:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENTRAPMENT
ENTRAPMENT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-02-10
FILM
Entrapment vertelt ons hoe verzekeringsagente Virginia Baker (Catherine Zeta-Jones) tracht het vertrouwen te winnen van de meesterdief Robert MacDougal (Sean Connery) om samen met hem de kraak van de eeuw te zetten. Door een fout in de millenniumbugsoftware van een grote internationale bank krijgen ze de kans om in hun filiaal in Kuala Lumpur acht miljard dollar (!) bij elkaar te harken, op voorwaarde dat ze op het juiste moment door de beveiliging geraken. Of dit bedrag hoog genoeg is om elkaar te vertrouwen zal nog moeten blijken, want het lijkt erop dat Virginia op last van haar bazen een valstrik aan het spannen is om MacDougal op heterdaad te betrappen. Of niet, want acht miljard kan je zelfs met het slijten van  verzekeringspolissen niet bij elkaar rijven...

Of er zich nog iemand wat anders over de film herinnert dan de memorabele scène waarin La Jones een ongelofelijke dynamiek van kontbewegingen tentoonspreidt wanneer ze tracht een beveiligingssysteem van laserstralen te ontwijken, lijkt me op zijn best gesteld twijfelachtig. Dat zelfs nagenoeg al het artwork van de film is opgebouwd rond de scène met de robijnkleurige laserlichten, is helaas een vaag teken aan de wand. Esthetisch is er niets mis met de film (het is overigens niet makkelijk om iets esthetisch verkeerds te zeggen over de derrière van Jones), de fotografie blijft overal netjes en is met een goed oog voor evenwicht geschoten, maar er zitten toch nogal wat ongeloofwaardige bochten in het verhaal, dat overigens niet echt bijblijft; anderzijds kan je dit uitleggen als een voordeel, want als je de film na een jaar nog eens uit de kast plukt ben je gegarandeerd vergeten waarover het nu allemaal weer ging. Zelfs de eindplottwist komt niet echt als een verrassing meer. Of Sean Connery ook acht miljard dollar heeft gevangen voor deze film durven we betwijfelen, het ontbreekt de man absoluut niet aan acteertalent en zijn gezapig Schots accent blijft zalig om te horen, maar de man heeft in zijn carrière een paar films teveel gemaakt en deze hoort daar bij. De actie voelt een beetje te veel als bandwerk aan, het scenario betreedt meestal platgetreden paden en de romantische insteek slaat als een tang op een varken. De film vergt anderzijds niet veel geestelijke intellectuele capaciteit en doodt de tijd op een aangename manier, maar hij geeft nergens de voldoening van een copieuze maaltijd.

BEELD EN GELUID
De transfer op Blu-ray is op zijn best middelmatig. Het beeld ziet er aan de softe kant uit, alsof er een donkere waas voor hangt, de achtergronden zijn bijwijlen wazig en de kleuren zijn niet echt schitterend. Textuur op de huid, in de structuur van het haar of in het gestolen schilderij van Rembrandt is nauwelijks te onderscheiden. Een paar panoramische shots lijken iets beter, maar over het algemeen stelt de highdefinitiontransfer teleur. Ook de DTS-HD MA 5.1-track had beter kunnen opvallen, voor een film met veel actiescènes is het geluid te opvallend vlak en ongedetailleerd. D'r hangt wel een zekere atmosfeer, bijvoorbeeld in de scène waarin Connery en Jones via de riolen in een museum inbreken, maar over het algemeen is dat niet echt een geluidstrack met demonstratiekwaliteit. De dialogen klinken soms alsof ze overgedubd zijn.
 
EXTRA'S
Na de dvd-release is deze disk op het gebied van extra's een teleurstelling. De enige feature die er bovenuit steekt is het audiocommentaar van Jon Amiel, maar de verwijderde scènes en de korte making-of-documentaire die op de dvd te vinden waren zijn verdwenen, waarschijnlijk om met een singlelayerdisk toe te komen. Daarnaast staat er een reeks trailers voor andere films op.
 
CONCLUSIE
Dit is alweer een get-rich-quick-poging van Fox die niet veel beter is dan de dvd. Ik heb 'm opgeschraapt als grabbelbaktitel en ik suggereer dat u hetzelfde doet.coverStudio: Fox

Regie: Jon Amiel
Met: Sean Connery, Catherine Zeta-Jones, Will Patton, Maury Chaykin, Ving Rhames

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626031901


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij