:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RKO 281, THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
RKO 281, THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-05-12
FILM
Toen Orson Welles triomfantelijk in Hollywood onthaald werd, kon niemand vermoeden dat hij in 1941 een film zou afleveren die door de internationale filmcritici tot op de dag van vandaag aanzien wordt als de beste film allertijden, niet zozeer omwille van het verhaal, maar in eerste plaats wegens het filmtechnisch aspect. Citizen Kane heet de film en vertelt het verhaal van een succesvolle uitgever wiens macht en rijkdom zo groot worden dat hij er uiteindelijk aan tenonder gaat. De kritiek dat de uitgever in de film William Randolph Hearst zou zijn, een rijke en zeer invloedrijke Amerikaanse krantenmagnaat in die tijd, heeft Welles altijd ontkend. Gelijkenissen tussen beiden zijn zeker terug te vinden. Hearts spande een proces aan tegen RKO en Welles en wou absoluut de film en alle kopieën vernietigen. Deze strijd op zich wordt verteld in een steengoede documentaire "The Battle over Citizen Kane" die je terugvindt op de regio 1 release van Citizen Kane.


De documentaire werd enkele jaren geleden verfilmd door regisseur Benjamin Ross. De titel RKO 281 verwijst naar het productienummer dat Citizen Kane indertijd toegewezen kreeg. De film opent met een 'Newsreel' waarin Welles' leven kort wordt geschetst. De 'Newsreel' lijkt wel rechtstreeks uit de jaren veertig te stammen, in zwart/wit en met de typische printbeschadigingen. Orson Welles (Liev Schreiber) wordt na het beklijvende radioluisterspel 'The War Of The Worlds' als wonderboy in Hollywood onthaald en dankzij George Schaefer (Roy Scheider) tekent hij een contract bij RKO. In eerste instantie wordt van hem verwacht dat hij het radioluisterspel verfilmt, maar na een etentje waar hij Hearst (James Cromwell) en diens minnares (Melanie Griffith) ontmoet, broedt bij Welles het idee om een film te maken over het leven van een rijke en titanische uitgever, Charles Foster Kane genaamd. Alhoewel er vele gelijkenissen zijn met Hearst, ontkent Welles ten stelligste. Welles heeft veel moeite om zijn scenarist Herman Mankiewiez (John Malkovich) te overtuigen om mee te werken. De productie wordt na veel discussies goedgekeurd en de opnames gaan van start. Eenmaal de film afgewerkt is, gaat de geruchtenmolen van start. Hearst verneemt dat de film zijn leven in negatieve zin portretteert en doet er alles aan om die te vernietigen. Een strijd die uiteindelijk niet door Hearst gewonnen werd.


BEELD EN GELUID
De film krijgt een beeldformaat van ongeveer 1.78:1, anamorfisch op DVD gezet. De kwaliteit is over het algemeen goed te noemen, doch gaat de transfer niet volledig vrijuit. Zo merk je af en toe wat trillende beeldlijntjes en zijn het contrast en de scherpte in enkele scènes niet helemaal goed geregeld. Het geluid is een Dolby Surround track die voor dit type film ruimschoots voldoet. Dialogen en de flarden filmmuziek klinken duidelijk en helder zonder elkaar te overstemmen.

EXTRA'S
Eén bioscooptrailer en enkele promotietrailers voor drie overige Homescreen releases zijn de enige extra's die we als kijker voorgeschoteld krijgen.
CONCLUSIE
RKO 281 is een prima film met dito acteerprestaties, en bovendien gebaseerd op waargebeurde feiten. Liefhebbers verwijzen we graag door naar de regio 1 dubbeldvd van Citizen Kane die tevens de originele documentaire bevat waarop RKO 281 gebaseerd is. Die documentaire steekt echter wel met kop en schouders boven deze film uit.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Benjamin Ross
Met: Liev Schreiber, John Malkovich, James Cromwell, Melanie Griffith, Roy Scheider, David Suchet, Brenda Blethyn

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789056752026


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Promotietrailers

Andere recente releases van deze maatschappij