:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORLD UNSEEN, THE
WORLD UNSEEN, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-07
FILM
Amina Harjan (Sheetal Sheth) heeft in het Zuid-Afrika van de jaren 50 een eigen restaurant, dat ze samen met haar zwarte vriend Jacob (David Dennis) runt. Uiteraard is zoiets niet evident in het door rassenscheiding getekende land en Amina heeft het dan ook geregeld aan de stok met de autoriteiten. Miriam (Lisa Ray) is een simpele huisvrouw die zich heeft leren schikken in haar lot naast haar man Omar (Parvin Dabas) en haar kinderen. De twee Indiase vrouwen leren elkaar per toeval kennen in het restaurant en als Amina aan Miriam vraagt om haar te helpen koken in het restaurant, slaat de vlam uiteindelijk over als Amina aan Miriam rijles geeft. Het herwonnen zelfvertrouwen van Miriam, die weer boeken gaat lezen en aan zelfontplooiing doet, valt echter niet in de smaak van Omar, die van het type is dat meent dat als de vrouw uit de keuken komt, de ketting te lang is. Maar ook Jacob zit emotioneel in de problemen: hij is verliefd op een blanke postbediende (Grethe Fox), nadat hij tegen de regels in heeft mogen aansluiten in de rij 'slegs vir blanke'.
 
Shamim Sharif wordt na I Can't Think Straight opnieuw herenigd met zijn twee voornaamste actrices, Lisa Ray en Sheetal Sherth. Deze film is een half geslaagd lesbisch liefdesdrama, waarin goed wordt geacteerd, maar begrippen als "lesbische Indische vrouwen", "Zuid-Afrikaanse immigranten" en "apartheid" in een shaker stoppen, leidt niet altijd tot het verhoopte succes. Het verhaal meandert een beetje in alle richtingen tegelijk en komt uiteindelijk nergens uit. De tijdsschets van het Zuid-Afrika van de jaren 50, waarin de pikorde tussen blanken, kleurlingen (zoals de Indiërs) en de zwarten duidelijk is vastgelegd, is redelijk accuraat. Het lesbische aspect is eigenlijk een bijkomstigheid waarop niet voluit wordt ingegaan - de nevenplot met de relatie tussen Jacob en Madeleine is van een heel andere orde - wat de film gemakkelijker toegankelijker zal maken voor een groter publiek, dat zich wel makkelijk met het vrijheidsstreven en het lak aan conventies van de puike hoofdrolspelers zal kunnen identificeren. Shamim Sharif doet haar best om het verhaal zo universeel mogelijk te maken. Alhoewel het acteerwerk goed tot zeer goed is, vooral Lisa Ray en Sheetal Sheth overtuigen, ontsnappen sommige nevenpersonages niet aan stereotypering: zo heeft het seksistische ventje van Miriam uiteraard zoveel libido dat hij er ook nog een relatie op nahoudt met zijn schoonzuster Farah (Natalie Becker). Het lijkt allemaal soms een beetje te veel op een soap, waarbij Miriam ongeveer de hele film nodig heeft om te beslissen of ze haar man nu verlaat of bij hem blijft - en, wat dacht u? De climax van de film blijkt een redelijk brave anticlimax te zijn en iedereen leeft weer happy ever after voort.

BEELD EN GELUID
Het anamorfe 1.85:1-beeld  geeft het delicate camerawerk en de frisse, heldere pastelkleurige beelden - meestal vrij van grain - goed weer. De donkerdere scènes zijn dan weer wat stoffiger. Het beeld had er beter uitgezien op een doublelayerdisk, want in stoffen met motief is er al eens wat macroblocking te zien. Het geluid is te beluisteren als een Dolby Digital 5.1-track en een Dolby Surround 2.0- track. We weten niet welke van beide de originele is. De surrounds verruimen het ruimtelijk geluidsbeeld, maar staan vooral inj dienst van de muziek om de film naar een hoger niveau te tillen.
 
EXTRA'S
De disk bevat de trailer van de film en nog een paar cross-promotionele trailers.
 
CONCLUSIE
The World Unseen bevat zeker genoeg kwaliteiten om niet tenonder te gaan in zeurderig gedram, maar kent helaas ook wat dode momenten.coverStudio: Homescreen

Regie: Shamim Sharif
Met: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Parvin Dabas, Nandana Sen, David Dennis, Grethe Fox, Colin Moss, Natalie Becker, Rajesh Gopie, Bernard White, Avantika Akerkar, Amber Rose Revah, Leonie Casanova, Roderick Priestley, Ethan Sarif-Kattan

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij