:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARRIETTY
ARRIETTY (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-11-07
FILM
Arrietty, een veertienjarig meisje ter grootte van een mensenduim, en haar even kleine ouders wonen al jarenlang onder de vloer van een oud herenhuis dat eigendom is van twee oudere dames. Op een dag komt het twaalfjarige jongetje Sho bij de oude dames inwonen omdat hij wacht op een dringende medische behandeling. De ouders van Arrietty hebben haar altijd geleerd dat ze nooit door grote mensen gezien mag worden, maar de avontuurlijke Arrietty is speels en eigenwijs. Sho krijgt haar per ongeluk te zien en dat is het begin van een bijzondere vriendschap tussen het grote jongetje en het kleine meisje...
 

Laat ons even van start gaan met een extra woordje uitleg over de studio die deze prachtige animatiefilm heeft uitgebracht, want velen onder ons zullen nog niet vertrouwd zijn met haar werk. Studio Ghibli is een Japanse animatiestudio die opgericht is in 1985 naar aanleiding van het grote nationale bioscoopsucces van de animefilm Nausicaa of the Valley of the Wind, geregisseerd door Hayao Miyazaki, die tevens de oprichter van de studio is. In thuisland Japan zijn de animatiefilms van Studio Ghibli enorm populair en staan ze garant voor de ene bioscoophit na de andere. De Japanners zijn er dermate door gefascineerd dat er in de hoofdstad Tokio zelfs een heus Ghibli Museum is geopend in 2001. De animatiefilms van Studio Ghibli begonnen ook buiten de landsgrenzen aan populariteit te winnen toen Spirited Away in 2003 bekroond werd met een Oscar in de categorie Beste Animatiefilm. In Japan was deze film zo succesvol dat hij de felgelauwerde Titanic van de eerste plaats verdrong. Ook bij ons bezweek het grote publiek voor de pure magie van Studio Ghibli en het internationale succes werd gestaag voortgezet met Howl's Moving Castle uit 2004, Ponyo on the Cliff by the Sea uit 2008 en nu deze film. In 1996 is er een akkoord gesloten met Disney om de films van Studio Ghibli wereldwijd uit te brengen op dvd.
 

 
De oprichter en meest populaire regisseur van de Ghibli-stal, Hayao Miyazaki, heeft met Ponyo on the Cliff by the Sea wellicht zijn laatste animatiefilm gemaakt. Hij was als regisseur verantwoordelijk voor maar liefst negen titels uit het oeuvre van de studio dat vandaag uit achttien titels bestaat. Het moment is aangebroken dat een nieuwe generatie animators de fakkel overneemt, maar dat is blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan. In 2006 debuteerde Goro Miyazaki, de zoon van Hayao, met zijn animatiefilm Tales From Earthsea, maar de film flopte grandioos in thuisland Japan en wist ook buiten de landsgrenzen weinig potten te breken. Even zag de toekomst van Studio Ghibli er wat minder rooskleurig uit. Gelukkig brengt Hiromasa Yonebayashi als debutant en met 38 jaar de jongste telg van de studio weer hoop voor de toekomst van de Japanse animatiefilm met deze Arrietty.
 

De oogstrelende 2D-animatie voert ons mee in de fascinerende miniwereld van de bruikleners, een volkje van amper tien centimeter groot dat overleeft door eten, drinken en andere noodzakelijke dingen te lenen van de mensenwereld. Deze miniwereld wordt op een zeer gedetailleerde, kleurrijke wijze aan de kijker gepresenteerd. De steeds terugkerende vaste thema's uit de Ghibli-films zoals vriendschap, vertrouwen en respect voor de natuur zorgen voor een emotionele kern; de scène waarin de zieke tienerjongen Sho een minikeukentje afkomstig van een poppenhuis aan de familie van Arrietty schenkt, zal geen enkele kijker onberoerd laten. De personages zijn ook goed uitgewerkt, waarbij de speelse, impulsieve Arrietty diagonaal tegenover de kalme, ingetogen Sho staat. Het zijn hun tegengestelde karaktertrekken die hen nieuwsgierig maken naar elkaar en die ons als kijker al van bij de eerste ontmoeting doen meeleven met hun verboden vriendschap. De film bevat over het algemeen veel minder symboliek dan het gros van de andere Ghibli-films, maar toch werden we uitermate gecharmeerd door de belevenissen van Arrietty, niet het minst door het emotioneel geladen doch magische einde van de film.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit op deze Blu-ray is van ongekende schoonheid en al even magisch als de talrijke wondermooie animaties die de film sieren. De kleurenpracht komt maximaal tot haar recht op deze haarscherpe en rijkelijk gedetailleerde beeldtransfer met de originele verhouding van 1.85:1. De animaties zijn tot in het allerkleinste detail geperfectionneerd en het gebruik van gevarieerde, volle kleuren draagt bij aan de visuele pracht van het geheel.
 

De film is behalve voor zijn oogstrelende animaties ook nog geprezen voor zijn geweldige soundtrack van de hand van de 31-jarige Frans-Bretoense zangeres en harpspeelster Cécile Corbel. De filmmuziek komt uitstekend tot haar recht door middel van een dynamische DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack die de kijker zonder enig probleem binnenleidt in de fascinerende miniwereld van Arrietty en haar familie. De muzikale ondersteuning is eerder subtiel dan overheersend en vult de indrukwekkende visuele pracht perfect aan.

EXTRA'S
Geen.

CONCLUSIE
Na de ietwat tegenvallende recente films Tales From Earthsea en Ponyo On The Cliff By The Sea is de Japanse animatiestudio Studio Ghibli weer helemaal in topvorm met dit kleurrijke, betoverende pareltje dat een hedendaagse bewerking is van de roman The Borrowers van de Engelse schrijfster Mary Norton uit 1952. Het gebrek aan verhaal wordt grotendeels gecompenseerd door de creatieve animatiebeelden, de intrigerende personages en de betoverende muziek. Arrietty is een prachtige animatiefilm die jong en oud zal kunnen bekoren en een zeer goed alternatief voor iedereen die houdt van de animatiefilms van Disney en Pixar. De Blu-ray-uitgave herbergt een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, maar wordt een klein beetje ontsierd door het totale gebrek aan extra's.coverStudio: Paradiso

Regie: Hiromasa Yonebayashi
Met: Mirai Shida, Ryűnosuke Kamiki, Shinobu Ohtake, Keiko Takeshita, Tatsuya Fujiwara

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
9

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937042272


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Japans DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij