:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIEND
FRIEND
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-07-18
FILM
Pusan, 1976. Jeon Suk (Yu-Oh), Dong-Su (Jang Dong-keon), Jeong-Ho (Jeong Un-taek) en Sang-taek (Seo Tae-hwa) zijn vier boezemvrienden die zich vooral bezighouden met het bekijken van video’s, kruimeldiefstallen en het verkopen van pagina’s die ze gescheurd hebben uit een exemplaar van Playboy.

1981. De vier protagonisten van de film studeren ondertussen aan de plaatselijke high school. Jeon Suk, die de zoon is van een gangster, is inmiddels uitgegroeid tot (gang)leider van de school met Dong-su als zijn loyale rechterhand. Jeong-Ho en Sang-taek trekken nog steeds veel op met Jeon Suk en Dong-Su maar ze houden zich niet bezig met hun criminele activiteiten. Waneer de brave Sang-taek op school aangevallen wordt door een bende nozems grijpen Jeong-suk en Dong su in met als gevolg dat ze beiden van school worden gegooid. Hun verwijdering van de plaatselijke highschool zorgt ervoor dat hun leven als gangsters in een stroomversnelling terecht komt. Ook de volgende 10 jaar worden de vier vrienden, die steeds verder uit elkaar groeien, nog steeds gevolgd: Jeong-ho en Sang-taek hebben intussen een respectabele job terwijl Jeong-suk en Dong-su ondertussen in concurrerende bendes zijn terecht gekomen. Het gangsterleven stelt hun onderlinge vriendschapsbanden zwaar op de proef.

Dat de Koreaanse cinema in de lift zit is al langer duidelijk voor de modale liefhebber van Aziatische films of het betere cinefiele werk. Het spreekwoord ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’ is hierbij wel van toepassing. De Hong Kong cinema is immers na een succesrijke periode begin jaren ’90 in een dal geraakt de laatste 5 jaar (minder producties en minder kwaliteit). Het valt niet te ontkennen dat het succes van de Koreaanse filmproducties deels te danken is aan het falen van de Hong Kong cinema. Enkel hierin een verklaring zoeken zou afbreuk doen aan de verdienste en de kwaliteit van de Koreaanse regisseurs gezien wat zij de laatste jaren uitbrachten veelal van een erg hoog niveau was. Denken we maar aan Shiri, Joint Security Area, My Wife Is A Gangster en natuurlijk ook Friend. Friend slaagde er sinds de release in de lente van 2001in om de box office successen van Shiri en Joint Security Area te verpulveren. In totaal werd de film reeds gezien door 8 miljoen Koreanen (ofte 50% van de bevolking tussen 18 en 35 jaar). Het grote succes van deze film is zeker terecht te noemen: prachtige fotografie, een innemend verhaal, mooie soundtrack en sublieme acteer prestaties deden ons erg van de film genieten.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze dvd is voor het grootste deel zeer goed te noemen. De meeste Hong Kong releases blinken niet uit wat betreft beeldkwaliteit maar wij werden zeer aangenaam verrast door deze Mega Star release. De prachtige fotografie van deze film komt zeker tot haar recht met deze transfer. Ook de bij momenten prachtige muziek krijgt de kans emoties op te wekken middels de Dolby Digital 5.1 track. De achterste kanalen worden niet of bijna niet gebruikt maar we konden dit niet echt als een minpunt ervaren. Of het ontbreken van dynamiek bij de achterste kanalen te wijten is aan de originele geluidsmix of de mix voor deze dvd is momenteel niet met zekerheid te zeggen.

EXTRA’S
De extra’s op deze dvd zijn aan de magere kant. Op een trailer (voor Joint Security Area) en een biografie na is er niets te vinden.

CONCLUSIE
Een zeer mooie, ontroerende film op een solide dvd. Voor bepaalde liefhebbers van Koreaanse films zal de afwezigheid van noemenswaardige extra’s aanleiding zijn om te kiezen voor de (veel duurdere) Koreaanse dvd versie van deze film die in augustus 2002 op de markt zal worden gebracht. De Koreaanse two disk edition zal naast een Dolby Digital 5.1 track ook een DTS track bevatten. Of die meerkost echt de moeite is, valt nog af te wachten gezien de Mega Star versie goede beeld- en geluidskwaliteit aanbiedt tegen een scherpe prijs (mits wat zoek- en vergelijkwerk op het internet) en de extra’s op de Koreaanse releases toch niet in het Engels ondertiteld zijn. Een must voor de liefhebbers van de betere (Aziatische) film.


cover
Studio: Mega Star

Regie: Kwak Kyung-taek
Met: Yoo Oh-sung, Jang Dong-gun, Seo Tae-hwa, Jeong Un-taek

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Misdaad

Versie:
Hong Kong

Jaar:
2001

Leeftijd:
R

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4895017003900


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Chinees
Extra's:
• Trailer,
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij