:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BROTHERS AND SISTERS - SEIZOEN 1
BROTHERS AND SISTERS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-08-01
SERIE
William Walker staat al jaren aan het hoofd van het goed draaiend fruitbedrijf Ojai Foods. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook in zijn persoonlijk leven lijkt het William voor de wind te gaan. Hij is al jaren getrouwd met Nora, de perfecte partner, moeder en huisvrouw. Samen hebben ze vijf volwassen kinderen; Sarah, Kitty, Tommy, Kevin en Justin. Sarah vormt zelf al een gezin met Joe en hun twee kinderen Paige en Cooper. De familie betekent heel wat voor Sarah en ze heeft zelfs haar job opgegeven om, op vraag van haar vader, in het familiebedrijf te stappen. Kitty woont in New York met haar verloofde Jonathan en werkt voor de radio. Tommy is getrouwd met Julia en werkt bij Ojai. Kevin is een succesvol advocaat die al lang geen geheim meer maakt van zijn homoseksuele geaardheid. Justin is de jongste van het gezelschap en ook een beetje het zorgenkindje van de familie Walker. Als tiener raakte hij verslaafd aan drugs en ging hij door een moeilijke periode. Hij vond zijn roeping in het leger na de aanslagen van 11 september. Zijn ervaringen in Afghanistan hebben echter een zware indruk op hem gemaakt en zorgen ervoor dat hij maar moeilijk afstand kan nemen van zijn vroegere verslaving. Als Kitty een job aangeboden krijgt bij een tv-zender om het republikeinse ideëngoed te verdedigen in het politieke praatprogramma “Red, White and Blue”, belist ze terug te keren naar haar ouders in Pasadena. Kitty is er al lang niet meer over de vloer geweest en het wordt al snel duidelijk waarom: de relatie met haar moeder loopt immers niet van een leien dakje. Kitty’s sterke politieke overtuiging speelt hierin een rol, maar zeker ook het feit dat Nora Kitty de schuld geeft van Justins besluit om naar het leger te gaan. Op aandringen van haar vader, haar broers en zussen probeert Kitty er toch het beste van te maken en samen met de familie haar verjaardag te vieren.


Maar het feest draait helemaal anders uit dan verwacht. William krijgt immers een hartaanval en sterft. Alsof dat nog niet ingrijpend genoeg is, staat de familie Walker nog voor een heel aantal andere onaangename verrassingen. Nog voor haar vaders dood heeft Sarah immers ontdekt dat de boekhouding van Ojai niet pluis is. De zaak zit in slechte financiële papieren. William wist ervan, maar nu is het aan Sarah om de problemen op te lossen. Een financiële put is echter niet het enige wat William heeft nagelaten. Dat wordt duidelijk als Holly opduikt, de vrouw waarmee Wiliam zowat heel zijn leven een affaire heeft gehad. Voeg daar nog huwelijksproblemen, liefdesperikelen en verschillende politieke standpunten aan toe en het hoeft niet te verbazen dat de Walkers heel wat te bespreken hebben.


Brothers & Sisters is een serie die inzoomt op het leven van de hechte, maar lichtjes gestoorde familie Walker. Na het overlijden van pater familias William Walker staan Nora en haar kinderen moeilijke momenten te wachten. Gelukkig vinden de gezinsleden, ondanks verschillen en discussies, elkaar ook altijd terug.

Brothers & Sisters houdt er een indrukwekkende cast op na. Bekendste namen zijn ongetwijfeld Sally Field (Mrs. Doubtfire, Steel Magnolias) die Nora Walker speelt, Calista Flockhart (Ally McBeal) als Kitty en Patricia Wettig die de rol van Holly Harper voor haar rekening neemt. Voor Patrica Wettig was Brothers & Sisters bijna een familieaangelegenheid aangezien haar man Ken Olin producer was van de serie en haar zoon enkele scripts schreef. Maar niet alleen de actrices leveren mooi werk. Ook de andere castleden doen het goed en zorgen ervoor dat Brothers & Sisters een interessante en geloofwaardige serie geworden is.


AFLEVERINGEN

1. Patriarchy
Kitty keert voor het eerst in lange tijd terug naar het ouderlijk huis. Het wordt al snel duidelijk dat de spanningen met haar moeder nog lang niet van de baan zijn. Nora blijft het Kitty verwijten dat Justin naar het leger is gegaan na de aanslagen van 11 september. Justin is ondertussen wel weer thuis, maar hij lijdt onder de traumatische gevolgen van de oorlog. Toch gaat het gezin Walker samen Kitty's verjaardag vieren. Het lijkt even de goede kant uit te gaan, maar als William plots overlijdt aan een hartaanval staan de Walkers voor een moeilijke periode.

2. An Act of Will
Na de plotse dood van William, heeft Kitty besloten weer thuis in te trekken en wat afstand te nemen van haar verloofde. Hoewel dat een vrij grote verandering is, staan de Walkers nog voor een aantal grote verrassingen. Kevin moet immers nog zijn vaders testament voorlezen. En het mag duidelijk zijn dat niet iedereen even gelukkig is met de beslissingen die William genomen heeft. Ondertussen probeert Saul - de broer van Nora en medewerker bij Ojai - Holly duidelijk te maken dat hij haar affaire met William niet verborgen kan houden. Als nieuwe baas van Ojai, moet Sarah - met de hulp van Tommy en Saul - afrekenen met de financiële moeilijkheden waarin Ojai Foods zich bevindt.

3. Affairs of State
Sarahs dochter Paige weigert sinds de dood van haar grootvader te zwemmen. Om komaf te maken met de vreselijke herinnering van William die doodviel in het zwembad, organiseren de Walkers een heus zwembad. Maar de sfeer zit duidelijk fout. Justin en Kitty delen het  geheim over hun vaders affaire, terwijl de anderen zich zorgen maken om de financiële problemen van hun bedrijf. Het wordt ook pijnlijk duidelijk dat Nora eigenlijk meer weet dan ze laat uitschijnen.

4. Family Portrait
Het leven herneemt stilaan zijn gewone gangetje en andere, nieuwe problemen duiken op. Sarah en Joe maken zich zorgen om de gezondheid van Paige, Kevin is verliefd op Scotty en is jaloers als hij hem ziet met een andere man. Nora vermoedt dat naast haar man ook haar broer gevoelens heeft voor Holly en ze is daar verre van gelukkig mee. Ook Kitty is kwaad. Zij kan het niet verdragen dat haar moeder een grote, nieuwe familiefoto heeft opgehangen waar zij niet op staat.


5. Date Night
Nora vindt dat de tijd rijp is om zich weer onder de mensen te begeven, voornamelijk mannen dan, en ze gaat uit met klusjesman David. Kevin heeft een afspraakje met Scotty. Kitty heeft Jonathan overtuigd om op double date te gaan met Warren - waarmee Kitty ondertussen ook al geslapen heeft - en Amber van kantoor. Dat zorgt uiteraard voor een aantal ongemakkelijke momenten. Ondertussen probeert Justin Sarah te helpen om met de ziekte van haar dochtertje om te gaan.

6. For The Children
Ook nu haar man er niet meer is, wil Nora de traditie hoog houden en neemt ze deel aan het jaarlijkse diner om geld in te zamelen voor een kinderziekenhuis. Doordat de deelname nogal duur is, ziet Sarah zich genoodzaakt om Nora in te lichten over de financiële problemen van Ojai. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Nora slaagt erin haar kinderen mee te nemen naar het diner, maar die zorgen er voor een aantal gênante situaties.

7. Northern Exposure
Het gaat niet goed met Ojai Foods. Sarah slaagt er maar niet in de financiële put die haar vader heeft achtergelaten te dichten en er zit niets anders op dan het buitenverblijf van de familie in Ojai te verkopen. Omdat ze er vroeger altijd hun zomervakanties doorbrachten en er heel wat mooie herinneringen verbonden zijn aan het huis, wil Nora nog graag een laatste keer met heel het gezin ernaartoe. Maar niemand ziet dat zitten en het plan wordt opzijgezet. Tot elk van de kinderen afzonderlijk op het idee komt om toch naar Ojai te trekken met het idee er alleen te zullen zijn.8. Mistakes Were Made - Part 1
Justin krijgt een koude douche te verwerken als hij door het leger opgeroepenb wordt om naar Irak te vertrekken. Daarmee worden oude wonden binnen het gezin Walker weer opengehaald en Justin zelf ziet een nieuwe diensttermijn ook allesbehalve zitten. Ondertussen proberen Sarah, Saul en Tommy een beveiligde rekening van hun vader te kraken. Daartoe roepen ze de hulp in van Holly die hen onder andere meer moet vertellen over haar dochter Rebecca.

9. Mistakes Were Made - Part 2
Kitty gaat heel ver om te vermijden dat haar broer Justin weer naar oorlogsgebied moet. Ze probeert het zelfs op een akkoordje te gooien met senator Robert McCallister. Ze belooft hem tijdens een interview geen lastige privévragen te stellen als hij ervoor zorgt dat haar broer thuisblijft. Justin zoekt een andere uitweg. Sarah, Tommy en Kevin trekken naar Nevada om een stuk land van hun vader te bekijken.

10. Light The Lights
 De Walkers hebben drukke feestdagen voor de boeg nu Paige meer wil weten over haar joodse achtergrond en Nora beslist heeft dat dit jaar zowel Kerstmis als Hanukkah gevierd worden. Voorts moet Kitty een belangrijke beslissing nemen op het werk en proberen Kevin en Justin via juridische weg aan het leger te ontsnappen. Na hun uitstap naar Nevada stellen Sarah, Kevin en Tommy alles in het werk om te vermijden dat Holly te weten komt wat William haar precies heeft nagelaten.

11. Family Day
In het afkickcentrum waar Justin verblijft is het familiedag. De Walkers zijn uitgenodigd en zullen - zoals altijd - voltallig aanwezig zijn, net op het moment dat de spanning te snijden is. Kevin is boos op Kitty omdat zij overweegt om voor de conservatieve McCallister te gaan werken. Tussen Nora en Tommy botert het niet sinds Nora koste wat het kost bij Ojai wil werken en ook bij Joe en Sarah zorgen familiale problemen voor spanningen.

12. Sexual Politics
De spanning hangt in de lucht bij de Walkers. Kevin heeft duidelijk interesse voor een acteur uit een soapserie die hij leert kennen tijdens het fitnessen. Kitty is wanhopig op zoek naar een date sinds al haar collega's lijken te denken dat ze samen is met McCallister en Nora ziet een nieuwe date wel zitten. Zij krijgen allebei hulp van een koppelaarster en zullen versteld staan over het resultaat. En wanneer Sarah merkt dat Joe wel heel goed opschiet met de moeder van een vriendinnetje van Paige, kan ze haar wantrouwen maar moeilijk wegsteken.

13. Something Ida This Way Comes
Nora wordt 60 en dat moet gevierd. Haar kinderen hebben alvast een heus verrassingsfeest gepland. Jammer genoeg loopt de organisatie mis omdat Sarah ziek valt en Tommy te weten komt dat er geen alcohol op het feestje wordt geschonken. Als Nora en Sauls moeder toekomt en de verrassing verraadt, is voor Nora de maat vol. Maar dan heeft ze de originele verjaardagswensen van haar kinderen nog niet gehoord.

14. Valentine's Day Massacre
Alle gezinsleden hebben geprobeerd iets speciaals te regelen voor Valentijn. Maar uiteindelijk verloopt de avond helemaal anders dan gepland.

15. Love Is Difficult
Tommy wil graag zijn deel van Ojai verkopen aan Sarah zodat hij zich kan toeleggen op een wijngaard die hij met Holly wil runnen. Sarah is niet gewonnen voor het idee en heeft bovendien wel andere zorgen aan het hoofd. Haar huwelijk zit in een moeilijke fase en ze volgt samen met Joe relatietherapie. Kitty voelt dat ze onder vuur genomen wordt als haar collega's een poll over haar organiseren. Nora wil zich meer creatief bezig houden en begint te schrijven.

16. The Other Walker
Saul is van mening dat hij niet langer voor Nora kan verborgen houden dat William een dochter had met Holly. Als hij haar op de hoogte brengt en het bovendien duidelijk wordt dat Saul niet de enige is die hiervan op de hoogte is, barst de bom.


17. All In The Family
Nora nodigt Rebecca uit voor een etentje om haar te verwelkomen in de familie, maar ze moet op niet te veel medewerking rekenen van haar kinderen, die een etentje met Rebecca helemaal niet zien zitten. Ondertussen maakt Kitty kennis met de kinderen van McCallister en ook deze ontmoeting loopt niet van een leien dakje.

18. Three Parties
Kitty moet naar het geboortestadje van McCallister om interviews af te nemen van zijn kennissen en vrienden. Thuis probeert Nora haar professor creatief schrijven beter te leren kennen.

19. Game Night
Toen de kinderen Walker nog klein waren had het gezin de traditie een spelletjesavond te organiseren met een bevriende familie. De spelletjesavonden zijn ondertussen een fenomeen geworden en eigenlijk eentje waaraan Kitty liefst niet te veel terugdenkt sinds ze de laatste keer op een gênante manier verloor. Als Kitty en Nora hun oude tegenstanders tegen het lijf lopen, wordt er een nieuwe spelletjesavond georganiseerd. Maar die loopt helemaal anders dan verwacht.

20. Bad News
Rebecca vertelt Justin dat Joe - Sarahs man - geprobeerd heeft om haar te verleiden. Het nieuws slaat in als een bom. Kitty en McCallister krijgen zeer slecht nieuws te verwerken: hun campagnehelikopter met één van hun medewerkers is gecrasht.

21. Grapes Of Wrath
Tommy en Holly openen hun wijngaard en iedereen is uitgenodigd op het feest. Sarah komt met Joe, maar iedereen laat duidelijk blijken niet al te veel meer met Joe vandoen te hebben. Kitty heeft net iets te veel wijn en pillen genomen en praat haar mond voorbij tegen Kevin. Hij op zijn beurt - en zoals het een echte Walker betaamt - verklapt het geheim aan heel de familie. Julia's weeën beginnen hoewel het veel te vroeg is om te bevallen.

22. Favorite Son
Julia bevalt van een tweeling, maar het jongetje heeft heel wat problemen. Julia en Tommy staan voor een moeilijke beslissing. Sarah en Joe moeten hun kinderen vertellen dat Joe tijdelijk elders gaat wonen. Alleen Kitty heeft goed nieuws.

23. Matriarchy
Nora heeft een groot feest gepland voor Kitty. Justin heeft echter niet veel redenen om te feesten. Hij moet vroeger vertrekken dan verwacht.

BEELD EN GELUID
Wat het beeld en het geluid betreft in Brothers & Sisters hebben we zeker geen klagen. De beelden zijn zonder fouten, helder genoeg en zonder storende ruis. Ook het geluid is zeker degelijk. Uiteraard is Brothers & Sisters niet meteen de serie waarin spectaculair beeld- en geluidsmateriaal te rapen valt. Maar het oogt en klinkt allemaal heel degelijk en dat lijkt ons voor deze serie het belangrijkste.

EXTRA'S
De dvd-box van Brothers & Sisters bevat heel wat extra's. In eerste instantie kunnen we, bij het opstarten van de eerste disk, een aantal trailers bekijken voor andere series zoals Lost, Ugly Betty en Criminal Minds. Op de verschillende disks vinden we een aantal audiocommentaren terug. We krijgen een gesproken toelichting bij Affairs of State, Northern Exposure, The Other Walker en Matriarchy. Op de zesde en laatste disk vinden we nog wat ander bonusmateriaal terug. In De stamboom van de Walkers krijgen we uitleg over het ontstaan van de serie met een paar korte interviews met regisseurs, schrijvers maar ook met de acteurs. Deze reporatge duurt 27 minuten en is de moeite waard. Achter de schermen met de broers is een kort filmpje waarin de jongens uit het gezin Walker ons een blik gunnen achter de schermen. Ze tonen dat ze ook naast de set een hechte band hebben en heel wat plezier maken. De Bloopers stellen dan weer niet zo veel voor. Iets meer dan twee minuten korte versprekingen is nu niet meteen het vernoemen waard. Tussen de extra's vinden we ook The Deleted Episode: State of the Parties met een introductie. Deze volledige aflevering is nooit uitgezonden omdat het tempo ervan te traag zou zijn. Toch is het best een mooie aflevering die zeker de moeite waard is om te bekijken. De laatste extra Het familiebedrijf gaat dieper in op de familiebanden op de set.


CONCLUSIE

Brothers & Sisters is een serie die iedereeen wat te bieden heeft. Er is een grote verscheidenheid qua personages en thema's zodat eenieder beslist z'n gading vindt. Brothers & Sisters vormt m.a.w. een mooi geheel dat erin slaagt om de kijker te boeien.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Ken Olin, Matt Shakman, Tucker Gates, Allison Liddi-Brown, Frederick E.O. Toye, Lawrence Trilling, Michael Lange, David Petrarca, Sandy Smolan, Michael Schultz, Gloria Muzio, David Paymer, Jason Moore, Michael Morris
Met: Calista Flockhart, Sally Field, Rachel Griffiths, Ron Rifkin, Rob Lowe en Patricia Wettig

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418137816


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Zweeds, Noors, Deens, Fins, IJslands
Extra's:
• Gesproken toelichting bij  verschillende afleveringen
• De stamboom van de Walkers
• Achter de schermen met de broers
• Bloopers
• The deleted episode: State of the Parties met introductie
• Het familiebedrijf

Andere recente releases van deze maatschappij