:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BETTER TOMORROW II, A
BETTER TOMORROW II, A
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-05-24
FILM
Ho Sung (Ti Lung) zit in de gevangenis na de gebeurtenissen in deel 1. Hij krijgt regelmatig af te rekenen met nachtmerries over zijn jongere broer, de politieagent Kit Sung (Leslie Cheung). Ho Sung wordt benadert om undercover op onderzoek te gaan naar Si Lung (Dean Shek) in ruil voor vrijlating. Ho Sung weigert in te gaan op het aanbod omdat Si Lung een oude makker is. Kit Sung krijgt een gelijkaardige opdracht aangeboden om Si Lung te onderzoeken en gaat op het aanbod in. Als Ho Sung dit te weten komt gaat hij toch akkoord om Si Lung te schaduwen want deze maakt zich zorgen dat Kit zich in een wereld stort waar hij de regels niet van kent. Als Peggy (Regina Kent) -de dochter van Si Lung- vermoord wordt door de triads (Chinese maffia), duikt Si Lung met de hulp van Ken (Kenneth Tsang) onder in New York. Al duurt het niet lang eer de triads hem terug op het spoor komen. Maar Ken Gor (Chow Yun-Fat), de tweelingbroer van Mark Gor, helpt hem te ontsnappen. Als Kit door de mand valt en de triads hem vermoorden, besluiten Ken Gor, Ho Sung, Si Lung en Ken het recht in eigen handen te nemen en de triads volledig te vernietigen.

A Better Tomorrow was in 1986 een ongelofelijk succesvolle surprisehit door de toen nog relatief onbekende John Woo. John Woo had al wel enige ervaring in het actiegenre met cultclassics als Hand Of Death (met niemand minder dan Jackie Chan en Sammo Hung!), Last Hurrah Of Chivalry (geslaagde swordplay-film) en het geslaagde oorlogsepos Heroes Shed No Tears (met Eddie Ko uit Lethal Weapon 4 en Duel To The Death) maar wat hij met A Better Tomorrow veroorzaakte aan de kassa’s was nog nooit gezien! Het gevolg was een hele rage van “Heroic Bloodshed”-films waaronder hele geslaagde zoals Ringo Lam’s Full Contact, Wong Jing’s God Of Gamblers, Taylor Wong’s Rich and Famous-films. Het valt op dat voornoemde films allemaal met Chow Yun-Fat in de hoofdrol zijn! Ook John Woo hield aan A Better Tomorrow een hele carrière over met knallers als The Killer, Hard Boiled, Bullet In The Head en Just Heroes. En mocht later zijn carrière geslaagd in de USA verder zetten met hits als Hard Target, Broken Arrow, Face/Off en Mission: Implossible II. Door het succes en met de hele daarop volgende rage kon een sequel niet achterblijven en die kwam in ’87. A Better Tomorrow II is wederom geregisseerd door actionmaestro John Woo en geproduceerd door Tsui Hark (Time & Tide). De film is wat snel in elkaar geflanst om in te haken op het succes van deel 1 en is dus niet zo sterk als het origineel maar is nog steeds een schitterend actiefeest. A Better Tomorrow II was wederom een succes en er volgde ook nog het mindere A Better Tomorrow III die niet meer geregisseerd is door Woo maar door die ander actiemeester Tsui Hark. Want er waren blijkbaar meningsverschillen op de set van A Better Tomorrow II want John Woo weigerde de regie van deel III. En deel II is tevens ook de enige sequel die Woo ooit heeft gedraaid! Maar wat ze er ook mogen van zeggen: A Better Tomorrow II en zelfs III zijn nog steeds zéér stevige actiemeesterwerken waar ze in Hollywood een stevige punt kunnen zuigen!

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 beeld is niet anamorfisch. Het beeld is voldoende scherp maar bevat niet echt veel contrast. De kleuren ogen gedateerd en soms is er een wat blauwe schijn. Er is veel filmgrain aanwezig evenals veel vuil en printbeschadigingen. Er zijn weinig tot geen digitale compressie fouten vast te stellen maar wel wat edge enhancement. Het beeld is al bij al beter dan de vroeger verschenen VHS-versies van A Better Tomorrow II. Maar wij waren toch wat teleurgesteld. Met het geluid is het even droevig. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt scherp en agressief en lijkt heel de tijd last te hebben van een lichte ruis. Wij vonden dat niet dramatisch maar het kan voor sommige mensen toch vervelend zijn. Ook was er naar het einde toe één of tweemaal een drop-out vast te stellen die niet aanwezig waren op de Mandarijnse geluidstrack! Dus ook op het geluidsgebied is het wat teleurstellend. Pittig detail: de Engelse ondertitels zijn met dramatisch veel spellingsfouten gedaan! Maar dat is een probleem dat wel vaker met Chinese DVD’s voorkomt.

EXTRA'S
Als extra krijgen we de originele bioscooptrailer voorgeschoteld van A Better Tomorrow II en cast & crew info van regisseur John Woo (2 pag. biografie en 4 pag. filmografie), producer Tsui Hark (2 pag. biografie en 8 pag. filmografie) en acteurs Chow Yun-Fat (2 pag. biografie en 8 pag. filmografie), Ti Lung (2 pag. biografie en 10 pag. filmografie) en Leslie Cheung (2 pag. biografie en 6 pag. filmografie). Ook krijg je nog een coming attractions-trailer die fragmenten toont van Police Story 1 t.e.m. 3, Chinese Ghost Story 1 t.e.m. 3, A Better Tomorrow 1 t.e.m. 3, Option Zero, Theft Under The Sun en Jackie Chan: My Story.

CONCLUSIE
Een schitterende film in een serieus teleurstellende DVD-uitvoering. De beeld- en geluidskwaliteit zijn niet veel beter dan een gemiddelde VHS-tape en dan komt er nog bij dat de ondertitels soms moeilijk te volgen zijn door het hoge aantal spellingsfouten. Voor de extra’s moet je deze titel ook niet aanschaffen. Deze DVD is dan ook enkel maar aan te raden voor elke hardcore-fan van John Woo of ander Aziatische films. En voor iedereen die niet het geduld hebben om te wachten tot de film hier te krijgen is. Want de A Better Tomorrow-films zijn aangekondigd door het gloednieuwe label WorldWide Cinema maar dat is natuurlijk nog enkele maanden wachten…


coverStudio: Mega Star

Regie: John Woo
Met: Ti Lung, Chow Yun-Fat, Dean Shek, Leslie Cheung, Kenneth Tsang, Regina Kent

Film:
8.5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Actie

Versie:
Hong Kong

Jaar:
1987

Leeftijd:
R

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4895017000091


Beeldformaat:
1.85:1 NTSC

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1,
Mandarijns Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Engels, Japans, Koreaans, Thais
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailer,
• Cast & Crew info

Andere recente releases van deze maatschappij