:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLUMBUS CIRCLE
COLUMBUS CIRCLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-05-14
FILM
De 82-jarige Hilary Lonnigan wordt dood teruggevonden in haar luxueuze dakappartement aan Columbus Circle in New York. Hoewel de vrouw al een tijdje ziek was en een natuurlijke dood niet zo vreemd lijkt, vermoedt de politie dat er meer aan de hand is. In het kader van het onderzoek moet Frank Giardello de overbuurvrouw van Hilary ondervragen. Maar dat is alles behalve evident. Abigail Clayton is immers, op z'n zachts uitgedrukt mensenschuw. Ze woont al jarenlang alleen op haar appartement en komt nooit buiten. Het enige contact dat ze heeft met de buitenwereld verloopt via dokter Ray Fountain, een vriend, en via briefjes die ze onder de deur doorschuift naar de conciërge van het gebouw.

Maar Abigail is niet wie iedereen denkt dat ze is. Abigail is immers niemand minder dan Justine Waters, de dochter van een steenrijke industrieel. Op 18-jarige leeftijd, nadat Justine haar erfdeel kreeg, is ze met de noorderzon verdwenen. Op deze manier hoopte ze definitief af te rekenen met haar verleden en haar traumatische ervaringen met haar agressieve vader.

Hoewel Abigail al een hele tijd succesvol is ondergedoken, dreigt daar door de dood van haar overbuurvrouw verandering in te komen. De zaken lopen nog meer uit de hand vanaf het moment dat Hilary Lonnigans appartement opnieuw verhuurd wordt. Ondanks de pogingen van Abigail om het appartement zelf te huren en zo de hele bovenverdieping op haar naam te krijgen, gaat het appartement naar een jong koppel, Charlie en Lillian. Deze verandering in haar leven maakt Abigail helemaal van streek hoewel Ray alles in het werk stelt om haar te kalmeren. Maar de jonge vrouw kan nog niet beginnen inschatten hoe de komst van haar nieuwe buren haar leven zal beïnvloeden. Lillian wordt immers mishandeld door een vaak stomdronken Charlie en wanneer Abigail hiervan getuige is, kan ze niet anders dan ingrijpen en Lillian toelaten in haar appartement. Vrij snel ontstaat tussen de twee vrouwen een vriendschap. Ze hebben beiden al heel wat meegemaakt en hebben allebei af te rekenen gekregen met mishandeling. Abigail begint Lillian in vertrouwen te nemen en Lillian probeert Abigail te helpen om haar angsten te overwinnen. Maar dan wordt duidelijk dat Lillian en Charlie ook niet zijn wie ze beweren te zijn. In een mum van tijd loopt de situatie grondig uit de hand en staat Abigails leven op het punt een drastische wending te nemen...

Columbus Circle start als een geslaagde psychologische thriller. Gedurende de eerste vijftig minuten wordt er een dreigende sfeer gecreëerd die best geslaagd is. Hoewel het hoofdpersonage Abigail (Selma Blair) duidelijk een aantal psychologische problemen heeft, ziet het er allemaal nog vrij aannemelijk uit. Ook wanneer Charlie (Jason Lee) en Lillian (Amy Smart) hun intrek nemen in hun nieuwe appartement, loopt alles nog goed. De relatie tussen Charlie en Lillian en de band die ontstaat tussen Lillian en Abigail voegt een nieuwe spanningsboog toe aan het verhaal. Maar dan loopt het jammer genoeg helemaal mis. Eens de helft van de film gepasseerd, leek de regisseur te denken dat de spanning lang genoeg had geduurd en dat het hoog tijd werd voor wat actie. De zorgvuldig opgebouwde sfeer wordt om zeep geholpen door brute actie die de verhaallijn steeds onwaarschijnlijker maakt. We krijgen doorzichtige, voorspelbare ondernemingen te zien. Andere scènes zijn dan weer helemaal van de pot gerukt. Voeg daar nog aan toe dat vanaf dat moment er ook steeds meer scènes herhaald worden bij wijze van flashback en je begint toch wel heel sterk te vermoeden dat bij de filmmakers de inspiratie volledig op was. Want in een film die amper 90 minuten duurt, hoeven we echt niet herinnerd te worden aan wat eerder gebeurde. Op deze manier wordt Columbus Circle een film van dertien in een dozijn. Dat is jammer, zeker gezien het feit dat de prent eigenlijk best wel goed van start ging.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is degelijk. Er zitten geen fouten in het beeld en in de lichtere scènes zijn de kleuren helder en de contrasten op de voorgrond sterk genoeg. Op de achtergrond ziet het er allemaal wat waziger uit en kunnen we ook wel wat ruis bemerken. De donkere scènes zijn allesbehalve duidelijk, maar dit leek ons de bedoeling te zijn aangezien dit feit duidelijk bijdraagt aan de mysterieuze sfeer van de film. Het geluid is OK, maar ook zeker niet meer dan dat. Het surroundgeluid komt niet tot zijn recht, wat toch wel jammer is bij een thriller.

EXTRA'S
De bioscooptrailer is de enige extra op deze Blu-ray. Alsof dat nog niet teleurstellend genoeg is, moeten we ook nog vermelden dat deze bioscooptrailer van opmerkelijk slechte beeldkwaliteit is en bovendien zowat het hele verhaal weggeeft. Voor degenen die geen anderhalf uur willen spenderen aan deze thriller is de trailer dus een waardig alternatief.

CONCLUSIE
Columbus Circle begint goed, maar kan het startniveau niet aanhouden. Halfweg wordt de film een stuk meer voorspelbaar. Bovendien beginnen de flashbacks – of beter herhalingen – te ergeren en halen ze het tempo van de film enorm naar beneden. Voeg daar nog bij dat de aanvankelijke mysterieuze sfeer volledig moet wijken voor doorzichtige acties en het is duidelijk dat de film eindigt in mineur. Echt een gemiste kans.


coverStudio: Universal

Regie: George Gallo
Met: Selma Blair, Amy Smart, Jason Lee

Film:
5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582883022


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Braziliaans Portugees DTS Surround 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS Surround 5.1
Pools DTS Surround 5.1

Ondertitels:
Engels, Nederlands, Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Portugees, Zweeds, IJslands, Braziliaans Portugees, Pools
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij