:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KING'S SPEECH, THE
KING'S SPEECH, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-09-04
FILM
In 1925 regeert koning George V over zowat een kwart van de wereldbevolking. Het is dan ook geen klein bier voor zijn tweede zoon Albert, de hertog van York, om de slotspeech van de Empire Exhibition in Wembley via de radio de wereld in te sturen. Het is een ernstige taak en een mens zou voor minder nerveus zijn. Voor Albert is het een ware verschrikking. Alle goede raadgevingen (zoals je tijd nemen en de microfoon het werk laten doen) kunnen het probleem van de hertog niet oplossen. Albert stottert namelijk, en niet zo'n beetje overigens. Aan zijn inzet en bereidheid om zijn stotterprobleem aan te pakken zal het zeker niet leggen. Met de steun van zijn vrouw Elizabeth, heeft hij al talrijke methodes en technieken uitgeprobeerd. Roken om het strottenhoofd te ontspannen, proberen te spreken met 7 knikkers in de mond,... het kan allemaal niet baten.

Elizabeth is vastberaden om een oplossing te vinden en komt terecht bij Lionel Logue, een logopedist van Australische afkomst. Lionel heeft de reputatie er controversiële en ongewone werkwijzen op na te houden en hij doet vanaf het begin zijn naam alle eer aan. Hij ontvangt de hertog in een consultatiekamer met gekliederde muren en een oude sofa en staat erop de prins Bertie te noemen. Ondanks strikte richtlijnen om geen persoonlijke vragen te stellen, wil Lionel meteen in Berties verleden graven. Lionel sluit een aparte weddenschap met Bertie. Als de prins ter plaatse foutloos kan voorlezen, mag hij vragen blijven stellen en krijgt hij een shilling van hem. Bertie is echter niet overtuigd en vertrekt. Maar als Bertie de opname beluistert die gemaakt is bij Lionel, zit hij al gauw weer op de sofa bij de Australiër. En het begint erop te lijken dat hij met Lionels vreemde oefeningen resultaat boekt.

Wanneer koning George ernstig ziek wordt, wordt zijn gestotter het minste van zijn zorgen. Niet alleen is zijn vader op sterven na dood, zijn oudere broer David - de troonopvolger - heeft een affaire met Wallis, die al twee keer gescheiden is. Het overlijden van de koning, brengt heel wat van Berties lang opgeborgen gevoelens en herinneringen boven. Terwijl hij deze probeert te plaatsen, doet hij ook pogingen om David tot rede te brengen. Die is vastbesloten om met Wallis te trouwen, hoewel de regering en de kerk dat niet toelaten. Hij houdt zijn been stijf en geeft de troon op. Dus komt de loodzware taak op Berties schouders terecht. Gelukkig kan hij rekenen op de steun en de goede raad van Lionel. Maar koning George VI - zoals Bertie zich zal laten noemen - staat nog voor zware tijden. Groot-Brittannië staat immers aan de rand van een oorlog...

The King's Speech is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van koning George VI met zijn beroemde war speeches. Voor regisseur Tom Hooper is deze film de eerste grote productie. Voordien regisseerde hij voornamelijk tv-films en tv-series, maar met The King's Speech levert hij een prachtfilm af. Ergens hadden we ook niet anders verwacht met deze cast. We zien Colin Firth als Bertie doen waar hij het allerbeste in is: de ietwat stijve aristocraat met het peperkoeken hartje vertolken. Geoffrey Rush speelt op schitterende wijze de eigenzinnige Lionel. Voorts herkennen we ook nog Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange uit Harry Potter) als koningin Elizabeth en Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet uit Pride and Prejudice) als Lionels vrouw Myrtle. De hele cast levert uitstekend werk.

BEELD EN GELUID
Het is triestig te moeten vaststellen dat er voor een topfilm als The King's Speech geen moeite kon gedaan worden om de beeldkwaliteit wat beter te verzorgen. Want deze is zelfs niet meer matig te noemen, maar is ronduit slecht. En dat terwijl we gehoopt hadden met onze Blu-ray Colin Firth in HD in de huiskamer te krijgen. Want ook al wordt hij een dagje ouder, wij zijn van mening dat hij nog altijd - scherp genoeg - gezien mag worden. Maar goed, wat is nu eigenlijk het grote probleem? In één woord: ruis. Niet elke scène heeft er evenveel last van, maar in sommige is het gewoon inacceptabel voor een Blu-ray (noch voor een dvd overigens). Deze erbarmelijke beeldkwaliteit is zo jammer want qua sfeer en kleurpalet oogt het allemaal wel erg mooi. Het geluid is gelukkig beter. The King's Speech is op gebied van geluid een vrij sobere film, maar de dialogen zijn helder en duidelijk. De film heeft trouwens een erg mooie soundtrack.

EXTRA'S
Wat extra's betreft, valt deze Blu-ray ook wat tegen. Naast de trailer vinden we nog een aantal korte interviews met Colin Firth, Helena Bonham Carter en Tom Hooper. Deze interviews duren telkens een drietal minuten en zijn niet meteen mooi in beeld gebracht. We zien telkens op het scherm verschijnen over welk thema de regisseur en acteurs iets zullen vertellen. Het oogt allemaal wat povertjes en dat is bijzonder jammer.

CONCLUSIE
Laat ons eerst zeggen dat The King's Speech een prachtige film is die zeker en vast de moeite waard is om bekeken te worden. Maar helaas stelt de Blu-rayrelease van de prent op technisch gebied enorm teleur.


coverStudio: Paradiso

Regie: Tom Hooper
Met: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3/10


Regio:
B

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937042180


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij