:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ON THE WATERFRONT
ON THE WATERFRONT
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-09-19
FILM
In de New Yorkse haven regeert de wet van de vakbond, ze controleren het werk, ze rijven inkomsten binnen met het geld dat de arbeiders moeten afstaan en zijn niet vies om tegenwerkende individuen een kopje kleiner te maken. Johnny Friendly (Lee J. Cobb) staat aan het hoofd van deze verdoken mafia organisatie. Terry Malloy (Marlon Brando) werkt ook als havenarbeider, maar hij kan zich veel dingen permitteren omdat zijn broer Charley (Rod Steiger) de rechterhand van Johnny Friendly is. Terry is op een avond deels medeplichtig aan de moord op een verklikker en zijn geweten begint te knagen. Het was namelijk de broer van Edie Doyle (Eva Marie Saint), een vrouw waar hij gevoelens voor heeft. Ze beginnen elkaar meer te zien en Terry probeert zijn vreselijke geheim aan haar te vertellen. Johnny Friendly krijgt lucht van de affaire en draagt Charley op om Terry te waarschuwen maar dat lukt hem niet. Wat later vindt Terry zijn broer vermoord terug en hij zint op wraak.

De regisseur van deze film is de omstreden Elia Kazan. Als voormalig lid van een communistische partij komt hij in 1952 voor het “Un-American Activities Committee” te staan dat een onderzoek voert in de filmindustrie van Hollywood. Om zijn nek te redden noemt hij namen van leden van voormalige linkse organisaties. Door deze daad komen verschillende schrijvers, regisseurs en acteurs niet meer aan de bak. Eén van de mensen die hij noemde was niet minder dan Arthur Miller die zich in 1956 moest verantwoorden bijgestaan door zijn verloofde Marilyn Monroe. Marilyn en Kazan hebben begin jaren vijftig een relatie gehad en het was Kazan die Miller toen aan Marilyn had voorgesteld. Maar na zijn getuigenissen kan Elia Kazan rustig verder werken en met zijn “On The Waterfront” van 1954 wil hij aantonen dat het moreel correct is om vrienden aan te geven. Elia Kazan was samen met Cheryl Crawford en Robert Lewis oprichter van de “Actors Studio”. De beroemdste van zijn leden is ongetwijfeld Marlon Brando geweest en Kazan had hem de eerste keer gebruikt in het Broadway stuk “A Streetcar Named Desire” wat later nog eens zou verfilmd worden met Brando in de hoofdrol. Kazan vindt Brando geknipt voor de rol van Terry Malloy en zoals bij hun vorige collaboraties laat hij Brando zijn rol zelf uitdiepen en dat leidt tot schitterende improvisaties op de set. Wat velen één van de meest schitterende acteerprestaties vinden, is diegene waar de karakters van Terry en zijn broer Charley praten over het verleden. Brando brengt gevoelens van woede en diepe teleurstelling zo levensecht naar voren dat je eventjes vergeet dat dit een film is. De rest van de cast geeft ook het beste van zichzelf en mede door de mooie zwart/wit shots geeft het de film een unieke sfeer die vandaag de dag nog zeer aanspreekt. Deze film die 8 oscars kreeg heeft de tand des tijd zeer goed weten te doorstaan en bevalt vandaag de dag nog zeer goed.

BEELD EN GELUID
De film werd duidelijk onder handen genomen en de contrasten tussen licht en donker komen schitterend naar voren. Het beeld is ook grotendeels vrij van beschadigingen en is zeer stabiel. Soms merk je wel een zeer lichte vorm van edge enhancement maar dat stoort helemaal niet omdat je al zeer goed moet kijken om het enigszins op te merken. Het monogeluid is zuiver en redelijk dynamisch ondanks dat het een film is uit 1954. Hier is ook niets bijzonders op aan te merken in verband met ruis of storingen.

EXTRA’S
- Bioscooptrailer: De trailer van “On The Waterfront”. (2 min. 39)
- Promotietrailers: Trailers van “Picnic” (3 min. 12) en “From Here To Eternity” (1 min.)
- Interview met Elia Kazan: Kazan praat over de omstandigheden tijdens het filmen. (11 min. 56)
- Documentaire “De Rivaal”: men bespreekt de schitterende taxiscène tussen Brando en Steiger. Achtergrondinfo van medewerkers en van Steiger zelf geven ons een beter inzicht in de totstandkoming van deze memorabele scène.
- Fotogalerij: foto’s komen in een montage voorbij en worden bijgestaan door dialogen en muziek uit de film. Dit zou men wat meer mogen doen bij andere releases, want het is veel aangenamer om naar te kijken dan telkens op next te moeten drukken met een complete audio stilte. (4 min. 29)
- Audiocommentaar Richard Schickel, Elia Kazan en Jeff Young: interessante weetjes over de film, de opnames en de sociale achtergrond van die tijd en nog veel meer krijg je te horen op deze commentaartrack.
- Filmografieën van cast en crew

CONCLUSIE
On The Waterfront is een film die je minstens moet gezien hebben omwille van de mooie acteerprestaties die er neergezet worden. Een meesterwerk op zich en zeker de beste film van Marlon Brando.


coverStudio: Columbia Tristar

Regie: Elia Kazan
Met: Marlon Brando, Karl Malden, Eva Marie Saint, Lee J. Cobb, Rod Steiger

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1954

Leeftijd:
AL

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609744934


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Promotietrailers
• Interview met Elia Kazan
• Documentaire “De Rivaal”
• Fotogalerij
• Audiocommentaar Richard Schickel, Elia Kazan en Jeff Young
• Filmografieën van cast en crew

Andere recente releases van deze maatschappij