:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COMPASSIONATE SEX
COMPASSIONATE SEX
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-24
FILM
De man van Dolores (Elisabeth Margoni) is ervandoor en het simpele wicht denkt dat het haar schuld is. Alle dorpsbewoners leven intens met haar mee. Ze gaat te rade bij dorpspastoor Anselmo omdat ze per se wil biechten, maar aangezien ze niets verkeerds gedaan heeft en de pastoor haar gezeur beu is, dreigt die ermee haar niet meer te willen zien tot ze een échte zonde heeft begaan. Ze kijkt in de bijbel en vindt daarin als eerste zonde overspel. Daarom duikt ze met de eerste de beste man in bed; wonder boven wonder is híj daarmee wel van zijn depressie verlost. Heeft Dolores nu een zonde begaan of net iemand voortgeholpen? Bovendien zijn er nog heel wat mannen in de omgeving die dit soort alternatieve therapie wel zien zitten... Ze begint zich Lolita te noemen en aangezien alle mannen van het dorp wel wat op hun kerfstok hebben, is Dolores, pardon, Lolita binnen de kortste keren de matras van het dorp. Maar op de duur krijgt ze het aan de stok met de échte gilde van Dames Van Plezier, die het niet klunnen verkroppen dat Lolita haar diensten gratis aanbiedt. Mijnheer Pastoor kan intussen al lang niet meer volgen en slaat uit razenij zijn eigen kerk inéén.

En tot overmaat van ramp staat Dolores' man Manolo (José Sancho) weer in het dorp! Én lachen dat die doet als ie merkt dat zijn vrouw intussen de matras van het dorp is geworden. Nadat de klassieke angry mob zijn woede heeft gekoeld, verandert de film weer in zwart-wit en besluit mijnheer pastoor om zelf aan het kruis te gaan hangen om de zonden van de stad weg te vegen. De hamvraag die nog onbeantwoord blijft: is Dolores/Lolita een heilige of een hoer? Maar uiteindelijk herleeft het dorp.

Compassionate Sex  is een pseudo-intellectuele en redelijk absurde film, die om nog wat artistieker over te komen initieel in zwart-wit is gedraaid, waarbij de kleuren geleidelijk terugkomen naarmate Dolores haar mededorpsgenoten weer wat vreugde in het leven bezorgt. Dit idee is overigens gepikt uit Pleasantville en bevat vooral een oeverloos geleuter over de concepten zonde en biecht volgens de interpretatie die enggeestige katholieken eraan geven. In zekere zin kunnen dergelijke films alleen maar uit Spanje of Italië komen, waar er nog een paar types rondlopen voor wie de inquisitie nog niet is afgelopen. De achterhaalde visie op sex is stuitend en het gebrek aan seksuele moraal, die in de middeleeuwen is blijven steken, is niet grappig om aan te zien, maar pijnlijk. De personages uit het dorp, die allemaal redelijk slap acteren, zijn inwisselbare stereotiepen, die elk met het één of ander flauw excuus met Lolita naar bed willen in de hoop dat hun eigen relatie er beter van wordt. Daarnaast bevat de cast nog wat excentrieke personages zoals een oude bedlegerige vrouw die geobsedeerd is door foto's van zichzelf. De meerwaarde van deze vrij chaotische film is beperkt. Een ergere zonde is dat er zoals in vele Spaanse films een potje bijeen getaterd wordt  zonder beklijvende verhaallijn, waardoor de zaak alleen wordt gerokken en uiteindelijk niemand er beter van wordt; wat uiteindelijk de boodschap van de film is, is bij het rollen van de credits nog altijd niet duidelijk. Welke award deze film dan wel verdient om in een "Award Winning Cinema"-reeks opgenomen te worden, is niet helemaal duidelijk; blijkbaar heeft de film een paar obscure Mexicaanse prijzen in de wacht gesleept.

BEELD EN GELUID
Deze vrij simpele transfer heeft een beeld dat voor de helft in zwart-wit te bewonderen is. De kleurscènes zien er nogal pastelachtig uit en echt vibrant is het niet. De scherpte is maar zus en zo en kleine compressieartefacts verstoren het beeld. De Spaanse Dolby Surround 2.0-track is nogal vlak en klinkt goedkoop.
 
EXTRA'S
De enige bonus is een handjevol trailers voor andere releases.
 
CONCLUSIE
Compassionate Sex is een magere arthousefilm die zijn doel voorbijschiet en eigenlijk wat aan de enerverende kant is omdat er zó weinig in gebeurt. De dvd-release is op zijn best bescheiden.cover
Studio: Homescreen

Regie: Laura Ma
Met: Elizabeth Margoni, Pilar Bardem, lex Angulo

Film:
2/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
20008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2,0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij