:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNMISTAKEN CHILD
UNMISTAKEN CHILD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-10-07
FILM
We zijn getuige van de begrafenis van Lama Konchong. Zijn leerling Tenzin Zopa wordt aangezocht door de Dalai Lama om de gereïncarneerde ziel van zijn meester in een jong kind te zoeken.

De Israelische filmmaker Nati Baratz heeft vijf jaar van zijn carrière geïnvesteerd in deze documentaire. Alle respect voor aanhangers van het boeddhisme, maar het hanteren van bijv. astrologie behoort tot de unforgivable curses en hoe belangrijk het ook mag zijn om een spirituele zoektocht naar eender wat te ondernemen, de relevantie van deze documentaire is nul. Een monnik kijkt toe hoe een collega met behulp van een soort spirograaf bepaalt waar er een kind te vinden is met de geïncarneerde ziel van de oude lama. Vogelpik spelen zou ongetwijfeld dezelfde uitkomst genereren. Dat Zopa een toeval van gelukzaligheid krijgt wanneer hij de wind door de bomen ziet waaien en er een dans van de natuur in ziet, moge hem heel gelukkig maken, maar ik krijg er een weeping camel-gevoel bij. Dat Zopa gelouterd wordt door zijn zoektocht is niet echt duidelijk: hij is een boeddhistische monnik vóór zijn zoektocht; hij is een boeddhistische monnik erna. End of story. Zijn zoektocht op een ezeltje en per helikopter door de onherbergzame boerenbuiten van Nepal levert weliswaar fraaie beeldjes op, maar een gemiddelde documentaire over het verre Oosten scoort beter. De Dalai Lama en boeddhisme verkopen echter en dat is wellicht de voornaamste motivatie geweest om deze film te maken.

BEELD EN GELUID
De documentaire heeft een ongekunstelde stijl met veel slecht belicht camerawerk, kleuren die niet altijd even helder zijn - de begrafenis in het begin van de documentaire is veel kleurrijker dan sommige met regen doordrenkte scènes. De 2.0-track bevat geen tekortkomingen van betekenis, maar is zeker geen hoogtepunt.
 
EXTRA'S
Zoals gewoonlijk bevat ook deze Homescreen-release alleen maar wat trailers voor andere producties.
 
CONCLUSIE
Elke film of documentaire zal wel zijn relevantie hebben, maar hier zie ik die niet. Dit is even boeiend als de homevideo van nonkel Gerard en tante Greta die drie weken naar Thailand zijn geweest. Ik heb dit saaie werkstuk maar met heel veel moeite kunnen uitkijken.cover
Studio: Homescreen

Regie: Nati Baratz
Met: Tenzin Zopa

Film:
0/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels / Tibetaans / Hindi / Nepalees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij