:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIP SERVICE - SEIZOEN 1
LIP SERVICE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-07-13
SERIE
Architecte Cat MacKenzie (Laura Fraser) moet haar leven dringend reorganiseren wanneer haar vroeger lesbische vriendin, fotografe Frankie Alan (Ruta Gedmintas), die haar in de steek heeft gelaten omdat ze bindingangst had, na twee jaar afwezigheid terug voor haar deur staat. Cat deelt in Glasgow een flat met haar beste vriendin Tess Roberts (Fiona Button), die in haar liefdesleven meer downs dan ups te verduren krijgt en niet altijd de juiste partners eruitpikt. Cats broer Ed (James Anthony Pearson) is nochtans weg van haar, maar met zijn heteroseksualiteit is hij al bij voorbaat niet compatibel. Cat heeft echter intussen een min of meer deftige relatie met Sam Murray (Heather Peace), en een dolgedraaide ex is wel het laatste waar ze op dit ogenblik behoefte aan heeft. Voor Frankie is er geen andere weg meer dan zich in het Glasgowse uitgaansleven te storten, op zoek naar nieuwe liefde.

Lip Service
zou het antwoord op het openhartige en brutale Amerikaanse The L-Word, intussen ook jammerlijk terziele gegaan, moeten zijn. Waarom er per se een Britse L-Word, een Amerikaanse The Office en een Nederlandse Loft moeten gemaakt worden, lijkt me eerder een pedant staaltje navelstaarderij dan ingegeven door één of andere werkelijke demografische behoefte. De producenten van reeksen als Life On Mars en scenariste Harriet Braun (Mistresses) hebben de handen in elkaar geslagen om een reeks in elkaar te draaien die minstens het Britse equivalent van zijn fameuze voorganger moet worden, maar de reeks blijft steken tussen de goede bedoelingen, matig acteerwerk en vooral een uiterst oninteressant script vol genreclichés. Neen, een realistische serie over lesbische relaties is Lip Service niet geworden, al in de eerste scène, waarin een vrouwelijke fotografe en haar model plots zin krijgen in een girl on girl-wip lijkt het alsof we in een parallel universum zijn beland waarin het nonstop een lesbische variant van De Nacht Van Exclusief is. Ik heb toch maar even gecheckt of ik niet per ongeluk een natuurfilm had opgezet, maar nee hoor, het is een echte soap, alleen mag het ditmaal allemaal een beetje explicieter zijn. Jammer is dat echter dit als alibi gebruikt wordt om de inhoudelijke leegte te camoufleren. Zoals veel televisiedrama's werkend vanuit meerdere karakterstandpunten ligt het zwaartepunt bij Frankie, bij wie eventueel toch enkele interessante plotlijnen zouden kunnen worden voortgeborduurd op haar onevenwichtige jeugd, maar dat komt er helaas niet van. Het acteerspel is matig en verwarrend, de inhoud is te banaal en gaat eigenlijk over niets, en ik moet eerlijk gezegd al bij de zesde aflevering even terugdenken waar de eerste nu weer over ging, en dat is meestal geen goed voorteken. Toch is de reeks zeker alledaagser en realistischer dan The L-Word, wat in haar voordeel spreekt. Auteur Braun wil vooral proberen de goegemeente te shockeren, door onder meer een sexscène in een mortuarium te situeren, maar zelfs al wordt de doelgroep niet beperkt tot dames die van dames houden - er wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk een heteroseksueel nevenpersonage naar voren geschoven - na het tweede seizoen van True Blood is er op dat gebied niet veel meer waar ik van schrik, en er is feuilletongewijs wel wat beters op de markt.

BEELD EN GELUID

Lip Service heeft een vrij normale beeldkwaliteit die niet echt uit het oog springt, maar ook niet onder zware artefacts lijdt, alhoewel er iets te veel edge enhancement gebruikt wordt, en men toch de compressie wat beter hadden mogen checken. Een zware sanctie die we wel moeten uitspreken is omdat het beeld op sommige momenten uitvalt, iets wat bij een kwaliteitscontrole zeker had mogen opgemerkt worden. De kleuren zijn wel wat aan de onderdrukte kant. De geluidstrack is slechts uitgevoerd in Dolby Surround 2.0, wat voor een dialooggedreven serie ruim volstaat, maar het geluidsbeeld is erg vlak en ongeïnspireerd.

EXTRA'S

In een 20 minuten durende Behind the scenes-bvijdrage vertelt actrice Ruta Gedmintas meer over de serie, en jawel, ook daar wordt uitvoerig uitgewijd over de meer zindelijke scènes. Lip Look Feature (11 min.) gaat onder meer over de gehanteerde kledingstijlen van de verschillende actrices, en tot slot krijgen we nog een interview met bedenkster Harriet Braun (9 min.). Al bij al een bescheiden pakket, echter meer dan wat we gewoon zijn bij Homescreen.

CONCLUSIE

Lip Service blijft eerlijk gezegd maar wat in cirkeltjes draaien en weet over het algemeen niet dadelijk te boeien, want het wordt op de cover allemaal wat shockerender en onthullender beloofd dan het feitelijk is.



cover




Studio: Homescreen

Regie: John Macay, Harry Bradbeer, Julian Holmes
Met: Ruta Gedmintas, Fiona Button, Laura Fraser, Emun Elliott, Heather Peace, James Anthony Pearson, Cush Jumbo, Gilly Gilchrist, Tom Mannion, Roxanne McKee, Iain De Caestecker, Natasha O'Keeffe, Lorraine Burroughs, Duncan Duff

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
348 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249478652


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire "Behind the scenes"
• Documentaire "Lip look feature"
• Interview met Harriet Braun

Andere recente releases van deze maatschappij