:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I CAN'T THINK STRAIGHT
I CAN'T THINK STRAIGHT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-07
FILM
Dit is natuurlijk helemaal not done! Van de Palestijnse in Jordanië wonende Tala (Lisa Ray), lid van de christelijke minderheid aldaar, verwachten de ouders Rema (Antonia Frering) en Omar (Dalip Tahil) dat ze zich verlooft met een rijke christen. Maar tijdens een reis naar Londen maakt ze via haar goede vriend Ali (Rez Kempton) kennis met een veel minder voor de hand liggende kandidaat: het Indiase moslimmeisje Leyla (Sheetal Sheth). Niet alleen is hun liefde gedoemd door de raciale tegenstellingen, ook de lesbische geaardheid van de beide dames maakt één en ander ingewikkeld. Leyla denk dat ze er goed aan doet om naar Jordanië terug te keren, het huwelijk te sluiten en de affaire te vergeten. Maar vooral dat laatste schijnt niet makkelijk te zijn. De families schrikken een klein beetje als hun dochters thuiskomen met de boodschap dat ze volgelingen van Sappho zijn geworden. De dames zijn er trouwens zelf nog niet uit: moet Tala de wens van haar ouders toch maar volgen? Of heeft ze de euvele moed om haar verloofde de wacht aan te zeggen? Uiteindelijk geraken de beide dames toch op dezelfde golflengte en na volharding wat betreft hun standpunten zullen ze elkaar uiteindelijk in de armen vallen.

De film is blijkbaar voor een stuk het autobiografische verhaal van regisseuse Shamim Sarif, die ongeveer hetzelfde meemaakte als Leila en die zich in de film sterk verzet tegen het taboe dat er in conservatieve religies nog steeds rust op huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht. Het script is banaal, maar relevant omdat het mogelijk in bepaalde culturen eindelijk het taboe jegens homoseksualiteit en lesbianisme doet sneuvelen. Ik weet niet of Jordanië op een realistische manier wordt afgeschilderd, want als er al eens berichten over homoseksuelen uit die landen tot bij ons geraken, zijn die meestal niet zo positief. Het lijkt mij dat de openheid waarmee Tala en Leyla hun seksualiteit willen beleven nog niet zo realistisch is als wordt voorgesteld. Uiteraard wordt er de kwestie tussen Palestijnen en Israëli's bijgesleurd, alhoewel die met deze film niets te maken heeft. Alle - excuseer de woordspeling - zonden Israëls op één hoopje gooien, lijkt ons toch niet dadelijk een goed uitgangspunt voor een film die duidelijk andere katten te geselen heeft. De liefdesscènes bijvoorbeeld zijn mooi, niet vulgair of aanstootgevend in beeld gebracht en je wacht eigenlijk als kijker op die apotheose, waaruit moet blijken dat de twee hun doel bereikt hebben.

BEELD EN GELUID
De transfer van de film is oké en licht, maar (té?) helder gekleurd, terwijl sommige andere scènes er  net wat somber uitzien. De scherpte laat misschien hier en daar te wensen over, maar het contrast zit meestal wel goed. Echte ongerechtigheden hebben we niet gezien; het beetje grain zullen we maar als natuurlijk bestempelen. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt nogal steriel en heeft weinig diepte. Ook het feit dat de film is nagesynchroniseerd doet het geheel kunstmatig overkomen. Dit had wel wat beter gekund.
 
EXTRA'S
De disk bevat alleen wat trailers.
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van coming-of-age-drama's met een lesbisch randje zullen deze film weten te appreciëren, maar wat betreft filmkwaliteit schiet de prent hier en daar toch wat te kort.cover
Studio: Homescreen

Regie: Shamim Sarif
Met: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Antonia Frering, Dalip Tahil, Nina Wadia, Ernest Ignatius, Siddiqua Akhtar, Amber Rose Revah, Anya Lahiri, Kimberly Jaraj, Sam Vincenti, Rez Kempton, Daud Shah, George Tardios, Ishwar Maharaj

Film:
5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij