:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLEEPLESS
SLEEPLESS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-26
FILM
Een prostituee weigert op enkele bizarre verzoeken in te gaan van een wat vreemde klant. Tijdens haar vertrek struikelt ze en neemt ze in de verwarring een dossier van de klant mee. In de trein naar huis ontdekt ze dat het allemaal foto’s en informatie zijn van moorden die jaren geleden gepleegd zijn. Al snel zit de moordenaar haar op de hielen en wordt ze op bloedige wijze vermoord. Even later blijkt dat deze moord te maken heeft met de “dwergmoorden”, een zaak waar detective Moretti (Max Von Sydow) mee bezig was voor zijn pensioen. Giacomo (Stefano Dionisi), zoon van één van de “dwergmoorden”-slachtoffers, wordt uitgenodigd door zijn jeugdvriend Lorenzo (Roberto Zibetti) om wat bij te praten. Maar zodra Giacomo hoort dat er opnieuw “dwergmoorden” gepleegd worden, gaat hij samen met Moretti op onderzoek om de dader te vinden…


Italiaanse horrormeester Dario Argento was vooral populair in de jaren ’70 en ’80 met klassiekers als The Bird With The Crystal Plumage (’70), The Cat o’ Nine Tails (’71), Deep Red (’75), Suspiria (’77), Inferno (’80), Tenebre (’82) en Phenomena (’85). Begin jaren ‘90 mocht Dario zijn geluk gaan beproeven in Amerika met de Italiaans/Amerikaanse coproductie Two Evil Eyes (co-regie George A. Romero) en Trauma. Beide films haalde niet meer het niveau van zijn vroegere “giallo”-meesterwerken zoals Deep Red en The Cat o’ Nine Tails. Giallo is de verzamelnaam van een subgenre dat het beste te omschrijven valt als mysterie/detectivefilms met horrorelementen waar vooral Argento een patent lijkt op te hebben. Regisseur Argento probeerde na het teleurstellende Amerikaans avontuur een comeback te maken in Italië, maar spijtig genoeg bracht hij enkel maar tegenvallende rommel voort als The Phantom Of The Opera en het geslaagde maar onderschatte The Stendhal Syndrome. Dus besloot hij om opnieuw een giallo te proberen met Sleepless. Non Ho Sonno oftewel Sleepless is een degelijke horror/thriller met in de hoofdrollen oude rot Max Von Sydow (The Exorcist, Needful Things). Wij waren al blij dat Max Von Sydow in de film meespeelde want buiten hem wordt er een potje extreem slecht geacteerd. Vooral de zogenaamde actrice die de prostituee vertolkt in de openingscenes, steelt de show als wandelend steekkussen! Maar voor het goede acteerwerk moet nooit bij een Argento-film zijn. Des te meer voor sfeer, gore-effecten, goeie muziek, inventieve opbouw en originele camerastandpunten. En dat zijn nou net allemaal elementen die we tegenkwamen in Sleepless. De film ademt op zijn beste momenten een echt Argento-sfeertje uit zoals in zijn betere werken zoals Deep Red en Suspiria. De special make-up effecten zijn degelijk gedaan (met een enkele uitzondering zoals het wel erg rubberen hoofd van de ballerina) door specialist Sergio Stivaletti (Demons 1 & 2). De fans waren niet alleen blij dat Argento naar zijn favoriete genre terugkeerde, maar ook dat opnieuw het legendarische Goblin voor de muziek tekenden. Goblin schreven muziek voor al even legendarische films als Deep Red, Dawn Of The Dead, Shock, Martin, Tenebre en Phenomena. Opnieuw leveren de mensen van Goblin meesterwerk met hun meeslepende muziek voor Sleepless. De muziek kreeg bovendien een nominatie voor de Silver Ribbon Award voor beste muziek! Ook de opbouw en de originele camerastandpunten zijn van de partij, een goed voorbeeld is de opbouw naar de moord op de ballerina. Geniaal! Sleepless zal misschien nooit de status bereiken van klassieker, maar deze titel hoort toch bij het betere werk van Dario Argento.


BEELD EN GELUID
Volgens de hoes is het beeldformaat 1.33:1 maar in werkelijkheid is dit 1.85:1, spijtig dat het niet anamorfisch is uitgevoerd. Hierdoor mist het beeld soms wat diepte. Voor de rest is het beeld vrij scherp met een bevredigend contrast. Ook het zwartniveau en schaduwdetail zijn degelijk. Maar soms leek het beeld (tijdens de nachtscènes) toch wat donkerder en moeilijker te volgen dan zijn VHS tegenhanger. De kleuren ogen warm en natuurlijk. Wel hebben we minieme printbeschadigingen kunnen opmerken maar deze zijn niet storend. Tenslotte hebben we nog een enkele zware digitale compressiefout en wat filmgrain kunnen waarnemen. Maar rekening houdend dat dit geen bigbudget-productie is, valt de beeldkwaliteit goed mee. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm met een voldoende spreiding. De muziek en geluidseffecten hebben voldoende dynamiek en ondersteuning. De dialogen klinken zuiver en zonder ruis. Deze zijn ook goed te verstaan en verzinken nergens in het geluid. We hebben ook even de Engelse Dolby Surround 2.0-track geprobeerd. Deze track doet zijn werk vrij goed maar klinkt soms toch wat naar de scherpe kant. De 2.0-track is ook zonder ruis of storingen. Beide geluidstransfers zijn van een degelijke kwaliteit.

EXTRA’S
Als eerste extra hebben we aan de binnenzijde van de inlay wat notities over Dario Argento, Goblin en giallo’s. Op de DVD zelf treffen we een bioscooptrailer aan van Sleepless (alleen wordt de film nog aangeduid als “an new untitled film by Dario Argento”!) en een fotogalerij met een 13-tal foto’s uit de film. De meest interessante extra is de 15 minuten durende making of. Deze is een leuke en vrij informatieve feature met interviews van cast & crew en je krijgt ook een blik achter de schermen. Tenslotte hebben we nog enkele cross-promotional trailers van The Contender, Rules Of Engagement, Antitrust, The Watcher, Just Visiting en Vidocq.


CONCLUSIE
Sleepless is een degelijke en soms bloederige horrorfilm van de Italiaans meesterregisseur Dario Argento. Het is uiteindelijk één van Argento’s betere werken geworden en verdient dan ook zoals op de hoes vermeld staat een “Collectors Edition”. Hoewel de beeld- en geluidskwaliteit bevredigend is, valt het met de extra features toch wat tegen, zodat die vermelding toch wat teveel van het goede is. Enkele interviews en een audiocommentaar van de meester zelf hadden toch mooi geweest. Maar al bij al is deze Extreme-release een degelijke schijf geworden die menig horrorliefhebber zal aanspreken.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Dario Argento
Met: Max Von Sydow, Stefano Dionisi, Chiara Caselli, Roberto Zibetti, Gabriele Lavia, Paolo Maria Scalondro, Rosella Falk, Massimo Sarchielli

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664006238


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Liner notes
• Photo gallery
• Bioscooptrailer
• Backstage
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij