:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHT OF THE LIVING DEAD
NIGHT OF THE LIVING DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-21
FILM
Barbara (Patricia Tallman) en haar broer Johnnie (Bill Moseley) bezoeken op een zonnige dag het kerkhof om een overleden familielid te bezoeken. Johnnie ligt Barbara wat bang te maken en op de koop toe loopt er een wat vreemde meneer op het kerkhof. Deze man valt Johnnie aan en Barbara zet het op een lopen naar een in de buurt gelegen huis. Ben (Tony Todd) komt ook aan bij het huis. Samen ontdekken ze dat er zich nog mensen schuil houden in het huis. Iedereen blijkt gevlucht te zijn voor traag rondstrompelende mensen. Door naar speciale uitzendingen op tv te kijken leren ze dat de doden blijkbaar om onverklaarbare redenen terug tot leven komen. Buiten komen meer en meer zombies aangestrompeld, dit terwijl binnen de onderlinge spanningen dikwijls hoog oplaaien.

In 1968 veranderde beginnend regisseur George A. Romero voor eeuwig het aanzicht van de horrorwereld met Night Of The Living Dead. De volledig buiten Hollywood gemaakte film (budget: 114.000 $) bracht een stormloop en tegelijk een schokgolf teweeg. Niemand had het voordien aangedurfd om een film uit te brengen met zoveel, voor die tijd, expliciet geweld en gruwel. Er waren voordien nog zombiefilms geweest maar de zombies die deze films bevolkten waren voodoozombies en deze gingen ook niet op zoek naar mensenvlees. Romero veranderde dit volledig. Hij nam gewone mensen (zelfs oude dametjes en kinderen), gaf deze een laagje make-up en liet ze openlijk voor de camera vlees verorberen. Door vele critici wordt de originele Night Of The Living Dead nog steeds als een mijlpaal in de filmgeschiedenis beschouwd. Eind jaren ’80 beslisten medeschrijver John A. Russo en George A. Romero himself dat het tijd was een remake van hun classic te maken. Tom Savini, special effect meester van Dawn- en Day Of The Dead, kreeg de film aangeboden als regiedebuut. Met een budget van iets over de 4 miljoen $ begon Tom aan de remake. Op 19 oktober 1990 ging de film in Amerika in première en werd met een kleine 6 miljoen $ box office inkomsten een succes. Ook de kritieken waren goedgezind voor deze toch wat gewaagde remake, want remakes van klassiekers zijn altijd een zéér gewaagde taak (weet je nog die andere remake van die -Psycho- andere horrorklassieker?). In 1999 besliste John A. Russo een speciale versie te maken ter gelegenheid van de 30e verjaardag van Night Of The Living Dead. Dus hij nam de originele versie en monteerde deze opnieuw met een kwartier aan nieuwe (door hem geregisseerde) scènes. George A. Romero distantieerde zich van deze versie en wij denken dat dit genoeg zegt over de reputatie en kwaliteit van deze versie. Dan zit je beter met deze zéér geslaagde remake.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld is voldoende scherp met mooie en levendige kleuren. Het beeld bevat voldoende diepte. Ook heeft het een goed contrast en schaduwdetail. Erge digitale compressiefouten hebben we niet gezien maar wel een beetje minimale filmgrain en wat kleine printbeschadigingen. Een goede beeldtransfer van Columbia! De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt natuurlijk en warm. De track is goed luid en heeft als het nodig is genoeg bass. De dialogen zijn goed te verstaan en er is geen ruis vast te stellen. Eén klein minpuntje is dat er een enkele keer wel een tik in het geluid te horen was die er volgens ons niet thuishoorde. Maar voor de rest een goede geluidstrack.

EXTRA'S
Eerst en vooral een dikke pluim voor Columbia, ze hebben voor een minder grote titel als Night Of The Living Dead toch uiteindelijk is, een prima pakket extra’s kunnen opgraven. Meest interessante is de documentaire “The Dead Walk”. Deze 25 minuten durende feature is geen Making Of, maar eerder een terugblik door de makers op deze remake en op het origineel. Mensen als Patricia Tallman, regisseur Tom Savini, specialeffect maker John Vulich en producers Russ Streiner en John A. Russo komen uitgebreid aan bod en belichten elk hun kant van de film. Er worden interessante weetjes vertelt en een blikje achter de schermen getoond, maar het meest waardevol aan deze documentaire zijn 5 weggeknipte scènes die uit de film gehaald moesten worden te vermijden dat de film een X-rating toegewezen kreeg. Volgende extra is de geslaagde commentaartrack van Tom Savini. De man weet veel weetjes en anekdotes te vertellen over zijn debuutfilm. De bioscooptrailer is een must en ontbreekt dus ook niet op deze DVD. Als plaatsopvulling hebben we nog de (meestal onvolledige) selected filmografieën van Tom Savini (2 pag.), George A. Romero (3 pag.), Tony Todd (3 pag.) en Patricia Tallman (2 pag.). Tenslotte steekt er nog een informatieve brochure in met info van de productie.

CONCLUSIE
Geslaagde remake van één van de beste horrorfilms aller tijden. De remake wordt bevolkt door een pak talent zoals Tony Todd (Candyman-trilogy, The Rock, The Pandora Project), Patricia Tallman (Romero’s Knightriders, Babylon 5, Army Of Darkness en is een veel gebruikte stuntvrouw in hits als Godzilla, The Long Kiss Goodnight, Austin Powers II enz.), Tom Towles (Henry: Portrait Of A Serial Killer, The Prophecy II) en Bill Moseley (House Of 1000 Corpses, Texas Chainsaw Massacre II en de verloren gegane internet film annex Texas Chainsaw Massacre II-sequel All American Massacre). De film kreeg een degelijke uitgave met deze DVD met goede geluids- en beeldkwaliteit. Bovendien kreeg de schijf enkele zéér interessante extra’s mee. Puike DVD!


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Tom Savini
Met: Tony Todd, Patricia Tallman, Tom Towles, McKee Anderson, William Butler, Bill Moseley

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609031430


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch Turks
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Documentaire “The Dead Walk”,
• Bioscooptrailer,
• Filmografieën,
• Brochure met production notes

Andere recente releases van deze maatschappij