:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FABULEUX DESTIN D'AMELIE POULAIN, LE
FABULEUX DESTIN D'AMELIE POULAIN, LE (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-11-24
FILM
Les temps sont durs pour les rêveurs.
 
Een eenvoudig verhaal bleek voldoende voor één van de meest briljante, originele films aller tijden. Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain is het verhaal over Amélie Poulain (Audrey Tautou), een jonge Parijse serveerster die sinds de dood van haar moeder hunkert naar liefde. Door het plotse verlies behoort Amélie snel op te groeien, maar desondanks houdt ze er kinderlijke, naïeve ideeën over de liefde op na. Ze voelt zich gevangen en eenzaam in het gezelschap van haar afstandelijke vader en bizarre collega’s die volledig opgaan in de dramatiek van hun eigen leven.

Op 30 augustus 1997 neemt het leven van Amélie echter een wending. Het is niet alleen de dag waarop Prinses Diana om het leven komt bij een auto-ongeluk, maar ook de dag waarop Amélie per toeval een klein doosje met speelgoedjes en foto’s ontdekt. Ze besluit het doosje aan de rechtmatige eigenaar te bezorgen en wanneer ze het effect van haar goede daad ziet, ontdekt ze haar roeping: anderen gelukkig maken. Zo maakt ze op een dag ook Nino (Matthieu Kassovitz) gelukkig, maar dan stelt er zich een probleem, want Nino blijkt net als Amélie een hopeloos romantische ziel en hij wil dan ook iets terugdoen. Het is echter de vraag of Amélie in staat is om dat te accepteren en zichzelf te laten meeslepen.

Regisseur Jean-Pierre Jeunet bewees het al eerder met films zoals La Cité Des Enfants Perdus en Delicatessen: de man beschikt over een tomeloze fantasie en brengt die op een bijzonder gestileerde manier over op het witte doek. Dat brengt ons tegelijkertijd bij één van de mindere punten die je hem kwalijk zou kunnen nemen, want Amélie blinkt niet noodzakelijk uit qua verhaal, maar eerder qua uitvoering. De film hanteert een bijzonder hoog tempo en staat bol van kleurrijke details. Daardoor is er te weinig ademruimte om echt diep op de kern van de zaak in te gaan. We stellen ons echter de vraag of we dat van een romantische film als Amélie mogen verwachten, want wat ons betreft slaagt Jeunet glansrijk in zijn opzet en weet hij één van de meest krachtige menselijke emoties op een wondermooie en meeslepende manier in beeld te brengen.

Daarvoor kan hij rekenen op uitstekend acteerwerk van zijn cast. Hoofdrolspeelster Audrey Tautou is ondertussen uitgegroeid tot een absolute ster, zowel in Frankrijk als ver daarbuiten. Die status heeft ze mede te danken aan haar onconventionele vertolking van Amélie Poulain. Haar vreemde en tegelijkertijd aantrekkelijke uiterlijk en karakter sluiten perfect aan bij haar personage. We kunnen ons geen actrice inbeelden die beter geschikt zou zijn voor deze rol, maar dat is buiten Jeunet gerekend, want oorspronkelijk had de regisseur zijn zinnen gezet op Emily Watson. Matthieu Kassovitz, de regisseur van het controversiële La Haine, toont dat hij niet alleen goed kan regisseren, maar ook acteren, want hij levert een bijzonder charmante prestatie in de rol van de romantische Nino. De rest van de cast, waaronder Dominique Pinon, een vaste waarde van Jeunet, slaagt er ondanks minder significante rollen moeiteloos in om de film naar een nog hoger niveau te tillen.

Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain mag dan wel geen enkele Oscar gewonnen hebben in de vijf categorieën waarin de film genomineerd was, toch hoort de film thuis op het lijstje van beste films aller tijden.

BEELD EN GELUID
Wie hoopt op een 1080p-transfer komt met deze Blu-ray niet echt aan z'n trekken, want Paradiso levert een 1080i-transfer. Voor sommigen zou dat reden genoeg zijn om de transfer per definitie te kelderen. 1080i kan immers aanleiding geven tot een aantal problemen (o.a. scan lines) die vooral tijdens snel bewegende scènes zichtbaar zijn. Als we frame per frame door een aantal scènes lopen dan zien we inderdaad zo nu en dan sporen van scan lines, maar wie gaat een film frame per frame bekijken? Bekijk je de film zoals het hoort, dan vallen die tekortkomingen immers nauwelijks op. De 2.35:1-transfer levert een overwegend scherp resultaat op dat het bijzondere kleurenpalet van de film aantrekkelijk weergeeft. Het zwartniveau en het contrast zijn behoorlijk, maar durven wat te variëren en zouden wat ons betreft een beetje overtuigender kunnen. De Franse DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack zorgt voor diepte, maakt hier en daar opvallend gebruik van de surroundkanalen en laat de heerlijke soundtrack van Yann Tiersen helemaal tot zijn recht komen.

EXTRA’S
Van bonusmateriaal ontbreekt elk spoor en dat is dan ook meteen onze grootste teleurstelling i.v.m. deze Blu-ray. Er zijn ondertussen al heel wat dvd-uitgaven beschikbaar, de ene al beter voorzien van extra’s dan de andere. Van de Blu-ray hadden we dan ook heel wat meer verwacht, maar helaas…

CONCLUSIE
Wie Franse films associeert met saai geleuter, heeft duidelijk geen weet van pareltjes zoals Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain. Deze voortreffelijke film staat bol van de fantasie en heeft een opbeurend effect dat lang nazindert. Zowel de regie als het acteerwerk zijn van het hoogste niveau. Niet iedereen zal het daarmee eens zijn, want Amélie heeft ondanks de vele voorstanders ook heel wat tegenstanders. Yours truly sluit zich aan bij de voorstanders en kan niet anders dan deze film de hoogste aanbeveling meegeven. Ondanks onze hoop op een 1080p-transfer, levert deze Blu-ray toch een aantrekkelijke beeld- en geluidskwaliteit. We zijn echter bijzonder teleurgesteld over de totale afwezigheid van extra’s.coverStudio: Paradiso

Regie: Jean-Pierre Jeunet
Met: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Serge Merlin, Rufus, Dominique Pinon

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937041138


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij