:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOTTING HILL
NOTTING HILL (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-12-05
FILM
Simpele jongen William Thacker (Hugh Grant) runt een reisboekenwinkel in de gezellige wijk Notting Hill in West-Londen. Op een dag wordt hij vereerd met een bezoek van de wereldberoemde filmster en seksgodin Anna Scott (Julia Roberts). Van pure alteratie gooit hij spontaan een beker sinaasappelsap over haar kleren. Verbouwereerd biedt hij haar aan om zich bij hem thuis te verkleden en daar maken we kennis met Williams onderhuurder, de onbehouwen Welshman Spike (Rhys Ifans) die al vijf jaar niet meer naar de kapper is geweest. De simpele William oefent toch een zekere aantrekkingskracht uit op de glamoureuze ster, want als hij op haar uitnodiging in gaat en per ongeluk - zich uitgevend voor de sterjournalist van Horses And Hounds - op een persconferentie verzeilt geraakt ter promotie van de nieuwe film van Anna Scott, gaat ze in op zijn voorstel om zijn date te zijn op het verjaardags­feest­je van zijn zus Honey (Emma Chambers). De kin van Williams vrienden zakt tot op tafel van verbazing als hun sjofele maat met een filmster van wereldklasse aan zijn arm binnenstapt, maar het bijzondere gezelschap went al gauw aan de situatie en Anna maakt kennis met Williams beste vrienden Max (Tim McInnerny) en Bella (Gina McKee), die sinds een ongeluk in een rolstoel zit, plus de derderangsbeursmakelaar Bernie (Hugh Bonne­vil­le) die blijkbaar de finesses van zijn eigen job niet snapt. Als Anna na een romantische wandeling door de parken van Notting Hill William mee naar haar hotel wil vragen, komt er al snel een einde aan de onwaarschijnlijke romance, omdat Anna's vriendje, de arrogante acteur Jeff King (Alec Baldwin) in Londen is gearriveerd. William voelt zich als een hond in een kegelspel en druipt van miserie af. Een paar maanden en mislukte koppelpogingen van zijn vrienden later staat Anna op een dag opnieuw voor zijn deur, totaal ontredderd. De Britse boulevardpers heeft namelijk de hand weten te leggen op een filmpje waarin Anna zoveel jaar geleden, vooraleer ze bekend werd, en plein public de liefdesdaad bedreef. Jammer genoeg wist ze totaal niet dat iemand de act des ontuchts heeft gefilmd. William biedt haar aan om bij hem een tijdje onder te duiken en hun romance bloeit in alle hevigheid op. Dat is echter buiten Spike gerekend, die in een dronken bui in de pub misschien zijn mond heeft voorbijgepraat - zijn geheugen is wat schimmig door de geconsumeerde alcohol. Wat er ook van zij, 's anderendaags is heel de Britse pers op de hoogte van Anna en haar relatie met de simpele boekverkoper en ze belegert het eenvoudige rijhuisje-met-de-blauwe-deur in Notting Hill. Voor de tweede maal dumpt Anna William, ditmaal definitief. En alhoewel de storm al snel gaat liggen en zijn vrienden hem aanmoedigen de draad van het leven weer op te pikken, kan William Anna niet vergeten

William: I enjoyed the movie very much. I was just wondering, did you ever consider having more horses in it?
Anna Scott: Well, we would have liked to. But it was difficult, obviously, being set in outer space.

Ondanks mijn hartsgrondige hekel aan romantische komedies én Julia Roberts, kan deze film in mijn boekje inhoudelijk een 9/10 scoren. How come? Notting Hill was in vele opzichten een trendsetter die dit genre film nieuw leven inblies. De verfijnde Engelse touch die het voortdurend wint van de platte Amerikaanse zogezegde humoristische situaties, maakt van deze film een hoogtepunt in zijn soort, vaak gekopiëerd maar nooit geëvenaard. De pittoreske wijk Notting Hill met zijn kleurrijke, gevarieerde populatie en gezellige architectuur is natuurlijk een droomlocatie om een dergelijke film te draaien en dat speelt regisseur Roger Michell prima uit. De scène waarin Hugh Grant door de straten doolt, terwijl de seizoenen verglijden, en waarbij de zwangere moeder die in het begin het beeld passeert, tegen het einde een baby heeft, getuigt van groot vakmanschap. Tweede troef is het onmiskenbare talent van scenarist Richard Curtis, die ook verantwoordelijk was voor de successen van Four Weddings And A Funeral, Bridget Jones' Diary en als vaste tekstschrijver van Rowan Atkinsons typetje Mr. Bean. Richard Curtis weet zijn personages allemaal een zeer menselijk en geloofwaardig trekje mee te geven; zelfs Julia Roberts, die feitelijk op de naam Anna Scott na zichzelf speelt, klinkt doodernstig wanneer ze aan Williams vrienden uitlegt dat de tol van de roem onder meer pijnlijke plastische chirurgie en een staalhard dieet betekent, om maar te zwijgen over het feit dat haar privéleven overal breed wordt uitgesmeerd. In een andere scène kruipt ze in een restaurant bijna onder tafel als een luidruchtig gezelschap aan een andere tafel opmerkt dat in sommige talen "actrice" hetzelfde betekent als "hoer". Misschien is het net dat wat Roberts voor deze film geknipt maakt: de rol die ze "speelt" leunt erg aan bij haar échte leven; hoe dan ook eist ze in deze film tenminste de aandacht niet voor zich alleen op, wat een pluspunt is. Net dit delicate evenwicht tussen komedie en drama maakt de productie onweerstaanbaar; het ene ogenblik wordt het muisstil als Bella aan haar vrienden bekent dat ze door haar ongeluk nooit kinderen zal kunnen krijgen en even later is het weer lachen geblazen als Spike - die dankzij Rhys Ifans' briljante vertolking dé ster van de film is - Williams duikbril aan een nader onderzoek onderwerpt, rare T-shirts past of de heer dankt dat niemand minder dan een naakte Anna Scott in zijn badkuip zit. Maar de rest van de rolverdeling zit even goed, met Hugh Grant in het enige rol dat hem schijnt te liggen, die van onbeholpen dertigplusser die niet van de straat geraakt. Wat de film pas écht goed bijeen houdt is het bijzonder intelligente script: poignant, het bevat enkele zeer leuke oneliners en bij momenten is het écht grappig, zonder te forceren. Voorts vinden we in deze film nog enkele ongecrediteerde optredens, o.a. van Alec Baldwin als Anna's vriend, een mooie soundtrack met onder meer Elvis Costello, Bill Withers, Texas en Shania Twain.

BEELD EN GELUID
Deze release is eerst uitgebracht door Polygram en nadat dhet de dvd-markt liet voor wat ze is, heeft Universal de disk heruitgebracht, zonder er iets wezenlijks aan te veranderen. Later kwam er een versie met extra's en zelfs een HD-DVD. Jammer genoeg is er voor deze Blu-ray reden tot klagen: het beeld vibreert constant in horizontale richting, wat eens te meer duidelijk wordt in de scènes in de boekwinkel als je naar de bewegende kaften kijkt, of als in sommige scènes bij het etentje voor zijn zus - waar William Anna aan zijn vrienden introduceert. Van tijd tot tijd is dat echt wel ergerlijk. De kleuren zijn schijnbaar voor de gelegenheid wat bijgesteld, alhoewel de acteurs er nu allemaal met een bijzonder roze neus bijlopen. De kleuren zijn zachter, maar niet precies uitgebalanceerd. Er zit nogal wat noise in sommige scènes, zoals in de openingsscène. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is helder en ondersteunt  een film die op dialogen steunt meer dan voldoende, De muziek van Trevor Jones houdt netjes gelijke tred met wat er in de scènes gebeurt en soms is net het wegvallen ervan (wanneer Thacker sinaasappelsap op Anna Scotts T-shirt morst) of het hernemen van de muziek in welbepaalde omstandigheden goed ingepast. Een fijne, subtiele ervaring.
 
EXTRA'S
Deze versie bevat een redelijke, maar bescheiden hoeveelheid kleine extra's, die allemaal reeds op vorige versies te vinden waren. Spotlight On Location (15 min.) is een elektronisch perspakket, maar dan één van de ergere soort, waarin Hugh Grant, Julia Roberts en regisseur Roger Mitchell elkaar zodanig veel schouderklopjes geven, dat we denken dat ze daarna een maand met prothesen moeten hebben rondgelopen. Tussendoor krijgen we het halve verhaal al te zien door middel van de grappigste clips die vol spoilers zitten. De Seasonal Walk On Portobello Road (3 min) is een redelijk technische bijdrage over het voorbereidindgswerk dat is gestopt in wat arguably de mooiste shot van de film is: die waarin Hugh Grant over Portobello Road loopt en de seizoenen wisselen (zwangere vrouw heeft op einde een baby, het is af met het lief van Honey, de kerstbomen komen en gaan...) zodat op een paar minuten een jaar voorbij lijkt. In Hugh Grant movie tips (4 min.) vertelt de acteur ons hoe je je als acteur op een filmset dient te gedragen, onder meer als je familie op bezoek komt. In een reeks deleted scenes (12 min.) wordt niets aan de plot toegevoegd, tenzij u een verwoed fan bent van Spike. We zien onder meer hoe Williams vrienden proberen om nog nieuwe meisjes te introduceren bij de doodzielige boekverkoper. De disk bevat nog twee videoclips, "She" van Elvis Costello (3 min.) en "You've got a way" van Shania Twain (4 min.) Jammer genoeg is is het easter egg dat op de dvd stond blijkbaar verdwenen: een versie van de film die opende met de originele versie van "She" door Charles Aznavour.
 
CONCLUSIE
Notting Hill is een warme knuffelfilm die de winterse avonden een klein beetje minder koud laat lijken. De beeldkwaliteit had wel beter gemogen.coverStudio: Universal

Regie: Roger Michell
Met: Hugh Grant, Julia Roberts, Hugh Bonneville, Emma Chambers, James Dreyfus, Rhys Ifans, Tim McInnery, Gina McKee

Film:
9/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD 5.1
Italiaans DTS-HD 5.1
Duits DTS-HD 5.1
Spaans DTS-HD 5.1
Japans DTS-HD 5.1
Duits Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Documentaire "Spotlight on location"
• Documentaire "Seasonal walk on Portobello Road"
• Deleted scenes
• Documentaire "Hugh Grant movie tips"
• Videoclip Elvis Costello "She"
• Videoclip Shania Twain "You've got a way"

Andere recente releases van deze maatschappij