:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAVEN - SEIZOEN 1
HAVEN - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-09-19
SERIE
Het slaperige vissersstadje Haven in Maine ziet er op het eerste zicht niet dadelijk uit als een plek waar om de haverklap moorden en calamiteiten gebeuren. Nochtans heeft Haven zeker in het verleden zijn portie geheimdoenerij moeten incasseren. Rond 1983 deden zich een reeks bizarre incidenten voor die door de lokale pers werden betiteld als The Troubles, met als één van de lugubere hoogtepunten een moordzaak die in de kranten breed uitgesmeerd werd als de zaak met de "Colorado Kid". Na jaren van relatieve rust vindt opnieuw een reeks bizarre incidenten plaats in Haven, ongeveer samenvallend met de komst van FBI-agente Audrey Parker (Emily Rose) in Haven. Oorspronkelijk op zoek naar een ontsnapte gevangene maakt ze op nogal onconventionele wijze kennis met Nathan Wuornos (Lucas Bryant), een lokale wetsdiender en bovendien de zoon van de norse commissaris Garland Wuornos (Nicholas Campbell), maar ze besluit vooral te blijven nadat ze in een krantenknipsel over de moord op de Colorado Kid een vrouw ziet die als twee druppels water op haarzelf lijkt. Zelf is Audrey een wees, dus qua timing kan het ongeveer kloppen dat de vrouw op de foto, die blijkbaar Lucy Ripley heet, haar moeder was. En dat de Troubles terug zijn, is goed te merken: mensen worden 's nachts aangevallen door schaduwen, een buitengewoon wispelturig weerpatroon richt schade en vernieling aan, er vallen dode vogels uit de lucht en de grond splijt hier en daar om onverklaarbare wijze open. Om er maar een paar te noemen.

Maar onthullingen in Haven worden er pas gedaan als de lokale bevolking iemand voor 'vol' kan accepteren, zo niet blijven alle deuren dicht en de lippen stijf op elkaar. Audrey vindt er dan niets anders op dan tijdelijk aan haar baas Howard (Maurice Dean Wint) detachering te vragen, zodat ze in Haven de wat meer ongewone zaken kan behandelen. En er zijn nogal wat bijzondere natuurverschijnselen te rapporteren. Eén van de onschuldigste fenomenen is dan nog dat haar partner, Nathan, blijkbaar geboren is met een neurale afwijking waardoor hij geen pijn kan voelen. In sommige situaties komt hem dit bijzonder goed uit, maar als keerzijde van de medaille merkt hij pas dat hij zijn hand verbrand heeft wanneer de verkoolde stukken vlees eraf vallen. Samen met twee oude knarren, de broers Vince (Richard Donat) en Dave (John Dunsworth) Teagues die de lokale krant drukken, probeert Audrey de puzzelstukjes over haar verleden te ontrafelen. En ook de lijkschouwer, Eleaonor Carr (Mary-Colin Chisholm) schijnt zich nog wat over Lucy te herinneren, maar helaas leeft ze niet lang genoeg om die kennis te kunnen meedelen. Een andere, onwaarschijnlijkere bondgenoot in haar zoektocht naar de waarheid is Duke Crocker (Eric Balfour), een parvenu die zich onledig houdt met smokkel, afpersing en no questions asked boottochten, kortom, al wat van de wet niet mag. Telkens Audrey een beroep moet doen op zijn diensten is het verdomd moeilijk in te schatten of Duke het hart op de juiste plaats heeft zitten of gewoon van de gelegenheid gebruik wil maken om er een stuiver aan te verdienen.

Haven
is gebaseerd op het boek The Colorado Kid van Stephen King, die na The Dead Zone opnieuw een korte novelle ziet uitgesponnen tot een volwaardige televisiereeks, en dan nog grotendeels door dezelfde creatieve breinen. Haven balanceert zowat op de rand tussen oude The Twilight Zone-afleveringen in een modern en eigentijds jasje en een meer familievriendelijke (lees: minder gore) versie van http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=1425 The X-Files, alhoewel deze reeks zeker voor het gebruik voor special effects niet voor het geesteskind van Chris Carter moet onderdoen. De reeks is erg consistent, in die zin dat alle losse verhaallijnen die je als poltergeist of the week-episodes zou kunnen beschrijven uiteindelijk toch nog voldoende centrale raakpunten heeft om de kijker te blijven boeien. De personages uit Haven zijn mensen van vlees en bloed, met hun talenten én tekortkomingen, wat erg tot uiting komt in het personage van Duke (Eric Balfour, 24 seizoen 6), die constant op de fijne scheidingslijn van het toelaatbare danst. Niets van wat er tijdens de rode draad die door de afleveringen doorloopt wordt aangegeven, komt geforceerd over of lijkt uit de lucht gevallen. De amoeureuze driehoek tussen Audrey, Nathan en Duke zorgt bovendien voor een zekere seksuele spanning, die altijd wat onder de oppervlakte drijft, maar toch voor genoeg meetelt om de verhalen al naargelang het scenario noopt de goede richting uit te doen drijven. De fotografie van het bosrijke Maine is zeer smaakvol, zij het met de giftige randbewerking dat de hele reeks feitelijk om budgettaire redenen in Canada is geschoten. Kortom, er zijn veel goeie redenen op te noemen om de reeks te blijven volgen, en de instapdrempel is niet dramatisch hoog, ook al omwille van de goeie recaps waar elke aflevering mee begint. De verhalen zijn simpel en goed geschreven, en toch geen belediging van het intellect, alhoewel geoefende kijkers in het genre allicht af en toe in de helft van de aflevering al wel de twist ending zullen raden.

AFLEVERINGEN

1. Welcome To Haven
FBI-agente Audrey Parker krijgt de opdracht om de ontsnapte gevangene Jonas Lester (Zach Tovey) terug te vangen. Lester naar zijn geboortestad, Haven, gevlucht, maar is daar van een klip gevallen. Ze vormt samen met de lokale agent Nathan Wuornos een team, en samen zijn ze getuige van een hoop onverklaarbare bovennatuurlijke fenomenen die de dood van Lester omringen. Emily maakt ook kennis met een vrijbuiter, Duke Crocker, die een stuk pienterder is dan hij zich voordoet. Audrey wordt geïntrigeerd door het stadje, wanneer ze in een oud krantenknipsel een foto van een vrouw vindt die als twee druppels water op haarzelf lijkt. Omdat ze zelf een wees is, besluit ze om tenminste een tijdje te blijven.

2. Butterfly

Eerwaarde Driscoll (Stephen McHattie) heeft morele bezwaren tegen het feit dat zijn dochter Hannah (Caroline Cave) in een bar werkt, een "poel des verderfs", des te meer omdat hij zelf moeite heeft gehad om de drankduivel te verslaan. 's Anderendaags 's morgens vernielt echter een drie ton wegende stalen bal, een onderdeel van een kunstwerk dat bij Driscolls kerk staat, het café. Driscoll is verdachte nummer één maar ziet er echter het type niet uit die een dergelijk gewicht kan tillen. Bovendien is hij verdachte-af wanneer hij zelf het mikpunt wordt van een volgende aanslag.

3. Harmony

In het psychiatrisch hospitaal veroorzaakt de behandelende geneesheer, dr. Lucassi (Christopher Shore) per ongeluk een incident wanneer hij met een medicijn morst. De patiënten worden tijdelijk beter van de blootstelling, maar de normale mensen krijgen een aanval van razenij. Wanneer de boel weer bedaard is, blijkt dat er drie patiënten verdwenen zijn. En wat de boel ook veroorzaakt heeft, het blijkt besmettelijk te zijn. Duke Crocker biedt zijn hulp aan, maar hij wil dan ook actief participeren in het oplossen van de zaak.

4. Consumed

Audrey is er getuige van hoe op de lokale boerenmarkt plots al het voedsel in een oogwenk bederft. Een kenmerk is dat al het bedorven voedsel organisch wordt gekweekt. De enige die bij elk van de producenten klant is, is chef-kok Geoff McShaw (Dean Armstrong), die zijn job in New York heeft opgegeven om het klasserestaurant van zijn broer Bill (Sebastian Pigott) uit het slop te trekken. Nog vóór het restaurant opent krijgen de eigenaars echter al een aanbod van John Roberts (Bill Wood), een fastfoodgigant, die de tent wil overkopen omwille van de gunstige locatie.

5. Ball And Chain

Met amper een week tussen zijn er in Haven twee mysterieuze sterfgevallen. De twee slachtoffers zijn telkens oude mannen die gestorven zijn van de ouderdom, maar beide waren vlak daarvoor nog tientallen jaren jonger. Allebei hebben ze een one night stand gehad met een sexy vrouw waarvan alleen geweten is dat ze Helena (Carrie Neville) heet. De zaak begint echter te dringen wanneer ook Duke met de vrouw de koffer is ingedoken, en hij verouderingsverschijnselen begint te vertonen.

6. Fur

Twee leden van de jachtclub komen om wanneer ze aangevallen worden door een wolf. Een bijzondere wolf dan nog wel, één die de deur van de garage kan open maken en een autoruit kan inslaan. De jachtclub zet een prijs van tienduizend dollar op het hoofd van de wolf; wanneer ze het beest trachten te zoeken worden Audrey, Nathan en de broers Teagues aangevallen door een opgezette eland. Er gaan geruchten de ronde dat dierenrechteactiviste Jess Minion (Anne Caillon) een heks is, die dode dieren terug kan oproepen uit het hiernamaals.

7. Sketchy

De stinkend rijke Eliott Wallace (David Rosetti) breekt tijdens een pleziervaartje alle botten in zijn lichaam. Een al even stinkend rijke makelaar wordt op zijn kantoor doorgesneden als een sandwich. In beide gevallen is Joe Richards (Hugh Thompson) bij het voorval aanwezig, maar in geen van de zaken heeft iemand hem geweld zien plegen op de slachtoffers. Jimmy (Devon Bostick), de verloofde van Richards dochter Vickie (Molly Dunsworth) verliest tijdens de ondervraging plots zijn mond en zijn oogleden. Geen enkel ziekenhuis wil dit soort van freaks behandelen.

8. Ain't No Sunshine

Twee medewerkers in de kliniek waar Jess werkt worden neergestoken door een schaduw. Een zelfhulpgroep voor mensen die iemand verloren hebben aan kanker noemen het verschijnsel de Dark Man, en de therapeuten denken dat die op de één of andere manier een projectie is van hun rouwgevoelens. Audrey en de broers Teagues worden echter aangevallen door de schaduw; John kan het wezen afweren met de flash van zijn fototoestel. Het ding verliest blijkbaar zijn kracht als het licht wordt uitgedaan. Intussen wordt de relatie tussen Nathan en Jess intenser, maar dreigt op de klippen te lopen.

9. As You Were

Audreys vrienden houden voor haar een verrassingsverjaardagsfeestje op een afgelegen eiland. De gastheer, Vaughn Carpenter (Leslie Carlson) wil juist onthullen wat hij weet over Lucy Ripley, wanneer zijn huid als een lege zak wordt aangetroffen. Chef Wuornos heeft dat verschijnsel al eens eerder gezien in Viëtnam: een wezen dat zich de Kameleon noemt heeft blijkbaar de identiteit van Carpenter overgenomen en zich nu een nieuwe gastheer gezocht. De Chef vernietigt bovendien de enige boot die van het eiland wegvaart, om zo te vermijden dat het monster op de bevolking wordt losgelaten, en hij is vastbesloten dat de gasten eerst moeten proberen te ontmaskeren wie van hen Kameleon is.

10. The Hand You're Dealt

Duke heeft zichzelf herkend op de foto van de Colorado Kid-moord, en brengt Audrey in contact met een andere getuige, Vanessa Stanley (Cynthia Preston), die in 1983 Dukes babysit was. In haar omgeving vinden er allerlei bizarre ongelukken plaats waarbij telkens vuur of warmte de oorzaak is. Vanessa heeft blijkbaar telkens voor een dergelijk ongeval zich voordoet een profetie, waarbij ze ziet hoe iemand om het leven komt. Ze heeft onder meer haar eigen einde gezien, maar de vraag is of het noodlot zich om de tuin laat leiden.

11. The Trial Of Audrey Parker

Net op het moment waarop Audreys baas Howard Audreys doen en laten van de afgelopen maand komt enqueteren, worden ze als opvarenden van Dukes boot gekidnapt door twee criminelen, Tobias (Jefferson Brown) en Ezra (Jonas Chernick) die uit zijn op één van Dukes gesmokkelde pakjes. Ezra kan blijkbaar de gedachten van anderen lezen, maar hij is ook een gevaarlijjke psychopaat die voor het minste uit zijn bol gaat.

12. Resurfacing

Twee schippers hebben in nogal verdachte omstandigheden het leven gelaten toen hun boot zonk. Blijkbaar werden er qua materiaal de kantjes afgelopen toen de boot hersteld moest worden. Het gerucht in Haven gaat echter dat de twee flink gezopen hadden. Eén van de weduwen, Tracy Garrick (Angela Vint) wil er zelfs voor verhuizen. Hun huis wordt echter geplaagd door een poltergeist: de geest van haar man, James Garrick (Tom Barnett) wil ten koste van zijn laatste levensenergie nog een laatste keer ijn vrouw contacteren. Nathan helpt intussen Duke om een vrouw (Annemarie Cassidy) terug te pakken die hem heeft betaald met een stapel vals geld.

13. Spiral
Om niet te veel te spoileren: de barsten die spontaan in het wegdek verschijnen blijken gerelateerd aan de terugkeer van Max Hansen (John Bourgeois), de crimineel die ooit als enige veroordeeld is voor de moord op de Colorado Kid, maar die veel meer verrassingen in zijn mouw heeft steken (zowel letterlijk als figuurlijk) dan hij op het eerste zicht doet uitschijnen.

BEELD EN GELUID

E1 Entertainment bevestigt met deze release na The Eagle dat ze bést wel waardevolle boxen met goede beeld-en geluidskwaliteit kunnen produceren, als ze maar even willen. De wondermooie fotografie komt in deze release flink tot uiting: de kleuren zijn erg gesatureerd, accorderen en vloeien niet in elkaar over. Het contrast is voorbeeldig (en ik heb referentiemateriaal want op dit ogenblik wordt de reeks ook door betaalzender FoxLife in de Benelux uitgezonden). De enige uitschuiver is dat ergens in het begin van aflevering 12 de ondertiteling een paar minuten niet synchroon loopt. De geluidskwaliteit is met zijn DTS-HD 5.1 veel meer dan we van een televisieserie mogen verwachten. Er is natuurlijk niet elke aflevering een budget vrij om een auto op te blazen, maar wanneer het nodig is kan deze release spitant uit de hoek komen, zoals in de aflevering The Hand You're Dealt waarin het team jaagt op iemand die een pyrokinesegave heeft. Compressieproblemen zijn er niet en er is geen enkel krasje of stukje vuil te bemerken.

EXTRA'S

En wie had gedacht dat we dat nog mochten meemaken? We krijgen een mooie collectie bonusmateriaal bij de disks! Het gros zijn audiocommentaartracks, tien stuks voor 13 afleveringen, waarin producenten en enkele leden van de cast het productieproces beschrijven. De ene track is al wat interessanter dan de andere, en spijtig genoeg zijn de commentaren niet ondertiteld, maar ze zijn duidelijk genoeg om er als consument mee aan de slag te gaan. Dan volgen er drie making of-featurettes, getiteld Welcome to Haven (18:05), VFX of Haven (5:07) en Mythology of Haven (6:01), waarin vooral over de creatie van het fictieve stadje Haven en de veel aanwezige speciale effecten wordt uiteengezet. Dan volgen er nog zes behind the scenes video blogs, minder consequente stukjes die niet in de hoofddocumentaires pasten, met onder meer interviews met de hoofdacteur, een oplijsting van referenties naar het werk van Stephen King in de slotaflevering en diens meer. De stukjes heten What is Haven to you (4:28), Let the good times roll (3:59), Location, location, location (1:54), Emily Rose Q&A (3:22), Stephen King references in Spiral (3:08) en Scifi wire interview with Emily Rose (2:18). Dit is echt meer materiaal om de fans te plezieren dan dat ze een inzicht in het productieproces bieden; hetzelfde kan gezegd worden van de drie Cast interviews met Emily Rose (2:33), Lucas Bryant (2:09) en Eric Balfour (1:58). Voor wie nog nooit naar Haven gekeken heeft kunnen we de Season One trailer (1:25) aanraden om een beetje in de stemming te komen, en de Season Two: Writer's room sneak peek (4:48) afraden totdat je de reeks volledig hebt gezien, omdat er nogal wat spoilers over de finale worden aangehaald.

CONCLUSIE

Haven is een aangename verrassing met frisse acteerprestaties en een verhaallijn die uitnodigt om meerdere afleveringen na elkaar te bekijken. E1 Entertainment verdient bovendien complimenten met deze mooi afgewerkte release, die niet moet onderdoen voor soortgelijke televisiereeksreleases als True Blood of Lost. De reeks heeft potentieel voor meerdere seizoenen, en we hopen dat E1 Entertainment er dan ook de goede gewoonte van gaat maken om ook de volgende seizoenen van de reeks met de nodige égards te behandelen.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Adam Kane, Tim Southam, Rachel Talalay, Keith Samples, T.W. Peacocke, Ken Girotti, Robert Lieberman, Rick Rosenthal, Lee Rose, Mike Rohl, Fred Gerber
Met: Emily Rose, Lucas Bryant, Eric Balfour, Nicholas Campbell, Richard Donat, John Dunsworth

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
558 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045228484


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 10 audiocommentaartracks
• Making-of featurettes:
- Welcome to Haven
- VFX of Haven
- Mythology of Haven
• Behind the scenes video blogs:
- What is Haven to you
- Let the good times roll
- Location, location, location
- Emily Rose Q&A
- Stephen King references in Spiral
- Scifi wire interview with Emily Rose
• Cast interviews:
- Emily Rose
- Lucas Bryant
- Eric Balfour
• Season One trailer
• Season Two: Writer's room sneak peek

Andere recente releases van deze maatschappij