:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FORGIVENESS OF BLOOD, THE
FORGIVENESS OF BLOOD, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-06-04
FILM
Zeven jaar geleden maakte Joshua Marston furore met Maria Full Of Grace, een drugdrama dat werd genomineerd voor een Oscar en de aandacht vestigde op het feit dat heel wat jongelui door middel van drugsmokkel een stuiver bijverdienen door het gevaarlijke goedje in te slikken. Ondanks de verdiende aandacht en het internationale succes, wachtte de Amerikaan zeven jaar vooraleer hij zijn tweede film draaide en alweer koos de cineast een niet voor de hand liggend onderwerp, want deze keer trok hij naar het verre Albanië. Alhoewel het resultaat niet het beklijvend debuut evenaart,  is The Forgiveness Of Blood  toch een meeslepend staaltje wereldcinema geworden dat zijn plaats in het collectief filmgeheugen mag opeisen..
 
 
Ondanks de schrijnende armoede waarin Nik (Tristan Halilaj) leeft, waant de tiener zich gelukkig want op school is hij een populaire jongen die vaak dagdroomt over het moment waarop hij samen met zijn liefje een internetcafé kan openen. Ook met zijn zusje Rudina (Sindi Lacej) gaat het voor de wind, want het meisje is één van de beste leerlingen van de klas en het ziet ernaar uit dat ze later aan de universiteit kan studeren. De stralende toekomst van de twee tieners komt echter in gevaar wanneer een banale ruzie tussen hun vader en een buurman over een lapje grond eindigt in een moordpartij. De inwoners van het kleine dorpje leven namelijk volgens de regels van de Kanun (een Albanees wetboek) die bepaalt dat de slachtoffers het recht hebben om hun doden te wreken. Omdat hun vader zich schuilhoudt op een geheime plaats, is Nik het doelwit geworden en daar bloedwraak in de eigen woning niet is toegelaten, wordt de jongen onder zwaar huisarrest geplaatst. Het zusje Rudina mag dan wel zonder gevaar de woonst verlaten, maar omdat haar familie nood heeft aan een inkomen, wordt zij gedwongen om de job van haar vader over te nemen: met een versleten huifkar van deur tot deur brood verkopen. De eens zo levenslustige Nik is allesbehalve opgetogen met het feit dat hij alle dagen thuis moet blijven en naarmate de situatie vervelender wordt, groeit ook de haat tegenover zijn vader.
 
 
Marston koos wederom voor een loodzwaar onderwerp dat een blik werpt op een onbekende cultuur. De situatie die hij aanklaagt is niet ontsproten aan het brein van één of andere scenarist, want naar schatting zijn er duizenden Albanezen die uit vrees voor bloedwraak hun woning niet durven verlaten. De cineast koos acteurs uit die nog nooit eerder voor een camera stonden en we zijn er vrij zeker van dat Tristan Halilaj mits wat geluk in de toekomst meer van zich zal laten horen. Na een uurtje verliest de film weliswaar een beetje vaart, maar het verrassende einde (dat we uiteraard niet verklappen) maakt veel goed. Dit knap gemaakt drama behoort zonder twijfel tot het kruim van de betere films (wat dat woord ook mag betekenen!) van de afgelopen maanden en onderstreept nog maar eens de vakkundigheid van Marston.
 
BEELD EN GELUID
Ook al is er geen filmgrain, toch zijn bepaalde beelden onscherp, maar dat heeft uiteraard met het beperkte budget te maken. The Forgiveness Of Blood is een dialoogfilm in het Albanees, dus moet je niet te veel geluidseffecten verwachten.
 
 
EXTRA’S
Er zijn geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
The Forgiveness Of Blood is wel niet even sterk als Marstons indrukwekkende debuut, maar toch is deze cineast er opnieuw in geslaagd om een intrigerend stukje wereldcinema te maken dat een verpletterende indruk nalaat.cover
Studio: Homescreen

Regie: Joshua Marston
Met: Tristan Halilaj, Refet Abazi, Sindi Lacej, Ilire Vinca Celaj

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249480266


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Albanees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij