:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FATWA
FATWA
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-03-26
FILM
Cassie Davidson en Noa Goldman worden door hun leerkracht geconfronteerd met een moeilijke vraag. Hoe kun je respect opbrengen voor je grootste vijand? Hoe kun je iemand liefhebben die jou eigenlijk liefst van al dood wil? Deze vraag, die hen gesteld wordt naar aanleiding van de terroristische aanslagen van 11 september, is vooral Cassie op het lijf geschreven. Haar moeder Maggie Davidson is een senator die bekend staat om haar onverbiddelijk standpunt ten opzichte van terrorisme.


Maggie zit midden in haar verkiezingscampagne terwijl ze ook bestookt wordt met onrustgevende berichten over mogelijk nieuwe terroristische aanslagen. Bovendien krijgt ze af te rekenen met ernstige huwelijksproblemen. Om aan dat alles het hoofd te kunnen bieden, houdt Maggie er een minnaar op na. Op die manier is ze er wonderwel in geslaagd om zich bij heel wat mensen bijzonder onpopulair te maken. Zo is er de taxichauffeur Samir Al-Faied. Hij houdt de senator verantwoordelijk voor de dood van zijn zoontje en hij ergert zich elke keer meer aan haar uitspraken. Vandaar dat hij in de kelder van zijn huis een aanslag voorbereidt op Maggie Davidson. Maar hij is niet de enige die haar dood wil. Ook Maggies eigen man heeft het met haar gehad en hij vraagt zijn broer Bobby en zijn kompaan George om haar uit de weg te ruimen. Wanneer Bobby weigert, schiet John zich ten einde raad zelf een kogel door het hoofd. Geplaagd door schuldgevoelens beslist Bobby toch nog in te gaan op de laatste wens van zijn broer.


Ondertussen blijkt dat niet alleen Maggie, maar ook haar dochter Cassie er een nogal liederlijke levensstijl op na houdt. Samen met haar vriendin Noa geniet ze met volle teugen van het nachtleven, de luxe en de drugs. Wat Cassie niet weet, is dat ze op deze manier met open ogen in de val van Samir loopt. Maggies leven staat op het punt drastisch te veranderen…


Op de hoes van de dvd wordt Fatwa voorgesteld als een film over terrorisme. Maar bij het bekijken van de productie wordt het duidelijk dat dat eerder bijzaak is. Eerder gaat het over een antipathieke senator die door verschillende mensen met de dood bedreigd wordt. Het resultaat is een rommelige film zonder duidelijke verhaallijn, met bizarre personages en met een totaal gebrek aan diepgang. Alsof dat nog niet erg genoeg is, steven je als kijker ook nog af op een teleurstellende ontknoping.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit in Fatwa is op z’n zachts uitgedrukt wisselvallig. Hoewel er scènes zijn waarin het beeld relatief helder is, loopt het in andere fragmenten helemaal mis. Af en toe merken we duidelijk wat trillingen op aan de rand van het beeld, maar dat is niet het enige probleem. In sommige stukken lijkt de kleurenbalans uit de haak te zijn waardoor de beelden een bizarre, onrealistische indruk geven. In de donkere scènes is de beeldkwaliteit van Fatwa wel stabiel, zij het stabiel slecht. Er zit immers heel wat ruis in de donkere stukken en jammer genoeg zijn er dat nog wel wat.
Het geluid is ook niet veel soeps. Er is alleen een stereogeluidstrack beschikbaar en die is niet meteen om over naar huis te schrijven.


EXTRA'S

De enige extra op deze dvd is de trailer van de film. Die kan u beter niet op voorhand bekijken, want dan zal uw zin in deze film immers verdwijnen als sneeuw voor de zon.

CONCLUSIE
Een povere verhaallijn, slechte acteerprestaties, minderwaardige beeldkwaliteit en – misschien maar goed ook – eigenlijk geen bonusmateriaal. Moet het nog gezegd worden dat Fatwa zeker geen aanrader is?


cover
Studio: Paradiso

Regie: John Carter
Met: Lauren Holly, Angus Macfadyen, Lacey Chabert, Roger Guenveur Smith

Film:
3/10

Extra's:
1/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937031948


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij