:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIEND
FRIEND
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-07-08
FILM
Pusan 1976. We ontmoeten Jeon-suk (Yu Oh-Seong), Dong-su (Jang Dong-Kun), Sang-taek (Seo Tae-Hwa) en Jeong-ho (Jeong Un-Taek), vier jongens die ondanks hun erg verschillende achtergronden toch boezemvrienden worden. Vele jaren later studeren ze samen aan een plaatselijke school. Terwijl Sang-taek en Jeong-ho goede studenten zijn, geraken Jeon-suk en diens ‘rechterhand’ Dong-su steeds verder op het donkere pad van de misdaad. Wanneer Sang-taek ongewild in een vechtpartij terechtkomt, snellen Jeon-suk en Dong-su ter hulp. Met als gevolg dat de laatstgenoemden van school gegooid worden. Jaren later, wanneer Sang-taek en Jeong-ho iets van hun leven gemaakt hebben met een respectabele job, groeien Jeon-suk en Dong-su verder door in het criminele milieu. Het duurt dan ook niet lang of Jeon-suk en Dong-su staan lijnrecht tegenover elkaar, wanneer Dong-su in een rivaliserende gangsterbende terechtkomt. Zal hun diepe vriendschap het bikkelharde en wrede gangsterleven overleven?


Friend van regisseur Kyung-Taek Kwak (Champion) is een stijlvol en erg geslaagd gangster/drama dat bij zijn release in thuisland Zuid-Korea alle bestaande records verpulverde. De film is dan ook een brokje pure klasse. Het verhaal zit goed in elkaar, de castleden leveren stuk voor stuk ijzersterk acteerwerk af en de fotografie is werkelijk adembenemend mooi. Neem daar nog bij dat de film gekruid is met een goed in het gehoor liggende en bovendien erg toepasselijke soundtrack en je weet dat je een waar meesterwerkje uit de (Zuid-)Koreaanse cinema in handen hebt. We kunnen deze film dan ook ten volle aanraden aan mensen die houden van kwalitatieve misdaadfilms en aan liefhebbers van de betere Aziatische cinema.


BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld ziet er over het algemeen erg scherp uit, met een goed contrast. Ook het schaduwdetail en het zwartniveau zijn prima. De aanwezige kleuren ogen mooi en helder. De gebruikte filmprint bevat enkele kleine vuiltjes, maar is voor de rest piekfijn in orde. Digitale compressiefoutjes hebben we niet kunnen waarnemen, maar wel wat minimale filmgrain. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt redelijk goed, met een breed en dynamisch geluidsbeeld, hoewel deze bijna uitsluitend op de voorste kanalen gericht is. De dialogen zijn goed te verstaan en klinken natuurlijk.


EXTRA’S
Op gebied van extra features treffen we de bloedmooie bioscooptrailer, een kort Tv-spotje en enkele pagina’s filmografieën aan. Weinig om het lijf, maar beter dan niets.


CONCLUSIE
Friend is een geslaagd gangster/drama dat bij zijn bioscooprelease in 2001 in thuisland Zuid-Korea een ongelofelijk succes werd. WorldWide Cinema brengt dit meesterwerk uit met een zeer goede beeld- en een degelijke geluidskwaliteit. Tevens zijn er enkele minieme extra’s aanwezig wat maakt dat dit glimmende schijfje een aanrader is voor liefhebbers van de betere Aziatische cinema.


cover
Studio: WorldWide Cinema

Regie: Kyung-Taek Kwak
Met: Yu Oh-Seong, Jang Dong-Kun, Seo Tae-Hwa, Jeong Un-Taek

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664012024


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Tv-spot
• Cast & crew filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij