:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BULLET IN THE HEAD
BULLET IN THE HEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-04-10
FILM
Hong Kong 1967. Drie boezemvrienden Ben (Tony Leung), Frank (Jacky Cheung) en Paul (Waise Lee) geraken zwaar in de problemen wanneer ze per abuis de leider van een rivaliserend bende doden. Om uit de handen van de politie en wraakzuchtige bendeleden te blijven, besluit het drietal te vluchten naar Saigon. Maar daar komen ze terecht in de smerige Vietnamoorlog, die net is losgebarsten. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen ze nog problemen met een notoir en gevaarlijk Vietnamese onderwereldfiguur, met alle bloedige gevolgen van dien...

Na zijn ‘magnum opus’ The Killer dacht menig filmkijker dat actiespecialist John Woo (Hard Boiled, The Killer) nooit of te nimmer dat niveau nog zou kunnen evenaren. Maar dan maakte de man Bullet In The Head. Dit magistraal geregisseerde Vietnam-epos, ook wel de Aziatische tegenhanger van The Deer Hunter genoemd, zit strak in elkaar en bevat een stevig tempo. Het zit ook snor met de acteerprestaties, want deze zijn in één woord fantastisch. De acteurs kunnen hun volledig uitleven in alle extremen die je kan meemaken in een oorlog en doen dat dan ook op een realistische en geloofwaardige manier. De cast bestaat dan ook uit Aziatische klassebakken zoals Tony Leung (Hard Boiled, Hero), Jacky Cheung (The Wicked City, High Risk), Waise Lee (A Better Tomorrow, Wing Chun) en Simon Yam (Naked Killer, The Black Cat). De film werd bij zijn release niet echt goed ontvangen door de critici en bijgevolg bleef ook het bioscooppubliek weg. Maar de dag van vandaag wordt deze Bullet In The Head terecht erkend als één van Woo’s allerbeste films. De regisseur zelf was zwaar teleurgesteld door het floppen van de film, maar beschouwt Bullet In The Head nu als zijn meest persoonlijke en geslaagde film. En wie zijn wij om dat tegen te spreken...

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er voldoende scherp uit. De gebruikte filmprint bevat wel wat vuiltjes en printbeschadigingen, maar ziet er rekening houdend met het budget en de leeftijd van de productie nog redelijk goed uit. Er is ook wat filmgrain aanwezig en we hebben een enkel digitaal compressiefoutje kunnen bemerken. Een bevredigende beeldkwaliteit. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track is een op de voorkanalen gericht geluidsspoor, met een beperkte dynamiek en punch. De aanwezige dialogen zijn goed te verstaan. Een redelijke geluidstrack ware het niet dat op 01:56:53 plots het geluid enkele seconden wegvalt en vanaf dan niet meer synchroon loopt met het beeld! We hebben even vergeleken met de Engelse Dolby Digital 2.0-track en deze blijkt dit probleem niet te hebben. Slordig!

EXTRA’S
We krijgen allereerst de 4 minuten durende originele bioscooptrailer voorgeschoteld. Daarna ontdekken we dat "About the film" niet meer blijkt te zijn dan 4 pagina’s achtergrondinfo over Bullet In The Head. Vervolgens hebben we een magere fotogalerij met een achttal afbeeldingen uit de film. Als afsluiter hebben we de trailers van Kakashi, Ring 0 en Driller Killer. Beter als helamaal niets, maar het had zeker uitgebreider mogen zijn.

CONCLUSIE
Bullet In The Head wordt beschouwd als één van de beste John Woo-films samen met andere klassiekers zoals The Killer, Hard Boiled en A Better Tomorrow. Distributiemaatschappij WorldWide Cinema brengt, tot groot jolijt van de fans, deze ‘classic’ uit op dvd. Het schijfje kan teren over een goede beeld- en een al bij al aanvaardbare geluidskwaliteit. Er zijn uiteraard wat punten verloren gegaan door de slordige geluidsfout aan het einde van de film, wat nogmaals het belang aantoont van een goede eindcontrole. Er zijn tevens slechts enkele minieme extra’s aanwezig. Toch een aanrader voor de John Woo-fans en liefhebbers van een actiefilm met niveau.


cover
Studio: WorldWide Cinema

Regie: John Woo
Met: Tony Leung, Jacky Cheung, Waise Lee, Simon Yam, Yolinda Yam, Chung Lam

Film:
10/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
4/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664010105


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• About the film
• Fotogalerij
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij