:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MY LAST ROUND
MY LAST ROUND
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-09-17
FILM
Aan de carrière van de fors gebouwde Octavio komt een abrupt einde als de dokter hem meedeelt dat hij niet meer mag boksen want dat een foute klap een bloeding kan veroorzaken die z’n einde betekent. Hij legt zich bij de feiten neer en neemt een baantje aan in een kapperszaak. Z’n vriend Hugo, slank, blond en goed uitziend, met wie hij nog maar net de eerste stappen in de richting van een nieuw avontuur heeft gezet, is ontslagen na een affaire met de vrouw van z’n werkgever. Hij zit thuis, zorgt voor het huishouden en vindt uiteindelijk een baantje in een dierenspeciaalzaak waar de baas en z’n dochter Jenny de stille en plichtsgetrouwe jongeman meteen zien zitten. Jenny heeft niet in de gaten dat Hugo misschien wat heeft met de oudere jongen met wie hij samenwoont, maar dat is uiteraard niet meer dan een kwestie van tijd. Als Octavio merkt wat er gaande is tussen z’n vriendje en Jenny pakt hij z’n spulletjes en verhuist naar een kamertje in de boksclub.

 

Z’n trainer deelt hem mee dat er een benefietavond georganiseerd wordt voor de ziekenkosten van een jonge bokser die na een desastreus gevecht zwaar toegetakeld in het ziekenhuis terecht is gekomen. Hij rekent op Octavio, want een gevecht met de voormalige kampioen lokt veel toeschouwers en brengt geld in het laatje. Octavio twijfelt, maar kan het verzoek niet naast zich neerleggen. Hij wint de kamp en krijgt meteen een aanbod voor een interessant gevecht met een hoge financiële inzet, eentje dat hij mag verliezen, of eigenlijk: moet verliezen. Z’n trainer raadt hem de kamp af, want z’n tegenstrever is een bokser uit een hogere categorie en bovendien acht hij Octavio niet fit genoeg. Maar Octavio laat zich het gevecht niet meer uit het hoofd praten.

Boksen en homoseksualiteit, daar draait het om in My Last Round van de Chileense regisseurJulio Jorquera Arriagada en dat is een perfecte keuze, want via die weg kan hij een verhaal vertellen over twee mannen die niet zeker zijn van hun ware gevoelens en die kampen met vragen omtrent hun eigen mannelijkheid. Voor Octavio zou het allemaal duidelijk moeten zijn, want hij beweegt zich in een milieu waar fysieke sterkte en testosteron vanzelfsprekend zijn. Twijfels over je geaardheid en homoseksualiteit zijn er taboe, net zoals in Chili zelf, maar voor Octavio wordt het pas een issue op het moment dat hij Hugo op de radar krijgt. Toch is hij degene die het initiatief neemt en is het de flirtende Hugo die hem afweert. Die is er duidelijk nog niet uit wat hij van het leven verwacht en hoe hij zich daarin wil positioneren. Toch trekt Octavio bij hem in en de regisseur spoelt bijna geruisloos een paar weken vooruit en toont de kijker twee jonge mannen die het goed met elkaar kunnen vinden. Althans schijnbaar, want in de fragmenten over Hugo ziet diezelfde kijker dat hij de toenaderingspogingen van Jenny, de dochter van zijn baas, niet echt countert of haar vertelt hoe de zaken ervoor staan. Als Jenny op een keer onaangekondigd voor de deur staat en Octavio vertelt dat ze sinds twee dagen verkering heeft met Hugo, legt ze onbewust een bom onder Octavio en Hugo’s prille relatie.


In My Last Round kiest regisseurJulio Jorquera Arriagada voor een klein intimistisch drama waarin de schijnwerper op de bokser Octavio wordt gericht, maar misschien nog meer op z’n tegenspeler Hugo die de puzzel van z’n gevoelens nog niet helemaal gelegd heeft. In grote close-ups toont de regisseur hun reacties waarbij hij vaak de camera op de ontvanger van de boodschap richt om diens gevoelens en reacties zichtbaar te maken. Op die manier slaagt hij erin om de karakters uit te diepen zonder veel woorden en de conclusie aan de kijker over te laten. Met Roberto Farías (Octavio) en Héctor Morales (Hugo) heeft hij trouwens twee perfect gecaste acteurs in huis die genoeg van elkaar verschillen – ook fysiek – om het beoogde doel te bereiken. Allebei kunnen ze bogen op een succesvolle carrière in Zuid-Amerika als acteurs in tv-series en Farías kon u o.a. aan het werk zien in de Goya Awards-winnaar La Buena Vida (2008).

 
BEELD EN GELUID
My Last Round is in de winter gedraaid. Mist, regen en een ijskoude wind kleuren de film donker en grauw met laaghangende wolken en diepe waterplassen op straat. Het kleurenpalet is m.a.w. niet erg uitgebreid en grossiert in donkergroen, bruin en grauw. Het interieur van Hugo’s huis wordt in beige en lichtbruin gedompeld en extra licht is alleen ingezet indien strikt noodzakelijk, waardoor de details net allemaal zichtbaar blijven. Soms is er wat korrelvorming in de donkere scènes, maar dat is beslist een gewild effect van de regisseur. Het zwartniveau is in orde en de scherpte is altijd optimaal. De soundtrack van Fernando Milagros, een naam die we nog niet eerder tegenkwamen, is een aangename verrassing en bestaat hoofdzakelijk uit elektronisch geluid dat perfect bij de wat moedeloze sfeer van de film past.

 
EXTRA’S
Een aantal Andere Trailers.
 
CONCLUSIE
Verstild, ingetogen en bij momenten vertederend, maar tegelijk hondsbrutaal en vol geweld, zo zou je My Last Round van Julio Jorquera Arriagada kunnen omschrijven, een verhaal over twee jonge kerels die zich tot elkaar aangetrokken voelen, maar die kampen met innerlijke demonen omtrent hun plaats in de wereld en die bovendien af te reken hebben met praktische problemen zoals financiële zelfstandigheid en werkeloosheid. De regisseur maakt van My Last Round bewust geen clichématige homofilm, maar kiest voor een teder portret.cover
Studio: Homescreen

Regie: Julio Jorquera Arriagada
Met: Ramón Llao, Roberto Farías, Manuela Martinelli, Héctor Morales, Alejandro Trejo, Ariel Mateluna

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249480778


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij