:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCHEPPER VAN NARNIA, DE - C.S. LEWIS, THE REAL MAKING OF
SCHEPPER VAN NARNIA, DE - C.S. LEWIS, THE REAL MAKING OF
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-04-19
DOCUMENTAIRE
In deze documentaire zien we een acteur in de rol van schrijver C.S. Lewis die zijn leven overpeinst, waarbij de sleutelmomenten worden nagespeeld door acteurs. Na een paar minuten worden enkele biografen en Lewis-kenners geïntroduceerd. Ze vertellen over het warme nestje waarin Lewis opgroeide en waaraan er abrupt een einde kwam toen zijn moeder aan kanker overleed en zijn vader zich op zichzelf terugplooide. De kostschool die daarop volgde was voor Lewis synoniem voor terreur en misbruik, die hij beschouwde als de antithese van familie. Gelukkig nam William T. Kirkpatrick hem onder zijn hoede, een oudleerkracht van zijn vader, die zijn behoefte aan intellectuele stimuli bevredigde, waardoor Lewis het uiteindelijk tot professor in Oxford schopte. De Eerste Wereldoorlog werkte bevestigend voor zijn ongelovig wereldbeeld, maar als jonge docent werd zijn visie in vraag gesteld door de Inklings, het schrijversgenootschap waartoe onder meer ook Tolkien behoorde, en bekeerde hij zich tot het christendom. Toen de Duitsers Londen bombardeerden vingen Lewis en zijn broer kindvluchtelingen uit de stad op, waaruit hij uiteraard de inspiratie haalde voor zijn boeken. Hij botste met Tolkien omdat die vond dat Lewis' boeken iets té allegorisch van aard waren. Lewis begon ook een correspondentierelatie met Joy Gresham, een gescheiden Amerikaans-joodse vrouw met twee kinderen, die zich omwille van Lewis' geschriften had bekeerd tot het christendom, maar die onder meer ook flirtte met dianetics en ander spiritueel omstreden materiaal. Het klikte tussen de twee, maar ze trouwden burgerlijk, voornamelijk omdat er problemen waren met Joys verblijfsvergunning. Hun huwelijksgeluk was echter van korte tijd als bij Joy dezelfde ziekte als bij Lewis' moeder wordt vastgesteld.

Nu de verfilmingen van The Chronicles Of Narnia weer volop in de belangstelling staan en The Voyage Of The Dawn Treader binnenkort in hometheatreversie te krijgen is, brengen ook onze christelijke vrienden van de Evangelische Omroep een uur durende documentaire uit waaruit de redelijk blinde adoratie voor hun ontegensprekelijke held blijkt, die, het moet gezegd, inderdaad een figuur was die een biografie waard is. De christelijke zuil beschikt bovendien over een ruim documentatiecentrum waarin het leven van Lewis, die minder in zichzelf gekeerd was dan bijvoorbeeld kluizenaar Tolkien, nogal gedetailleerd beschreven staat, en je zou denken dat er inderdaad ruim en veel materiaal voorhanden is om een intrigerende documentaire over het leven van de man te maken. Het format van de documentaire lijkt erg op wat men nogal eens op kanalen als History Channel ziet en waarin men een boeiende vertelstijl hanteert. De geacteerde stukken zijn bovendien redelijk mooi in scène gezet.

Helaas zondigen de makers tegen regel één van de journalistieke deontologie, zijnde de neutraliteit en dan meer bepaald het respect voor andersdenkenden. Het christelijke aspect van Lewis' werk is inderdaad met de scherpste bijl niet weg te hakken uit zijn werk waarin hij duidelijk een dierenallegorie schept en Jezus vervangt door een leeuw - in The Voyage Of The Dawn Treader krijgen de kinderen zelfs letterlijk te horen dat in de echte wereld Aslan onder een andere naam bekend staat. Vanaf de twintigste minuut wordt de documentaire echter bij momenten een redelijk venijnig militant pamflet over de bekering van Lewis tot het christendom, waarbij een ronduit minachtende toon t.o.v. andersgelovigen in het algemeen (d'r zijn blijkbaar nog christenen in diverse soorten en gradaties) en atheïsten in het bijzonder, zoals Lewis aanvankelijk ook was, de boventoon voert. Een klein beetje geschiedenisvervalsing wordt daarbij niet geschuwd, onder meer wordt Lewis' collega Tolkien opgevoerd als een redelijk christelijke fundamentalist. Elke keer dat het woordt atheïst de revue passeert, zoals wanneer wordt meegedeeld dat Kirkpatrick een notoir ongelovige was, beginnen de commentatoren nog nét niet te schuimbekken. Anderzijds wordt het fysieke misbruik op de kostschool dat Lewis lijdzaam heeft ondergaan, gezien als een vorm van karakteropbouw, waarbij het christendom dan de boodschap bracht dat er beterschap op komst is. Ook het feit dat Lewis en Gresham hun huwelijkopnieuw  hebben laten bezegelen op haar ziekenbed, waarna er een miraculeuze (tijdelijke) genezing volgde, lijkt vooral ingegeven door hetzelfde soort bekeringsdrift als waarmee deathbed recantments door het christelijke kamp graag in de verf worden gezet.

Het mengen van feiten met opinies zorgt altijd voor een dubieuze cocktail, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat een filmmaker, een schrijver of voor mijn part een nietige aardworm zoals een recensent geen mening mag hebben. De Schepper Van Narnia: C.S. Lewis The Real Making Of is echter niet zonder bijbedoelingen gemaakt en mist de nuchtere eerlijkheid die we in een documentaire als Chronicling Narnia wel terugvinden. De zieltjeswinnerij druipt echter nog meer af van de verdelers van de dvd dan van de makers van de documentaire. Als u nog mocht twijfelen aan de bedoelingen van de EO, dan zit er een zeer instructief - althans wat het opzet betreft - boekje bij de dvd met eerst een paar pagina's redelijk neutrale biografische informatie over C.S. Lewis, gevolgd door enkele niet echt veel aan de verbeelding overlatende oproepen tot bijbelstudie en bekering, waarin u onder meer aangeraden wordt uw avonden te vullen met het opschrijven van uw persoonlijk bekeringsverhaal, discussie over verzen uit de bijbel en uit de geschriften van Luther, en voor de iets meer gevorderde waaghalzen zelfs een oproep om een godsbewijs te leveren. Pret voor de hele familie! Even een kort citaat om de toon te zetten: "niet alle atheïsten hebben een doordachte mening over het geloof in God of goden. En als ze dat wel hebben, komen ze er niet altijd expliciet voor uit" Enfin, het respect voor andersgelovigen gutst er weer af; dat iemand deze dvd zou kopen louter uit academische interesse zonder zich daarom met de standpunten van het hoofdpersonage te willen vereenzelvigen, gaat er bij deze enggeestigen niet in. Het succes van de vele documentaires over Adolf Hitler indachtig moeten we waarschijnlijk het ergste vrezen.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidskwaliteit van deze bekeringsdocumentaire zijn aanvaardbaar, alhoewel het filmpje niet dadelijk met grote middelen gemaakt is. Een 5.1-track is zelfs ronduit overkill voor een grotendeels narratieve documentaire.
 
EXTRA'S
De film start op met een trailer voor een hagiografie van de heilige Patrick en er zijn ook nog trailers over Franciscus van Assisi en Albert Schweitzer terug te vinden, naast de trailer voor deze documentaire. Wellicht zou een gift set met een boetegordel ook nog wel een afzetmarkt vinden.
 
CONCLUSIE
Ik ben zeer gefascineerd door alles wat van ver of dichtbij met de hele Inklingsbeweging te maken heeft, en ik sta open voor alle mogelijke visies die het onderwerp dichterbij brengen, maar hier druipt - vooral vanwege de verdeler - het bekeringsgif bij momenten iets te zeer vanaf. Als men dan toch overtuigd is van zijn gelijk en het levensverhaal van Lewis dan toch als een bron van inspiratie wil zien, dat men dan de neutrale feiten weergeeft en ieder voor zich laat uitmaken of hij of zij de boodschap relevant genoeg vindt of niet, en de bekeringsijver er niet inlepelt terwijl men de neus van de kijker dichtknijpt. Tip voor een volgende uitgave: haal dat proselitiserend haatboekje eruit.



cover




Studio: VTC-Media

Regie: Norman Stone
Met: Anton Rodgers, Diane Venora

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Nederland

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
56 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789069341385


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Religieus boekje

Andere recente releases van deze maatschappij