:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOVOCAINE
NOVOCAINE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-01-10
FILM
Het Europese publiek liep nooit echt storm voor de fratsen van Steve Martin en dat deed het ook niet in 2001 toen Novocaine uitkwam. Nochthans was dit een atypische film voor Martin, en meteen een gouden kans voor de grijsaard om te bewijzen dat hij meer in zijn mars had dan over een tapijt struikelen. Het mocht niet baten, want meer dan een bescheiden dvd-hitje werd deze film noir niet. Een film noir, zegt u? Nou ja, tenminste een poging tot. Novocaine was het regiedebuut voor David Atkins die eerder het script voor Arizona Dream schreef, het Amerikaans tussenuitje van Emir Kusturica, maar hier tapte Atkins uit een heel ander vaatje, toch zou het meteen zijn eerste en laatste film worden. Iets moet ervoor zorgen dat Steve Martin tot de ideale tandartsenkop uitgroeit,  want twee jaar nadat hij de sadistische tandentrekker Orin Scrivello in Little Shop Of Horrors speelde, mocht hij hier ook opnieuw de witte doktersjas aantrekken.
 
 
Martin vertolkt de rol van Frank Sangster, een man die met trots kan stellen dat zijn leven geslaagd is. Hij heeft een bloeiende tandartspraktijk, is alom gerespecteerd en als de dagtaak erop zit kan hij zelfs naar hartelust collega Jean Noble (Laura Dern) bespringen. Helaas wordt zijn volmaakte wereldje onderste boven gegooid op de dag dat hij op de wulpse Susan Ivey (Helena Bonham Carter) botst. Sangster wil best meer dan het tandglazuur inspecteren en ook al beseft hij hiermee een groot gevaar tegemoet te gaan, wordt hij tot over de oren verliefd. Een verwittigd man moet er normaal twee waard zijn, maar dat geldt niet voor Sangster. De verliefde arts bemerkt wel dat zijn Susan een drugsverslaafde is en dat haar ogen het eerder gemunt hebben op zijn medicijnvoorraad, maar de vlinders in de buik doen hem dit met de mantel der liefde bedekken. Het gaat echter van kwaad naar erger, want ging het er eerst nog onschuldig aan toe door een doktersvoorschrift te vervalsen, blijkt de volgende dag zowat zijn hele voorraadkast leeg geroofd te zijn. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de drugbrigade aan de deur komt kloppen en Sangster moet vernemen dat het gestolen goedje op de zwarte markt verkocht wordt. De poppen gaan helemaal aan het dansen wanneer een achtienjarige jongen met de auto van een klif dondert en uit het politierapport blijkt dat de jongeman onder invloed was van verdovende middelen die afkomstig zijn van Sangster. Niet alleen dreigt de arts zijn vergunning kwijt te spelen, maar raakt hij ook meer en meer verwikkeld in een geweldadig misdaadmilieu. Helaas voor onze vriend blijkt hier ook de liefde sterker te zijn dan het verstand en trekt hij naar het hol van de leeuw.
 
 
Novocaine is zoals te verwachten niet bepaald een hoogvlieger. Er is niet alleen de amateuristische regie van Atkins die niet begrepen heeft hoe je een scène spannend moet maken, ook is er de pijnlijke miscasting van Steve Martin. Dat Martin als komiek kan acteren, wisten we al een hele tijd (kijk maar eens naar The Man With Two Brains), maar hier struikelt de grijskop over zijn eigen vertrouwd imago. Ook Kevin Bacon kan het boeltje niet redden. Meer zelfs, je vraagt je af wat de bedoeling is van een rol die duidelijk overbodig is. Zelfs de anders zo charismatische Helena Bonham Carter zet hier één van de zwakste prestaties uit haar carrière neer, niet dat dit Martin kon deren, want na de filmopnames belandde hij ook privé in haar bed. Gelukkig is er nog Laura Dern die voortreffelijk de rol van femme fatale vertolkt.
 
 
BEELD EN GELUID
Novocaine behoorde tot één van de eerste dvd's die Paradiso op de markt bracht, dus hoeft het niemand te verwonderen dat we hier met een afschuwelijk verknipt beeld opgezadeld zitten waardoor het eerder lijkt of je naar een aftandse tv-film uit de jaren 80 zit te staren in plaats van naar een degelijke filmrelease. De kleuren vallen al bij al mee, maar eens het beeld wat donker wordt, komt de nodige filmgrain opdraven en kun je behalve een zwarte schaduw maar weinig filmpret bespeuren. Ook het geluid is allesbehalve want bij momenten kwijnen de dialogen in de achtergrond weg waardoor je het gevoel hebt dat je per abuis de volumeknop naar beneden hebt gedraaid.
 
EXTRA’S
Er zijn geen extra’s aanwezig op deze dvd.
 

 
CONCLUSIE
Novocaine poogt een hedendaagse film noir te zijn, maar het is enkel Laura Dern die de meubelen kan redden in deze flauwe thriller. Het zal wel nooit de bedoeling geweest zijn van Martin, toch bewijst hij hier sierlijk dat een schoenmaker maar beter bij zijn leest blijft. Als deze film ooit in je handen komt, kun je hem gerust een kans geven, er geld aan uitgeven zou zonde zijn. cover
Studio: Paradiso

Regie: David Atkins
Met: Steve Martin, Helena Bonham Carter, Laura Dern, Kevin Bacon

Film:
4,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2,5/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:

Engels Dolby digital 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij