:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WAR BRIDE, THE
WAR BRIDE, THE
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-01-24
FILM
Lily is een vrolijke, levenslustige jonge vrouw. Ondanks het feit dat Londen geteisterd wordt door de bommen, heeft de oorlog volgens Lily en haar vriendinnen ook zijn goede kanten, het aanbod van leuk ogende, buitenlandse soldaten bijvoorbeeld. Tijdens een avondje stappen maken de meisjes kennis met een aantal Canadese soldaten. De knappe Charlie valt als een blok voor de charmes van Lily.


Het koppeltje laat er geen gras over groeien en stap bijna meteen in het huwelijksbootje. Hetzelfde geldt voor Lily's vriendin Sophie en Louie, een vriend van Charlie uit Montréal. Tien dagen na het huwelijk van Charlie en Lily moet de Canadese legerdivisie naar het Europese vastenland en Lily blijft alleen achter. Ze zal echter niet lang in haar eentje zijn, want ze verwacht Charlies kind.


En dan komt de oproep uit Canada aan alle War Brides en War Babies. De vrouwen die tijdens de oorlog met een Canadese soldaat getrouwd zijn, krijgen de kans Groot-Brittannië te verlaten. Ze mogen bij hun nieuwe schoonfamilie in Canada gaan wonen. Sophie en Lily zien het helemaal zitten en amper drie dagen later zitten ze al op de boot om de oceaan over te steken. Sophie treft het goed. Haar nieuwe familie staat haar op te wachten op het perron, een gloednieuwe bontjas in de hand om Louies vrouw te verwelkomen. Lily en haar dochtertje Lindy staat een heel ander ontvangst te wachten. Charlies moeder en zus Sylvia lijken niet in het minst opgetogen met de nieuwkomers. Lily ondervindt al heel vlug dat het leven op het Canadese platteland helemaal anders is dan dat in Londen en bovendien helemaal anders dan wat ze verwacht had. Ze doet haar uiterste best om zich aan te passen en in de smaak te vallen bij haar schoonfamilie, maar daar lijkt ze helemaal niet in te slagen. De plaatselijke bevolking kan haar niet duidelijk genoeg laten blijken dat ze een vreemde eend in de bijt is en dat haar stadse gewoontes verre van geapprecieerd worden. Haar taal, haar volgens de rest bijna doorzichtige kledij en haar openhartigheid stoten heel wat mensen tegen de borst. Ondanks de vele moeilijke momenten, weigert Lily op te geven en blijft ze dromen van het moment waarop Charlie opnieuw thuiskomt. Maar wanneer dat eindelijk gebeurt, blijkt dat ook haar man niet meer dezelfde jongen is die ze kende van in London.


Regisseur Lyndon Chubbuck levert met The War Bride een erg mooie film af die een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog belicht dan de meeste andere films. We zien Anna Friel (uit Pushing Daisies) als de vrijgevochten, Londense Lily. Brenda Fricker speelt de rol van schoonmoeder Betty en Molly Parker vertolkt de rol van Sylvia. Hoewel er geen heel grote namen tussen de cast zitten, doen de verschillende acteurs en actrices het bijzonder goed.


BEELD EN GELUID

The War Bride oogt best wel goed. Er zit een beetje ruis in het beeld, maar voor een dvd valt het al bij al nog mee. London tijdens de oorlog wordt eerder beperkt in beeld gebracht, maar toch klopt het plaatje. Charlies boerderij op het platteland wordt wel heel mooi in beeld gebracht. Het feit dat er heel wat mooie beelden in de film zitten, maakt het des te erger dat voor de cover van deze dvd gekozen is voor een beeld dat niet eens in de film voorkomt. En als het dan nog een mooi beeld zou zijn... Voor het geluid is er een 5.1-surroundtrack en een stereogeluidstrack beschikbaar. De 5.1-track stelt niet al te veel voor. Maar eigenlijk valt dat voornamelijk op aan het begin van de film als Lily zich nog in Londen bevindt. De film start al meteen met achtergrondgeluiden van de bombardementen en die zijn niet meteen indrukwekkend te noemen. Het geluid lijkt overigens voornamelijk uit de front speakers te komen. In het verdere verloop van de film, stoort het veel minder.


EXTRA'S

Geen.

CONCLUSIE
The War Bride is een aanrader voor wie graag een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog aan bod ziet komen. De film is mooi opgebouwd, heeft een sterke cast en verveelt geen moment. Voor ons was deze prent een aangename verrassing.


cover
Studio: Paradiso

Regie: André Téchiné
Met: Anna Friel, Brenda Fricker, Molly Parker, Loren Dean, Aden Young

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937032266


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij