:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIRE, THE - SEIZOEN 5
WIRE, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-03-11
SERIE
Bunk: How are you not in jail!
McNulty: I don't know. The lies so big people can't live with it I guess.
Bunk: Jesus fucking christ, Jimmy. I told you, I fucking told you it was going to come to this. You played with fire, didn't you. And now we're all getting burnt.

Baltimore is (zowat 15 maanden na het einde van seizoen 4) nog steeds een stad met een pak problemen. Een aantal agenten doet nog altijd met wisselend succes, dappere pogingen om de drugshandelaren een halt toe te roepen. Als McNulty geen andere uitweg meer ziet, neem hij heel wat risico's... hij organiseert een bedrog waarbij de Baltimore Sun, de plaatselijke krant die verzwakt is door verminderde oplagen en lagere inkomsten uit advertenties, betrokken zal raken.

Met dit vijfde seizoen viel het doek voor de beste serie ooit (The Sopranos volgt weliswaar zeer dicht op plaats twee in onze top). We hebben al zowat alle superlatieven uit de kast gehaald bij de besprekingen van de vorige seizoenen en ook nu weer is het resultaat fantastisch, geniaal en fenomenaal. Ook al zijn seizoen 2 en vooral seizoen 4 nog net beter, toch verdient seizoen 5 van The Wire een dikke 10 op 10. In vergelijking met seizoen 4 is “hoofdpersonage” McNulty opnieuw veel vaker te zien, iets wat de meeste fans van de serie zeker zullen weten te appreciëren. De nieuwe personages die geïntroduceerd worden tijdens dit laatste seizoen zijn voornamelijk thuis te brengen in de nieuwe “media”-verhaallijn. Ook al zijn de nieuwe personages zeker niet slecht, toch kunnen we niet zeggen dat ze echt blijven hangen. De uitzondering op de regel is editor Augustus “Gus” Haynes . Voor de rol van Haynes kozen de makers voor acteur Clark Johnson die eerder al te zien was in Homicide: Life On The Streets, die andere briljante serie van creator/writer David Simon. Naast de personages uit de “media”-verhaallijn is ook de verhaallijn zelf iets minder sterk dan de plots die uitgewerkt werden tijdens de eerste vier seizoenen. Zeker niet getreurd echter gezien de funderingen van The Wire dermate stevig zijn met de verhaallijnen over de “war on drugs” , de corruptie en de onmacht van de politiek en de daaruit voortvloeiende besparingen die een grote impact hebben op de goede werking van de politie en het onderwijs.

AFLEVERINGEN
Het vijfde seizoen bevat de volgende 10 afleveringen:
1. More With Less
2. Unconfirmed Reports
3. Not For Attribution
4. Transitions
5. React Quotes
6. The Dickensian Aspect
7. Took
8. Clarifications
9. Late Editions
10. -30-

Marlo: My name was in the street? When we bounce from this shit here ya'll gonna go down on them corners and let them people know word did not get back to me. Let 'em know Marlo step to any mothafucka, Omar, Barksdale, whoever. My name is my name!

BEELD EN GELUID
Seizoen 5 is wederom in het originele 1.33:1-formaat op dvd gezet. Ook de rijke kleuren met een goed zwartniveau en de nodige scherpte zijn terug. De Dolby Digital 5.1-track lost ook nu weer de verwachtingen in. Heldere dialogen en een goeie spreiding bij een aantal fragementen waar muziek een rol speelt, meer moet dat niet zijn!

EXTRA'S
We krijgen deze keer zes interessante commentaartracks: voor "More With Less" door Joe Chappelle en Wendell Pierece, "Unconfirmed Reports" door William F. Zorzi en Clark Johnson, "Transitions" door Ed Burns en Karen Thorson, "The Dickensian Aspect" door George Pelecanos en Seith Mann, "Took" door Dominic West en Kate Sanford en ten slotte "-30-" door David Simon en Nina K. Noble. The Wire: The Last Word (26:33) is een documentaire over de belangrijkste verhaallijn van seizoen 5, namelijk de media. Ondermeer het realiteitsgehalte van de serie komt aan bod. The Wire Odyssey (28:39) is een terugblik op vijf fantastische seizoenen van The Wire.

CONCLUSIE
Op het moment van schrijven is The Wire de Warner tv-serie van de maand, wat betekent dat de serie voor een scherpe prijs kan worden aangeschaft. Als u nu nog niet overtuigd bent om The Wire in thuis te halen, dan weten we het ook niet meer. Fans van de serie zouden we graag nog twee boeken willen aanraden: eind 2009 is eindelijk de Nederlandse vertaling uitgebracht van Homicide: a year on the killing streets, het fantastische boek van David Simon uit 1991 dat eigenlijk deels de basis vormt van The Wire. Een tweede aanrader is The Wire re-up/“The Guardian guide to the greatest tv show ever made” door Steve Busfield en Paul Owen. In dit boek zijn een aantal artikels verzameld die eerder verschenen op de The Wire-blog van de Britse krant The Guardian. Naast de artikels zijn er ook een volledige episode guide en een aantal interviews.

Mogen we afsluiten met nog een laatste keer te zeggen hoe fantastisch The Wire wel is? Een “must see”, beste kijkbuiskinderen !

Landsman: You know why they call 'em homeless Jimmy? 'Cause they ain't got a pot to piss in. And you know why they ain't got a pot? 'Cause nobody gives a good fuck.coverStudio: Warner

Regie: Joe Chappelle, Ernest R. Dickerson, Joy Kecken, Scott Kecken, Dan Attias, Agnieszka Holland, Seith Mann, Dominic West, Anthony Hemingway, Clark Johnson
Met: Dominic West, John Doman, Frankie Faison, Aidan Gillen, Deirdre Lovejoy, Clarke Peters, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Jim True-Frost, Robert Wisdom, Jamie Hector, Clark Johnson

Film:
10/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321906223380


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hongaars, Engels CC
Extra's:
• Documentaire
• Commentaren

Andere recente releases van deze maatschappij