:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIAMI VICE
MIAMI VICE (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-09-11
FILM
Ricardo Tubbs (Jamie Foxx uit Ray) en Sonny Crockett (Colin Farrell uit The New World) zijn twee agenten in Miami die undercover gaan als illegale bootracers en smokkelaars. Ze slagen erin om door te dringen tot een wereldwijd netwerk van narcoticasmokkelaars onder de leiding van de mysterieuze Archangel de Jesus Montoya en zijn Cubaans-Chinese bankierster Isabella (Gong Li uit 2046). Tubbs en Crockett gaan tot het uiterste tijdens hun levensgevaarlijke missie waarbij ze hun ware identiteit dreigen te verliezen. Het wordt pas echt gevaarlijk wanneer Crockett verliefd wordt op Isabella en de geliefden van Tubbs met de dood bedreigd worden.


 
Met een gemiddeld waarderingscijfer van 6/10 op IMDB is Miami Vice zonder enige twijfel één van de meest ondergewaardeerde actiefilms van het voorbije decennium. Vele recensenten blijken zich vooral te ergeren aan het gebrek aan chemistry tussen Colin Farrell en Jamie Foxx. Het kan niet ontkend worden dat het personage van Ricardo Tubbs misschien wat weinig diepgang heeft, maar de film draait dan ook voornamelijk om de gevaarlijke liefdesaffaire tussen Sonny Crockett en Isabella, de rechterhand van Archangel de Jesus Montoya. Colin Farrell - compleet met nektapijt en cool maatpak - zet misschien wel zijn beste rol tot dusver neer als de gladde verleider Crockett. Gong Li acteert vooral met haar lichaam aangezien haar kennis van de Engelse taal nog redelijk beperkt was tijdens het draaien van de film. Uiteraard levert Michael Mann opnieuw een bijzonder stijlvolle film af; net zoals in Collateral zijn vele nachtelijke scènes met een digitale camera gedraaid wat voor een visueel feest zorgt.
 

Deze Unrated Director's Edition duurt welgeteld zes minuten langer dan de versie die we in de bioscoop te zien kregen. Het grootste verschil is de openingsscène waarin Tubbs en Crockett de haven van Miami binnenracen in hun ultrasnelle speedboten. Eigenlijk is deze scène grotendeels overbodig en bovendien ook een pak minder spannend dan de geniale openingsscène uit de Theatrical Version waarin we als kijker onmiddellijk in een bomvolle nachtclub worden gedropt waar een undercoveroperatie aan de gang is. Voorts zijn er nog wat scènes toegevoegd die wat meer diepgang geven aan de relatie tussen sommige personages zoals een telefoongesprek tussen Tubbs en zijn vriendin Trudy. De keuze van de filmmuziek werd ook veranderd voor deze cut; zo wordt de showdown in het trailerpark nu ondersteund door In The Air Tonight van Phil Collins wat dichter aanleunt bij de originele serie uit de jaren 80. Voor een Unrated versie hadden we toch op zijn minst op wat meer grafisch geweld gehoopt.

BEELD EN GELUID
Er is al heel wat inkt gevloeid over de visuele look van de film die te korrelig en te grauw zou zijn in de donkere scènes die het grootste deel van de film uitmaken. Het overgrote deel van de film is op HD Video geschoten door Michael Mann. De kritiek op de beeldkwaliteit is onterecht want dit is wel degelijk hoe de regisseur het bedoeld heeft. De presentatie op Blu-ray leunt dan ook uiterst nauw aan bij de oorspronkelijke bioscoopversie die ook al in grote mate noise bevatte. De hele film baadt in een monochromatische feel en dat is een bewuste artistieke keuze geweest. Volgens ons is er dus weinig mis met de beeldtransfer op deze uitgave.


Deze uitgave herbergt een sensationele DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack. Het leuke aan de nieuwe openingsscène is dat je de speedboten al meteen door je huiskamer hoort racen alsof je er zelf inzit. Het meest indrukwekkende aspect van het geluidsspoor is wellicht de explosieve punch van de baskanalen: de scène in het begin van de film waarin een FBI-agent in zijn auto wordt doorzeefd met kogels is niet enkel fenomenaal wat mise-en-scène betreft, maar ook op het vlak van geluid. De dialogen zijn ook te allen tijde goed verstaanbaar in de loop van de film wat een enorme verbetering is ten opzichte van de problematische dvd-release.
 
EXTRA'S
De regisseur staat bekend voor zijn uiterst informatieve, verhelderende commentaartracks en die extra is ons schromelijk onthouden op de Benelux-uitgave. Gelukkig staat het audiocommentaar met Michael Mann hier wel integraal op het schijfje en hij maakt zijn reputatie weer helemaal waar met vele fascinerende anekdotes over het problematische productieproces van de film. Zo zijn cast en crew tijdens het filmen bijv. in contact gekomen met echte drusgbendes wat voor meerdere bange momenten zorgde. Hij geeft voorts ook zeer duidelijke achtergrondinformatie over de verschillen tussen deze unrated versie en de bioscoopversie. De man is zo gepassioneerd dat hij zelfs tijdens het lopen van de eindaftiteling nog voort blijft praten. Dit is niet te missen voor alle liefhebbers van Michael Mann en deze film. Het audiocommentaar heeft geen optionele Engelse ondertitels.

 
Miami Vice Undercover (12 min.) is een tamelijk standaard featurette die ons toont hoe de acteurs en actrices werden getraind om geloofwaardig over te komen als FBI-undercoveragenten. Colin Farrell staat doodsangsten uit in een geënsceneerde drugsdeal en er komt een echte undercoveragent aan het woord. Manns aangeboren talent voor het scouten van authentieke filmlocaties en zijn oog voor detail komen duidelijk naar voor in de korte doch leuke featurette Miami & Beyond: Shooting On Location (9 min.) waarin we o.a. een blik achter de schermen krijgen op de filmsets op de Dominicaanse Republiek, in Ciudad Del Este (op de grens tussen Argentinië en Paraguay) en in Miami zelf. Visualizing Miami Vice (11 min.) gaat nog een beetje dieper in op de artistieke visie van Mann en hoe de visuele look van de film tot stand kwam. Ten slotte zijn er nog drie korte Behind The Scenes Featurettes die samen een speelduur van ongeveer 10 minuten overspannen: Gun Training, Haitian Hotel Camera Blocking en Mojo Race. Alle extra's hebben optionele Engelse ondertitels.

CONCLUSIE
Miami Vice is een hypercoole undercoverpolitiethriller geserveerd met prachtige nachtelijke sfeerbeelden zoals we die van regisseur Michael Mann gewend zijn. Na Heat en Collateral heeft de typische stijl van Mann nog weinig verrassingen in petto, maar dat maakt deze film er niet minder genietbaar om: Miami Vice is een perfecte blend van stilistische grandeur, intelligente vertelling, adembenemende shootouts en voortreffelijk acteerwerk, gemixt met een kick-ass soundtrack. De regiovrije Unrated Director's Edition uit de Verenigde Staten voegt plotgewijs helaas weinig toe aan de originele bioscoopversie. Desalniettemin biedt deze uitgave een grote meerwaarde ten opzichte van de Benelux-release met zijn uitmuntende technische specificaties en de toevoeging van het geweldige audiocommentaar met regisseur Michael Mann.coverStudio: Universal

Regie: Michael Mann
Met: Jamie Foxx, Colin Farrell, Gong Li, Naomie Harris, Ciarán Hinds, Justin Theroux, Luis Tosar, Barry Shabaka Henley, John Ortiz, Elizabeth Rodriguez

Film:
9/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2006

Leeftijd:
NR

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
025195041744


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Feature Commentary with Writer/Director Michael Mann
• Miami Vice Undercover
• Miami & Beyond: Shooting On Location
• Visualizing Miami Vice
• Behind The Scenes Featurettes: Gun Training, Haitian Hotel Camera Blocking, Mojo Race
• Tech Specs / GPS System
• Picture-in-Picture
• Cast Bios & Production Photos

Andere recente releases van deze maatschappij