:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FEMMES DU 6E ETAGE, LES
FEMMES DU 6E ETAGE, LES
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-09-22
FILM
Parijs, begin jaren zestig: achter de façades van de vele chique huizen die de stad rijk is, gaat een enorm klassenverschil schuil. De rijke, Franse eigenaars kunnen zich naast de talrijke feestjes, mooie kostuums en een auto ook nog een meid veroorloven. Aangezien de meiden van Franse afkomst niet meer zijn wat ze eens waren, kiezen de rijken meer en meer hun huispersoneel uit de meisjes en vrouwen van Spaanse afkomst. Dat is niet anders bij Jean-Louis Joubert. Deze brave, maar vrij saaie man woont in een prachtig appartement in de stad en heeft het gemaakt als makelaar. Hij heeft zijn eigen zaak en heel wat personeel in dienst. Wanneer zijn moeder overlijdt, loopt het conflict tussen zijn vrouw Suzanne en hun jarenlange huishoudster Germaine uit de hand. Germaine pakt haar biezen en verhuist een verdieping hoger. Op de zesde verdieping – waar overigens niets meer van de luxe van de vijfde verdieping is terug te vinden – wonen een aantal Spaanse vrouwen. Allemaal werken ze als meid bij één of andere Franse baas. Zonder de hulp van Germaine loopt het al snel fout bij Jean-Louis en zijn vrouw. Suzanne is immers niet van plan nog maar een vinger uit te steken in het huishouden. Zij vult haar dagen met winkelen, theekransjes en schoonheidsbehandelingen.


Er is dus dringend nood aan een nieuwe werkster. Op aanraden van haar snobistische vriendinnen gaat Suzanne op zoek naar een Spaans meisje om haar huishouden opnieuw op orde te krijgen. De jonge, aantrekkelijke en zachtaardige María wordt in dienst genomen. En niet alleen Suzanne is heel tevreden over haar, ook Jean-Louis is meteen gewonnen voor de nieuwe meid – des te meer daar ze een perfect zachtgekookt eitje weet klaar te maken elke morgen.


Door – of moeten we zeggen dankzij – María maakt Jean-Louis kennis met de vrouwen van de zesde verdieping. Hij is onder de indruk van hun temperament en hun enthousiasme, maar anderzijds is hij ontdaan door de povere omstandigheden waarin deze vrouwen leven. Jean-Louis kan niet lijdzaam toezien en probeert voor hen te doen wat hij kan. Hij laat hun wc repareren, helpt ze aan nieuwe baantjes en neemt het voor hen op waar hij kan. In ruil daarvoor wordt hij door de vrouwen op handen gedragen. Ook door María, en eigenlijk moet Jean-Louis toegeven dat het hem hierom ook deels te doen is. Zijn vrouw heeft wel door dat er iets niet klopt, maar niets laat haar vermoeden dat haar man zijn hart verloren heeft aan mensen van zo’n lage komaf. Wanneer zij hem buiten gooit, trekt Jean-Louis doodleuk in op de zesde verdieping. Voor het eerst heeft hij het gevoel echt te leven en ook tussen hem en María gaat het steeds beter. Maar dan vertrekt María weer naar Spanje – op zoek naar haar zoontje dat ze jaren geleden voor adoptie had afgestaan. Jean-Louis wil wel met haar mee, maar zij heeft er minder vertrouwen in en vertrekt onverwacht met de noorderzon.

Door de sterke tegenstelling tussen de rijke bazen en de arme Spaanse dienstmeiden, liep Les Femmes Du 6e Étage het risico te vervallen in een aantal stereotypes. Maar we kunnen met blijdschap melden dat dit niet gebeurd is. Het is een mooie, menselijke prent geworden waarin je als kijker zo meegesleurd wordt. Alle leden van de cast leveren prachtig werk. De Spaanse dames zijn temperamentvol en een beetje druk, maar nooit in die mate dat het storend wordt – zoals dat af en toe wel eens in Spaanse films durft te gebeuren.


BEELD EN GELUID

Over de beeldkwaliteit kunnen we zeker niet klagen. Voor een dvd is het beeld zelfs zeer goed. De kleuren zijn helder en er is geen ruis. Bovendien is er duidelijk nagedacht over het kleurenpalet in deze film. Het contrast tussen de luxueuze vijfde verdieping en de groezelige zesde verdieping is opmerkelijk en heel mooi in beeld gebracht. Maar ook in de scènes buiten – wanneer Jean-Louis met zijn harem op pad gaat bijvoorbeeld – komen de kleuren prachtig tot hun recht.


Het geluid is degelijk, maar niet erg opvallend. De dialogen zijn duidelijk en er is ook een erg mooie soundtrack bij deze film.

EXTRA'S
Als bonus vinden we alleen een aantal trailers. Afgezien van de trailer van Les Femmes Du 6e Étage, kunnen we ook nog de voorstukjes van de volgende films bekijken: Mine Vaganti, Gianni E Le Donne, 8 Femmes, Young@heart en Les Amours Imaginaires.


CONCLUSIE

Les Femmes Du 6e Étage is een erg mooie film geworden die heel wat kijkers zal kunnen bekoren. Ook technisch scoort deze prent meer dan voldoende. Een echte aanrader!


cover
Studio: Homescreen

Regie: Philippe Le Guay
Met: Natalia Verbeke, Fabrice Luchini, Sandrine Kiberlain, Berta Ojea, Carmen Maura, Lola Dueñas

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249479390


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans / Spaans Dolby Digital 5.1
Frans / Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij