:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRENCH CONNECTION BOX, THE
FRENCH CONNECTION BOX, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-06-16
FILM
Wanneer Popeye Doyle (Gene Hackman) en Buddy Russo (Roy Scheider), twee rechercheurs uit New York City per toeval een drugssmokkelbende (die drugs invoert vanuit Frankrijk) op het spoor komen zijn zij vastbesloten om deze op te rollen. Al snel komen ze op het spoor van de Fransman Alain Charnier (Fernando Rey), het kopstuk van de bende. Het is nu alleen nog maar wachten op het moment om de bende op heterdaad te betrappen maar wanneer één van de criminelen Doyle probeert te vermoorden, volgt er een achtervolging die hem tot ver buiten de grenzen van de stad brengt.

The French Connection wordt terecht beschouwd als één van de klassiekers van de jaren ’70. Naast overtuigende acteerprestaties en een goed verhaal biedt de film ook de bekende achtervolgingsscène door de straten van New York. De film won in 1971 vijf oscars waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste acteur.

In The French Connection II wordt Popeye Doyle naar Marseille gestuurd om voor eens en voor altijd af te rekenen met Charnier, die nog altijd vanuit Frankrijk drugs smokkelt naar de Verenigde Staten, die wist te ontsnappen op het einde van de eerste film. Van meet af aan kan Doyle op niet veel medewerking rekenen van zijn Franse collega’s. Vooral Inspecteur Barthelemy (Bernard Fresson) is niet blij met zijn komst. Wanneer Doyle ook nog eens verantwoordelijk is voor de dood van een undercover politieagent verliest hij alle krediet en medewerking. Doyle weet niet dat hij eigenlijk door de Amerikanen werd gestuurd als lokaas voor Charnier en als hij alleen op onderzoek gaat wordt hij gevangen genomen door de Franse drugssmokkelaars. Volledig verslaafd aan de heroine wordt Doyle uiteindelijk weer vrijgelaten. Na een moeizame afkickperiode besluit hij alsnog achter Charnier aan te gaan.

Net als de eerste French Connection film bevalt deel 2 relatief weinig actie naar hedendaagse normen. De French Connection films zijn dan ook geen actie films in de klassieke zin van het woord, de films kunnen beter omschreven worden als politie thrillers of misdaadfilms. De opnieuw erg goede acteursprestaties zorgen er ondanks het niet zo bijster originele scenario voor dat de film gedurende de hele rit blijft boeien.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze dvd is scherp en vrijwel geheel vrij van beschadigingen of vuil en gezegend met een goed contrastniveau en schaduwdetail. Hier en daar kunnen we wat grain opmerken maar zeker niets om zich zorgen over te maken. Een goede transfer voor een film uit de jaren ‘70

De DD 5.1 track werd opgenomen aan de hand van de originele mono 1.0 track. De track klinkt weinig spectaculair naar hedendaagse normen maar het dient gezegd te worden dat hier zeker toch puik werk werd geleverd door Fox. Ruis of fouten zijn er helemaal niet te horen. De soms wat povere dynamiek stoort de film niet gezien het eerder geringe aantal actie scènes.

Het beeld en geluid van de French Connection II dvd zijn nog altijd meer dan behoorlijk te noemen maar wij kunnen ons toch niet van de indruk ontdoen dat de restauratie werken zich grotendeels beperkten tot of concentreerden op de French Connection I. In het algemeen doet de beeldkwaliteit niet onder voor die van de eerste film maar er is toch wat meer grain op te merken. Bij de tweede film heeft men enkel een DD 2.0 stereo track die zeker niet slecht is maar toch wel minder indruk maakt dan de DD 5.1 van de eerste film. Een minpunt aan de French Connection II dvd is het feit dat er geen ondertitels voorzien zijn bij de Franse dialogen. Gezien de film zich afspeelt in Marseille wordt er toch een aardig mondje Frans gesproken en komt het ontbreken van een Engelse of Nederlandse ondertiteling eerder slordig over (de eerste film heeft burned in Engelse ondertitels bij de Franse dialogen)

EXTRA'S
Deze driedelige set heeft extra’s bij de vleet, een overzicht.

DISC 1 bevat naast de French Connection I ook een audiocommentaar door regisseur William Friedkin, interessant commentaar door Friedkin die meestal zijn ego goed onder controle kan houden. De audiocommentaar door acteurs Gene Hackman en Roy Scheider, Hackman en Scheider halen vooral herinneringen op aan de maken van de film. Verder krijgen we nog een bioscooptrailer.

DISC 2 is een bonusschijf met extra’s over de French Connection I. De extra’s op deze disc zijn opgedeeld in vier groepen: Deleted scenes, Documentaries, Theatrical trailer, Still galeries

* Deleted scenes: 7 scènes van zeer matige beeldkwaliteit
- Tailing The Frog (2.15 min)
- The Whip Girl (1.35 min) (kinky stuff)
- Matchies Bar - Part 1 (0.56 min)
- Matchies Bar - Part 2 (1.40 min)
- Girl On A Bicycle (0.35 min)
- Street Walker (0.41 min)
- Hector (1.17 min)

* Documentaries:
- BBC Documentary: "The Pougkeepsie shuffle" (53.39 min). Een informatieve documentaire gepresenteerd door Mark Kermode. Erg de moeite!

- Documentary: "The making of the French Connection", The untold stories, (56.33 min). Een documentaire uit 2001 naar aanleiding van de 30e verjaardag van de film met uitleg over de verschillende aspecten bij het maken van de film. Gepresenteerd door Sonny Grasso.

- Featurette: "William Friedkin discusses Deleted Scènes" (17.17 min)

* Theatrical Trailer

* Still Gallery:
- Behind The Scènes
- Unit Photography
- Poster

DISC 3 bevat naast de French Connection II ook nog trailers, still gallery, een audiocommentaar door regisseur John Frankenheimer en een audiocommentaar door acteur Gene Hackman en producer Robert Rosen.

CONCLUSIE
Twee goede films krijgen een verdiende toprelease met deze 3 disk box. Liefhebbers van het betere acteerwerk en het stevige politiewerk komen hiermee zeker aan hun trekken. De films en de talrijke extra’s zorgen voor uren entertainment, een echte aanrader!


cover
Studio: Fox

Regie: William Friedkin (FC1), John Frankenheimer (FC2)
Met: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi, Frédéric de Pasquale (FC1), Gene Hackman, Fernando Rey, Bernard Fresson, Jean-Pierre Castaldi (FC2)

Film:
8,5 - 7,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8 - 7/10

Beeld:
8 - 7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971-1975

Leeftijd:
16

Speelduur:
223 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7612626011835


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
The French Connection 1:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
The French Connection 2:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
Disk 1:
• Film The French Connection
• Audiocommentaar van regisseur William Friedkin
• Audiocommentaar van acteurs Gene Hackman en Roy Scheider
• Bioscooptrailer

Disk 2:
• BBC-documentaire The Poughkeepsie Shuffle
• Documentaire The Untold Story Of The French Connection
• Zeven verwijderde scènes
• Featurette: William Friedkin over de verwijderde scènes
• Bioscooptrailers
• Fotogalerij

Disk 3:
• Film The French Connection 2
• Audiocommentaar van regisseur John Frankenheimer
• Audiocommentaar van acteur Gene Hackman en producent Robert Rosen
• Bioscooptrailers
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij