:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VALLANZASCA
VALLANZASCA
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-08-12
FILM
In 1981 verblijft Renato Vallanzasca in een Italiaanse gevangenis en daarmee is hij niet aan zijn proefstuk toe. Al van kindsbeen af wist hij zich constant in de problemen te werken hoewel zijn intenties lang niet altijd slecht waren. Van zijn verblijf in een tuchtinstituut hield hij voornamelijk slechte gewoontes over en ook als volwassen man blijft Renato betrokken bij allerlei onfrisse praktijken. Samen met een aantal vrienden plant Vallanzasca het ene criminele feit na het andere. Na een overval op een geldtransport loopt hij echter tegen de lamp en belandt in de cel. Zijn liefje Consuelo blijft buiten schot. Als drie jaar later duidelijk wordt Consuelo het alleen zijn beu is en er een andere man op nahoudt, is Renato vastberaden om te ontsnappen. Zijn plan lukt en vanaf dat moment is zijn ambitie grenzeloos. Hij wil zich niet langer bezighouden met wat hij ziet als kleine klusjes. Samen met enkele topcriminelen  - waarvan hij er sommigen eerst eigenhandig moet bevrijden uit de cel – gaat hij voor het grote geld. Binnen de kortste keren zitten Renato en zijn kompanen diep in de georganiseerde misdaad. Maar niet al hun plannen zijn een succes. Zeker één bendelid, Enzo, zorgt met zijn labiele toestand wel eens voor problemen. En wanneer er dodelijke slachtoffers vallen tijdens hun overvallen, zit de hele Italiaanse politie binnen de kortste keren achter Renato aan. Ondanks dat alles worden Renato's plannen er niet minder ambitieus op. Hij drijft zijn zin door en wil een belastingkantoor in het centrum van Milaan overvallen. Terwijl hij het kantoor binnendringt, wordt de rest van zijn bende buiten opgemerkt. Het vuurgevecht met de politie dat erop volgt, eist heel wat dodelijke slachtoffers langs beide kanten.


Wie denkt dat Renato zijn les geleerd heeft, heeft het bij het verkeerde eind. Wel verlegt de crimineel zijn actieterrein. Volgens hem is het geld niet meer te vinden in het overvallen van banken. Hij raakt er immers van overtuigd dat het grote en gemakkelijke geld te vinden is bij het ontvoeren van familieleden van de Italiaanse superrijken. Maar het geluk kan niet aan Renato's kant blijven. Hij wordt gearresteerd en belandt opnieuw in de gevangenis. Zijn arrestatie is nationaal voorpaginanieuws en iedereen wil zijn verhaal wel horen. Vallanzasca's spontane reacties op de pers zorgen ervoor dat hij een waar begrip wordt in Italië. En het is duidelijk dat de crimineel op heel wat vrouwelijke fans kan rekenen. Toch is het enige dat hem bezighoudt opnieuw ontsnappen en daarvoor is hij bereid heel erg ver te gaan.


Regisseur Michele Placido is met Vallanzasca niet aan zijn eerste gangsterfilm toe. Eerder regisseerde hij al onder andere Romanze Criminale. Voor deze film baseerde hij zich op het waargebeurde levensverhaal van de Milanese crimineel Renato Vallanzasca. Hoewel de film een heel aantal jaren bestrijkt en ongetwijfeld heel wat feiten weglaat, heeft ie toch een mooie samenhang en een duidelijke opbouw.

BEELD EN GELUID
Wat betreft de beeldkwaliteit doet Vallanzasca het zeker niet slecht. Er zitten geen fouten in het beeld en de contrasten zijn behoorlijk scherp. Zelfs de donkere scènes zien er mooi uit. Het gekozen kleurenpalet zorgt ervoor dat de film de typische sfeer uitstraalt van een gangsterfilm uit de jaren zeventig en tachtig. 
Voor het geluid kan er gekozen worden tussen stereogeluid en 5.1-surround. Hoewel de 5.1-track zeker niet slecht is, is er maar weinig te merken van het surroundgeluid. De dialogen klinken wel mooi vol en helder.


EXTRA'S

Het bonusmateriaal op deze dvd beperkt zich tot enkele trailers, waaronder die van Vallanzasca zelf. Voorts vinden we de trailers van Gomorra, La Nostra Vita en Un Prophète.

CONCLUSIE
Vallanzasca is een zeer geslaagde gangsterfilm. De acteerprestaties zijn goed, de verhaallijn is duidelijk en goed opgebouwd en er zit voldoende afwisseling in de film. Het is een echte aanrader voor liefhebbers van het genre, maar ook bij degenen onder ons die minder te vinden zijn voor dit soort films, zal Vallanzasca best nog in de smaak vallen.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Michele Placido
Met: Kim Rossi Stuart, Filippo Timi, Valeria Solarino, Moritz Bleibtreu, Paz Vega

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249478744


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij