toe jammer genoeg van de rails raakt. De dvd van distributeur Paradiso is een prima barebonesuitgave. Toch eerder een huurtip!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Vincenzo Natali
Met: Jeremy Northam, Lucy Liu, Nigel Bennett, Timothy Webber, David Hewlett

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij