:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-29
FILM
Japan, in de nabije toekomst. De jeugd is volledig onhandelbaar geworden en er bestaat volledig geen respect meer tegenover volwassenen. De gehele maatschappij is in de ban van geweld en criminaliteit. De Japanse regering neemt het radicale besluit om elk jaar een willekeurige klas naar een afgelegen en verlaten eiland te sturen. En na drie dagen mag er maar één leerling overblijven! Deze mag dan terugkeren naar de maatschappij. Deze praktijk krijgt de naam Battle Royale mee. Kitano (Takeshi Kitano) leidt de Battle Royale. Shuya (Tatsuya Fujiwara) en Noriko (Aki Maeda) proberen op het eiland te overleven zonder elkaar te moeten doden…


Battle Royale is een extreem gewelddadige Japanse film en is gebaseerd op het al even controversiële boek van Koshun Takami. Battle Royale is één van de meest controversiële films van de laatste jaren! Nochtans is de film gemaakt door een 72 (!) jarige man. Kinji Fukasaku laat de man zich noemen! Regisseur Fukasaku was voordien het bekendste van Tora! Tora! Tora!, de Pearl Harbor-film uit 1970, die hij co-regisseerde met de Amerikaanse cineast Richard Fleischer (Amityville 3-D, Red Sonja). Battle Royale bracht in Japan een nooit gezien schokgolf teweeg! Politiekers schreeuwden vol woede dat de film geweld uitlokt bij de kijkers en dreigden om de film in de ban te doen! Maar Fukasaku reageerde koeltjes op de berichten met de commentaar dat politiekers niets van het medium film afkennen. Toch bracht Fukasaku een speciale versie uit die bestemt was voor jongeren jonger dan 15. Deze versie bevat meer dialoog (film duurt 121 min. in plaats van 113 min.) en plaatst het geweld in een aanvaardbaardere context. Natuurlijk profiteerde de film van de hype (die al snel héél de wereld rondging) en de film werd één van de meest succesvolle Japanse films aller tijden! Je kreeg in Japan regelmatig taferelen zoals jongeren die nachten voor de bioscopen kampeerden om zeker een ticket te bemachtigen! Volgens de laatste berichten is Fukasaku bezig met de voorbereidingen van Battle Royale 2. Maar zolang er niets officieel bekend is blijven het voor ons geruchten. De bekendste acteur in het geheel is niemand minder dan Japans regisseur/acteur Takeshi Kitano. “Beat” Takeshi leverde meesterwerkjes af zoals Violent Cop (’89), Boiling Point (’90) en Hanna Bi (’97). In 2000 mocht hij zijn geluk in Amerika gaan beproeven met Brother. Hoewel de film geslaagd te noemen is, werd het een grandioze flop! Brother had een bescheiden budget van 12 miljoen $ en bracht het zéér armzalige 447.750 $ op. Sindsdien werkt Kitano terug in Japan met zijn rol in Battle Royale en in de miniserie “Hyaku-nen no monogatari”. Dat Battle Royale de geschiedenis zal in gaan als klassieker of cultfilm staat al vast, aan de kijker om te oordelen of het deze statussen ook verdient…


BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 beeld is spijtig genoeg niet anamorfisch en hierdoor is het beeld niet altijd even scherp. Voor de rest is er een degelijk contrast en detail aanwezig. Ook het zwartniveau is voldoende. De kleuren ogen natuurlijk en zijn soms wat aan de lichte kant, maar wij herinneren ons nog dat de film dat ook had in de bioscoop. We hebben geen vuil of andere onregelmatigheden kunnen vaststellen. Wel hebben we enkele minimale compressiefouten opgemerkt en soms wat filmgrain. Een degelijke beeldkwaliteit! Het geluid is in de origineel gesproken Japanse taal. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt vrij goed met een beperkte dynamiek. De track heeft een beperkte spreiding en klinkt natuurlijk. Bovendien is de track vrij van ruis en geluidsstoringen. Tenslotte zijn de dialogen goed te verstaan. Een bevredigende geluidstrack geleverd door de mensen van Worldwide Cinema.


EXTRA’S
De schijf puilt zeker en vast niet uit van de extra’s, maar er worden toch enkele interessante dingen aangeboden. Allereerst hebben we uitgebreide filmografieën voor enkele acteurs (Takeshi Kitano, Masanobu Ando, Yûko Miyamura) uit de film en de regisseur. Vervolgens hebben we de originele bioscooptrailer van Battle Royale en daarna hebben we een fotogalerij met een 12-tal foto’s rechtstreeks genomen uit de film. Dan treffen we een artikel aan over Battle Royale, waarin wat te lezen staat over de hype rond de film en dergelijke. Dit artikel is geschreven door Mark Wyatt. Tenslotte hebben we een bioscooptrailer voor Island Of Greed, Naked Killer en Flashback.


CONCLUSIE
Battle Royale is een ultragewelddadige film met een goed uitgewerkt plot! Er wordt bovendien goed geacteerd door de betrekkelijk jonge cast, maar de show word toch gestolen door veteraan Takeshi Kitano (Brother, Hanna Bi) als de wat eigenwijze ex-leerkracht Kitano. Ook de special effects zijn van topniveau! Onze laatste lofbetuiging gaat uit naar Amano Masamichi. Deze man levert heel de film door prachtige en meeslepende muziek zodat sommige beelden nog harder aankomen. Een cultklassieker als Battle Royale verdient een goede DVD-release en geloof het of niet maar Worldwide Cinema hebben een bevredigende schijf afgeleverd! Allereerst hebben we het originele beeldformaat, maar ook de origineel gesproken taal! Het enige spijtige is dat het beeld niet anamorfisch is en dat de Japanse track maar een Dolby Surround 2.0 betreft. De DVD bevat tevens enkele leuke extra’s zodat deze schijf een aanrader is voor iedere liefhebber van Aziatische cinema of voor iedereen die eens een avondje iets anders willen bekijken dan de gewone alledaagse Hollywoodfilm.


coverStudio: WorldWide Cinema

Regie: Kinji Fukasaku
Met: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Taro Yamamoto, Masanobu Ando, Kou Shibasaki, Chiaki Kuriyama, Takeshi Kitano

Film:
9,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664008256


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Star and Director Filmographies
• Photo gallery
• Bioscooptrailer
• Mark Wyatt Film Notes
• Cross promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij