:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATMAN RETURNS
BATMAN RETURNS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-01-20
FILM
De vreselijk mismaakte Oswald Cobblepot (Danny Devito) werd als kind door zijn ouders het riool ingespoeld, en is daar opgegroeid tot de vreselijk mismaakte Penguin. En de lelijkerd komt warempel uit het riool gekropen, en weet dan ook nog eens het medelijden van de publieke opinie op te wekken. Penguin heeft echter ambitieuze plannen: hij wil burgemeester worden, zodat zijn kameraad Max Schrek (Christopher Walken) eindelijk de kerncentrale kan bouwen die Gotham City eigenlijk niet nodig heeft. Om Batman (Michael Keaton) bezig te houden én de huidige burgemeester een voetje te lichten, laat Penguin zijn bende circusfreaks de straten onveilig maken. Schreks secretaresse, Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) stoot per ongeluk op de plannen van de kerncentrale, en om zeker te zijn dat ze haar mond houdt, gooit Schrek haar uit het raam. Ze overleeft de val, maar houdt er een flinke klap op haar hersenpan aan over: als Catwoman gaat ze de strijd met Batman aan, en kiest aanvankelijk het kamp van Penguin.

Nog meer dan Batman draagt deze film de onmiskenbare stempel van Tim Burton. Als we u zeggen dat Penguin zich bij voorkeur verplaatst in een gigantisch rubberen eendje, zo ééntje van de soort dat u op de kermis kan vissen, alleen enkele maten groter, weet u al dadelijk dat de ernst van de film nog steeds ver te zoeken is, mogelijk nog een paar stations verder dan Burtons eerste Batman. Dat de boeven tijdens het uitlokken van een paniekgolf in Gotham City nog tijd hebben om een jongleeract op te voeren, en hun grootste misdaad erin bestaat een teddybeer in brand te steken, bewijst alleen dat Burton ze bij momenten niet allemaal op een rijtje heeft in zijn bovenkamer. Het klein beetje achtergrond van het Batmanpersonage wordt ditmaal helemaal naar de achtergrond geschoven ten voordele van de bizarre knokpartijen en de doorgedreven demonstraties van pyrotechniek. Wie er al kritiek had op de tepels op het Batkostuum in Batman Forever zal zich zeker eens achter de oren willen krabben bij deze film, die bij momenten eerder lijkt op een liveverslag van het carnaval in Rio. De slechteriken zoals DeVito zijn bovendien met zoveel evil schemes ineens bezig, dat je er een beetje het noorden bij verliest. Wat bijvoorbeeld te zeggen van de scène waarin hij de controle over de Batmobiel over tracht te nemen door in een soort kinderautootje te stoppen van het type dat aan de ingang van supermarkten staat? De schizofrene persoonlijkheid van Michelle Pfeiffer is dan weer wél memorabel genoeg om herinnerd te worden, maar is bij momenten, zelfs voor een stripverfilming, erg overgeacteerd te noemen.

BEELD EN GELUID

Ook hier is de DTS-versie opzij geschoven voor een keuze uit een Dolby Digital 5.1-versie en een TrueHD 5.1-variant. Net zoals bij de eerste Batmanfilm kan het sounddesign van de film zich niet meten met recente actieblockbusters, alhoewel Batman Returns meer te bieden heeft dan de eerste film. De dialogen zijn helder en vol, en de soundtrack van Danny Elfman wordt met respect behandeld, maar Batman Returns is op vlak van geluidsdynamiek eerder een bescheiden release. Dit gezegd zijnde is de release vrij van audiofouten, en klinken de bastonen vrij vol, soms iets te luid naar mijn smaak. De beeldkwaliteit is netjes, de film ziet er iets killer en afstandelijker uit dan de carnavaleske scènes doen vermoeden, maar d'r zit veel detail en textuur in. De hoeveelheid grain is tot een minimum beperkt, en de film heeft geen storende noisereductionmake-over gekregen, wat we een pluspunt vinden. Printbeschadigingen of macroblocking zijn niet aanwezig. De donkere trekjes van de film konden af en toe wel baat hebben bij een beetje meer contrast; vooral in de riolen van Gotham is het slecht toeven.

EXTRA'S

Al het materiaal van de 2-disc SE is wederom gewoon zonder toegiften of hiaten overgenomen op de Blu-ray, vandaar dat ik even het meest luie segment van mijn persoonlijkheid opnieuw laat bovenkomen en de tekst van collega Dieter overneem.  De trailer (2 min.) op deze schijf, toont meteen aan hoe in de loop van enkele jaren filmaankondigingen heel wat professioneler en dynamischer werden. De trailer slaagt er goed in de sfeer van de prent weer te geven en laat niet na enkele explosieve special effects in de etalage te plaatsen. Een heel verschil met de trailer voor Batman! De tweede extra is een audiocommentaar van de regisseur. Tim Burton voelt zich duidleijk verwant met het materiaal en biedt heel wat interessante weetjes aan over de origine van het verhaal, de keuze van Batmans vijanden en de persoonlijke toetsten die hij toevoegde. De overige extra's op de schijf volgen min of meer het stramien dat ook op de andere special editions van de filmserie terug te vinden is. Eerst is er The Bat, The Cat And The Penguin (22 min.), een voor televisie geproduceerde making-of die dateert uit het releasejaar van de prent en die eerder als promotioneel middel wordt ingezet, dan als diepgravende documentaire. Deze laatste term is wél van toepassing op het vierde deel van de Shadows Of The Bat-docu's. Dit segment duurt een half uur, werd toepasselijk The Dark Side Of The Knight getiteld en kijkt inzichtvol terug op Batman Returns. Enkel de afwezigheid van retrospectieve interviews met Michelle Pfeiffer is een smet op de documentaire. De Heroes (7 min.) en de Villains (11 min.) van de film krijgen een grondige psychologische onderbouw via interviews met hun vertolkers en fragmenten uit de prent. De duisterheid van Batman Returns wordt dan weer extra in de verf gezet via de videoclip (4 min.) voor Face to Face, gezongen door Siouxsie and the Banshees. Een groter contrast met de pop die Prince voor de eerste Batman schreef is nauwelijks denkbaar. Tenslotte gaat Beyond Batman (66 min.) dieper in op de technische kant van het filmen. Zowel het gebruik van computereffecten, setdesign, kostuums, muziek als het samenstellen van een leger echte (en namaak-) pinguïns voor Danny DeVito’s personage komen uitvoerig aan bod.

CONCLUSIE

Tim Burtons Batman Returns is vast en zeker geen voer voor de gemiddelde kijker, en je vraagt je voortdurend af of Burton Batman nu zit eer te bewijzen of een potje uit te lachen. De Blu-ray is mooi afgewerkt en bevat een karrenvracht aan extra's.



cover



Studio: Warner

Regie: Tim Burton
Met: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Michael Gough, Pat Hingle

Film:
5/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
12

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888000755


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Koreaans, Chinees (Mandarijn trad.)
Extra's:
• Audiocommentaar van Tim Burton
• Trailer
• Documentaire "The Bat, the Cat and the Penguin"
• Documentaire "Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight" deel 4
• Documentaires "Batman: The Heroes"
• Documentaires "Batman: The Villains"
• Documentaires "Beyond Batman"
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij