:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORLD UNSEEN, THE
WORLD UNSEEN, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-07
FILM
Amina Harjan (Sheetal Sheth) heeft in het Zuid-Afrika van de jaren '50 een eigen restaurant, dat ze samen met haar zwarte vriend Jacob (David Dennis) runt. Uiteraard is zoiets niet evident in het door rassenscheiding getekende land, en Amina heeft het dan ook geregeld aan de stok met de autoriteit. Miriam (Lisa Ray) is een simpele huisvrouw die zich heeft leren schikken in haar lot naast haar man Omar (Parvin Dabas) en haar kinderen. De twee Indiase vrouwen leren elkaar per toeval kennen in het restaurant, en wanneer Amina aan Miriam vraagt om haar te helpen koken in het restaurant, slaat de vlam uiteindelijk over wanneer Amina aan Miriam rijlessen probeert te geven. Het herwonnen zelfvertrouwen van Miriam, die terug boeken begint te lezen en aan zelfontplooiing gaat doen, valt echter niet zo in de goede smaak van Omar, die van het type is dat de mening is toegedaan dat als de vrouw uit de keuken komt, de ketting te lang is. Maar ook Jacob zit emotioneel in de problemen: hij is verliefd geworden op een blanke postbediende (Grethe Fox), nadat hij tegen de regels in heeft mogen aanschuiven in de rij 'slegs vir blanke'.

Shamim Sharif wordt na I Can't Think Straight opnieuw herenigd met zijn twee voornaamste actrices, Lisa Ray en Sheetal Sherth. Deze film is een half geslaagd lesbisch liefdesdrama, waar wel goed in wordt geacteerd, maar begrippen als "lesbische Indische vrouwen", "Zuid-Afrikaanse immigranten" en "apartheid" in een shaker stoppen leidt niet altijd tot het verhoopte succes. Het verhaal meandert een beetje in alle richtingen tegelijk en kont uiteindelijk nergens uit. De tijdsschets van het Zuid-Afrika van de jaren '50, waarin de pikorde tussen de blanken, de kleurlingen zoals de Indiërs en de zwarten duidelijk is vastgelegd, is redelijk accuraat. Het lesbische aspect is eigenlijk een bijkomstigheid waar niet voluit wordt op gespeeld - de nevenplot met de relatie tussen Jacob en Madeleine is van een heel andere orde - wat de film gemakkelijker toegankelijker zal maken voor een groter publiek, dat zich wel makkelijk met het streven naar vrijheid en het lak aan conventies van de puike hoofdrolspelers zal kunnen identificeren. Shamim Sharif doet wel haar best om het verhaal zo universeel mogelijk te maken. Alhoewel het acteerwerk goed tot zeer goed is, vooral Lisa Ray en Sheetal Sheth overtuigen, ontsnappen bepaalde nevenpersonages niet aan stereotypering: zo heeft het seksistische ventje van Miriam uiteraard zoveel libido dat hij er ook nog eens een relatie op nahoudt met zijn schoonzuster Farah (Natalie Becker). Het lijkt allemaal soms een beetje te veel op een soap, waarbij Miriam ongeveer de hele film nodig heeft om te beslissen of ze haar man nu gaat verlaten of bij hem blijft - en, wat dacht u? De climax van de film blijkt een redelijk brave anticlimax zijn, en iedereen leeft weer happy ever after verder.

BEELD EN GELUID

Het 1.85:1-anamorfe beeld vat het delicate camerawerk en de frisse, heldere beelden met pastelkleuren die meestal vrij zijn van grain goed. De donkerdere scènes zijn dan weer wel wat stoffiger. Het beeld had er wel beter uitgezien op een double layer-disk want in stoffen met motief is er al eens wat macroblocking te zien. Het geluid is te beluisteren in een Dolby Digital 5.1-track en een Dolby Surround 2.0- track. We weten niet welke van de twee de originele is. De surrounds helpen het ruimtelijk geluidsbeeld wat verder te dragen, maar dienen toch vooral om door middel van de muziek de film naar een hoger niveau te tillen.

EXTRA'S

De disk bevat de trailer van de film zelf en nog een paar cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

The World Unseen bevat zeker genoeg kwaliteiten om niet tenonder te gaan in zeurderig gedram, maar kent helaas ook wat dode momenten.



cover



Studio: Homescreen

Regie: Shamim Sharif
Met: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Parvin Dabas, Nandana Sen, David Dennis, Grethe Fox, Colin Moss, Natalie Becker, Rajesh Gopie, Bernard White, Avantika Akerkar, Amber Rose Revah, Leonie Casanova, Roderick Priestley, Ethan Sarif-Kattan

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249475736


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij