:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COMMANDO
COMMANDO (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-01-15
FILM
Oude knorpotten durven wel eens vaker beweren dat het vroeger beter was. Het is wellicht daarom, weliswaar aangevuld met een flinke scheut melancholie, dat deze brombeer besloot om zich Commando op Blu-Ray aan te schaffen. Commando, zegt u? Is dat niet het vehikel met Arnold Schwarzenegger dat zo ongelooflijk fout was dat het later cult werd? Jawel, u hebt het bij het rechte eind. Typisch voor de jaren 80 was dat de fans vaak voor hartverscheurende keuzes stonden. Zo moest je in de muziekwereld beslissen tussen Michael Jackson en Prince, terwijl in de filmwereld Arnold Schwarzenegger tegenover Sylvester Stallone stond. Vele filmfans zullen wellicht in hun vuistje lachen en denken dat geen van beiden kon acteren, toch durven wij ons geregeld bezondigen aan iets wat men onschuldig entertainment noemt. Dat is meteen de beste manier om Commando samen te vatten: het verstand (volledig) op nul en schieten maar! De videotape was in die tijd aan zijn volle opmars bezig waarbij populaire actiefilms aan de lopende band werden ingeblikt. Niemand die zich zorgen maakte over het verhaal, dat was immers bijzaak zolang de kleerkasten voor het nodige geweld zorgden. Commando is daar zo'n typisch voorbeeld van. Het was Mark L. Lester die voor de regie zorgde, een naam die niet vaak in filmencyclopedieën opduikt, ook al heeft hij met films als Firestarter (met een piepjonge Drew Barrymore) of Armed And Dangerous vrij grote hits op zijn naam staan. In het kielzog van de heersende Rambo-rage moest natuurlijk ook Schwarzenegger op zijn beurt de nodige camouflageschmink kunnen aanstrijken en daar was dit flutverhaal een mooi excuus voor.
 
Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) is een harde militair die een heel peloton de baas kan, maar de laatste jaren heeft hij het machinegeweer aan de haak gehangen en ziet hij meer soelaas in het eten van ijsjes met zijn jonge dochter Jenny (Allysa Milano). Het gezellig samenzijn wordt echter verstoord door officier Kirby die Matrix vertelt dat al zijn vroegere maten één voor één vermoord zijn. Een verwittigd man is er twee waard en daar de kans groot geacht wordt dat ze ook bij Matrix komen aankloppen, krijgt de spierbundel de nodige extra bescherming. De helikopter van Kirby is nog maar net in het luchtruim verdwenen of Matrix zit al met de gebakken peren. Een bende onder leiding van ene Bennett (Vernon Wells) ontvoert zijn dochtertje. Het duurt niet lang vooraleer Matrix verneemt wat hem te doen staat: binnen een dag moet hij de president van Val Verde doden. Matrix kan niet anders dan toestemmen, maar eens hij op een vliegtuig richting Zuid-Amerika zit, weet hij op spectaculaire wijze te ontsnappen. Matrix is vastberaden om heel wat mensen naar het hiernamaals te schieten, alleen zijn het de ontvoerders en hun trawanten die de poort van Sint-Pieter zullen zien. Omdat alleen maar alleen is, besluit John om de pilote Cindy (Rae Dawn Chong) mee op avontuur te nemen. Boeven vang je immers niet alleen met de vuisten, vrouwelijke charme kan ook best van pas komen.
 
Je merkt het, je moet niet echt een genie zijn om dit scenario te bedenken en het is ook niet bijster moeilijk om de afloop van het verhaal te raden, maar daar gaat het niet om. De enige reden waarom je deze film wil bekijken is om te zien hoe Arnie zijn tegenstanders op spectaculaire wijze naar de haaien helpt en waar het bijkomend vrouwelijk schoon geleverd wordt door Rae Dawn Chong. Dat de film bij momenten zeer onrealistisch oogt, moet je er maar bij nemen want je kan alleen maar Arnold Schwarzenegger heten om ongestraft een telefooncel uit de grond te rukken. We weten al langer dan vandaag dat de gouverneur van Californië niet bepaald een acteerwonder is, maar wel weet hij op onnavolgbare wijze zijn onkunde met de nodige humor en onsterfelijke oneliners te verpakken. Het gaat zelfs zo ver dat je de makers hun gigantische blunders vergeeft. De meest beroemde fout uit deze Commando is zonder twijfel de gele Porsche die eerst zwaar toegetakeld raakt, maar enkele ogenblikken later ongeschonden opnieuw de weg opraast. Misschien is het jammer dat dit cartooneske geweld op het einde explodeert in een vijftien minuten durende schietpartij waaraan maar geen einde schijnt  te komen, maar voor de rest is dit best een leuke film die weliswaar geen enkele cinematografische meerwaarde heeft. Aan te raden voor zij die zich niet te veel vragen stellen over het hoe en het waarom in deze wereld, en dan nog het liefst met een voorliefde voor de jaren 80. 
 
BEELD EN GELUID
Commando is het soort film dat met een beperkt budget gedraaid is en daardoor zien bepaalde scènes er vrij gedateerd uit, toch is de restauratie van deze film een streling voor het oog waarin alle beschadigingen en filmgrain verdwenen zijn. Het doet een fan van de jaren 80 alleen maar hopen dat alle films uit deze periode ooit zo’n restauratie zullen krijgen. Het geluid is eveneens mooi opgepoetst en ideaal voor wie maar niet genoeg kan krijgen van rattelende machinegeweren, ook al moet je er de afschuwelijke filmscore van James Horner bijnemen.
 
EXTRA’S
Behalve wat trailers van oudere films als Behind Enemy Lines en de Tim Burton-versie van Planet Of The Apes is hier niks aanwezig.

CONCLUSIE
Commando is een routinefilm die ondanks een doordeweeks scenario geen seconde verveelt. Een heerlijk foute film die geen greintje verstand vereist en zoiets doet soms deugd. Voor de nostalgische filmfreaks van de foute soort.coverStudio: Fox

Regie: Mark L. Lester
Met: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, dan Hedaya, Vernon Wells, Alyssa Milano, James Olson

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1985

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626034469


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij