:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIGHTEOUS KILL
RIGHTEOUS KILL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-10
FILM
New York wordt opgeschrikt door een meedogenloze seriemoordenaar die het uitsluitend voorzien heeft op het uitschot dat door het rechtssysteem niet kon worden gestopt. Tom "Turk" Cowan (Robert De Niro) en David "Rooster" Fisk (Al Pacino), twee prima flikken van de New Yorkse politie, worden op de zaak gezet. Hoewel Turk een zeker respect heeft voor de mysterieuze moordenaar, trekken de twee agenten snel de conclusie dat de dader iemand uit het politiemilieu moet zijn. Maar dan ontdekt Rooster dat de bewijzen meer en meer in de richting van Turk wijzen. Kan zijn trouwe partner echt de moordenaar zijn?

"Most people respect the badge. Everybody respects the gun." 

Na de legendarische actiethriller Heat van Michael Mann hoppten vele filmfans op hun blote knieën dat Robert De Niro en Al Pacino ooit nog eens samen zouden acteren in een film. Wel, na dertien jaar hebben we eindelijk die nieuwe samenwerking tussen de twee briljante acteurs uit filmische mijlpalen als The Godfather-trilogie, Casino, Goodfellas, Scarface en Carlito's Way. Jammer genoeg wordt het al héél snel duidelijk dat het resultaat van Righteous Kill niet van hetzelfde niveau is als Heat, laat staan van dat van één van de opgesomde filmklassiekers.

Jon Avnet (Red Corner, 88 Minutes) is helemaal geen ’sterke verhalenverteller’ zoals Michael Mann, maar je zou toch verwachten dat de man een degelijke, boeiende politiefilm kan afleveren? Zeker als je de talenten van De Niro en Pacino ter beschikking hebt en het scenario van de hand is van de schrijver van het prima Inside Man. Jammer genoeg blijk vooral dit laatste een erg zwakke schakel te zijn in Righteous Kill. Het script is namelijk een fletse aaneenschakeling van platte clichés. Ook Avnet slaagt er niet in om iets boeiends te puren uit de woorden van Russell Gewirtz en brengt een standaard politievehikel dat vooral tegen het einde compleet ontspoort in rommelig uitgewerkte flutscènes.

De twist zie je al van mijlenver aankomen en erg geloofwaardig kan je de film niet noemen. Dan komen we opnieuw bij het begin van onze recensie: de langverwachte tweede samenwerking van De Niro en Pacino. Wel, Robert De Niro lijkt door de film te slaapwandelen, terwijl Al Pacino zich aanvankelijk nog kan beheersen - om dan op het einde compleet over-the-top te gaan in een beschamende vertoning. De twee voormalige klasbakken hebben bovendien geen fluit chemie samen en worden bijna in elke scène compleet onderuit gespeeld door de prima cast. Vooral de verduiveld lekkere Carla Gugino (Sin City, Watchmen) bewijst dat ze zelfs de grootste rommel naar een hoger niveau kan tillen. Hoe minder we zeggen over de verschijning van flutrapper Curtis "50 Cent" Jackson, hoe beter. 

Righteous Kill is dus een stuurloze politieprent met een clichérijk script en flets acteerwerk. Niet verwonderlijk dat de film wereldwijd flopte in de bioscopen en bijna unaniem afgekraakt werd door de gevestigde critici. 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp met een positief contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is dik in orde. De kleuren ogen helder en natuurlijk. Vuiltjes en beschadigingen zijn zoals verwacht niet aan de orde, terwijl filmgrain maar in een handvol scènes opduikt en nergens echt het kijkplezier ondermijnt. De Engelse Dolby Digital 5.1- en de DTS 5.1-tracks klinken beide warm en dynamisch met een goede plaatsing van geluidseffecten en steevast verstaanbare dialogen. De uitstekende filmmuziek komt mooi tot haar recht en de subwoofer onderlijnt waar nodig. De DTS-track bevat bij direct vergelijk iets meer warmte en klinkt wat detailrijker. De beide geluidsporen zijn vrij van storingen en kraakjes.

EXTRA'S
Enkel wat promotionele trailers en een audiocommentaar. Deze commentaartrack door regisseur Jon Avnet bevat gelukkig wel wat weetjes en anekdotes over het maken van de film.

CONCLUSIE
Righteous Kill wilde een event zijn, simpelweg op de belofte om twee van de meest gerespecteerde acteurs uit de entertainmentindustrie opnieuw samen op het scherm te brengen. Maar jammer genoeg werden broodnodige elementen als een boeiend en verrassend scenario en een dynamische regie uit het oog verloren. De film werd terecht een flop en is niet anders samen te vatten dan 'clichérijk en flets'. De dvd van distributeur DFW is prima.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Jon Avnet
Met: Robert De Niro, Al Pacino, Carla Gugino, Curtis Jackson, Donnie Wahlberg, John Leguizamo, Brian Dennehy

Film:
4/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij