:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LINCOLN LAWYER, THE
LINCOLN LAWYER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-09-19
FILM
Mickey Haller (Matthew McConaughey) is een populair advocaat met een opvallende werkplek. Van op de achterbank van zijn Lincoln sedan houdt hij contact met zijn louche clienteel. Het gaat prima met zijn carrière en zijn dubieuze klantenkring, maar hij wacht op die ene grote zaak. Dan ontmoet hij Louis Roulet (Ryan Phillippe), een vermogend, knap vastgoedhandelaar uit Beverly Hills. Roulet wordt beschuldigd van verkrachting en poging tot moord. De schijnbaar eenvoudige zaak ontwikkelt zich tot een lastig complot...
 
 
Ondanks het feit dat de ware toedracht van de rechtzaak ons reeds na drie kwartier bekend is, boet de film weinig of niks in aan spanning in het tweede deel. Dit is te danken aan het intense samenspel van de cast, de creatieve montage - de openingsgeneriek is al veelbelovend - en de aanwezigheid van enkele verrassende twists. Matthew McConaughey vertolkte vijftien jaar geleden al eens de rol van een advocaat in A Time To Kill en hier doet hij dat opnieuw met brio. Hij speelt een corrupte advocaat die enkel uit is op het gemakkelijke geld maar slaagt er toch in om zijn vertolking te injecteren met een flinke dosis emotionele diepgang en charisma. Marisa Tomei (uit The Wrestler) is voortreffelijk als zijn ex-vrouw die zijn gebreken kent, maar zich toch nog tot hem aangetrokken voelt. Ryan Philippe (uit Flags Of Our Fathers) overtuigt als zijn client die even slim en geslepen blijkt te zijn als Mickey zelf. Ook de rest van de acteerprestaties zijn meer dan behoorlijk met sterke bijrollen van ondermeer William H. Macy, Josh Lucas en Frances Fisher.
 
 
The Lincoln Lawyer is een film over de hiaten in het gerechtelijk systeem en over een man die deze tekortkomingen wil blootstellen. Het bijzonder intelligente script dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Michael Connelly weet moeiteloos twee uur lang te boeien en de twists worden met een maximale impact in het verhaal geïntegreerd. De film heeft een constant hoog tempo wat het voor sommige kijkers kan bemoeilijken om alle aangereikte informatie te verwerken. Enerzijds krijgen we creatief montagewerk te zien, maar anderzijds bezondigt de regisseur zich vooral in het begin van de film enkele keren aan onnodige, schokkerige cameravoering. Het matige camerawerk leidt regelmatig onze aandacht een beetje af wat meteen ook het grootste minpunt is van deze film.

BEELD EN GELUID
Tot ons groot jolijt krijgen we een juweel van een beeldtransfer gepresenteerd op het schijfje. De regisseur is erin geslaagd om de grimmige, broeierige look van het door smog overdekte Los Angeles perfect weer te geven. Daarnaast zijn vooral de binnenscènes en de vele close-ups van de gezichten uitermate scherp en gedetailleerd. In de buitenscènes wordt er ook uitstekend gebruik gemaakt van scherpte-dieptecontrast wat resulteert in prachtige vergezichten van Los Angeles en de San Fernando Valley. De gebruikte kleuren hellen soms een beetje veel over naar blauwtinten, maar over het algemeen is het gevarieerde kleurenpalet bevredigend en efficient aangewend.
 

We zijn ook vol lof over de meegeleverde DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack die garant staat voor een zeer degelijke audiobehandeling. De film wordt grotendeels gedreven door zijn dialogen en die zijn stuk voor stuk helder en makkelijk te volgen ondanks het hoge tempo van de film. De soundtrack is eerder atmosferisch dan bombastisch en door het effectieve gebruik draagt dat zeker en vast bij tot een intensere audiovisuele totaalervaring. De baskanalen laten zich ook enkele keren op doeltreffende wijze gelden, vooral tijdens de twee scènes waarin de Lincoln sedan van Mickey tot stilstand wordt gebracht door de achtervolgende motorbende.

EXTRA'S
Helaas worden de drie featurettes en de verwijderde scènes die zowel de U.S.A.-release als de U.K.-release sieren ons schromelijk onthouden. Er is geen enkele extra terug te vinden op het schijfje wat toch wel zonde is. Na het automatisch afspelen van drie trailers van andere films gaat de film meteen van start. Er is zelfs geen sprake van een navigatiemenu.

CONCLUSIE
The Lincoln Lawyer is een verrassend onderhoudende thriller met enkele sterke plotwendingen. De film wordt grotendeels gedragen door Matthew McConaughey die hier de beste rol uit zijn acteercarrière neerzet. Ook de rest van de cast zet een puike vertolking neer. Liefhebbers van intelligente courtroom thrillers zoals Fracture, A Time To Kill en Primal Fear zullen een vette kluif hebben aan The Lincoln Lawyer. We worden verwend met een buitengewoon mooie beeldtransfer en over het geluid valt evenmin te klagen. Helaas is er in tegenstelling tot de Amerikaanse en Engelse uitgaves op dit schijfje geen enkele extra terug te vinden.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Brad Furman
Met: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Phillippe, William H. Macy, Josh Lucas, John Leguizamo, Michael Peņa, Bob Gunton, Frances Fisher

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045226558


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij