:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLASHPOINT - SEIZOEN 1
FLASHPOINT - SEIZOEN 1
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-07
SERIE
Dat actieseries ook buiten Amerika kunnen gemaakt worden, bewijst Flashpoint. Het eerste seizoen van deze hitserie die in de Lage Landen was te zien op Veronica, dateert inmiddels uit 2008 en in thuisland Canada blikt men ondertussen het vijfde seizoen in. Ook in de VS haalden de lotgevallen van dit elitekorps uit Toronto hoge kijkcijfers en dit in tegenstelling tot België alwaar de serie nog onbekend is, maar met de dvd-release van de eerste drie seizoenen zal daar ongetwijfeld verandering in komen. Vanaf de eerste aflevering wordt het namelijk duidelijk dat deze serie op geslaagde wijze de ondraaglijke spanning van 24 met de sfeer van ouderwetse actiefilms combineert. Neen, je moet je niet te veel vragen stellen bij Flashpoint, alleen maar ervoor zorgen dat de zak chips binnen handbereik is.


De SRU (Strategic Response Unit) is een elitekorps dat wordt ingeschakeld bij allerlei opdrachten die net iets  te gevaarlijk zijn voor de normale politiediensten. De vechtjassen krijgen dagelijks keiharde trainingen en ze moeten steeds klaar staan om de meest levensgevaarlijke klussen op te knappen. Soms zoeken de scenaristen het wel een beetje ver, zo dringt bijv. een vader het ziekenhuis binnen om een chirurg onder bedreiging van een pistool een harttransplantatie op zijn dochter te laten uitvoeren. De meeste verhalen lijken echter zo uit het laatavondjournaal gegrepen: echtelijke ruzies die in familiedrama's ontaarden, een ontslagen werknemer die op wraak zint, een dolgedraaide vrouw die de minnares van haar man wil ombrengen, een terrorist die ermee dreigt om de buurt op te blazen of zelfs een ontvoerd meisje dat na acht jaar wordt teruggevonden. Het zijn allemaal taken waarvoor de helden van het SRU worden opgetrommeld.

Het team staat onder leiding van Gregory Parker (Enrico Conlantino), een man met  zo veel ervaring dat hij bij momenten vaak de vaderfiguur van het elitekorps lijkt. Het team wordt uitgebreid met nieuweling Braddock (David Paetkau) die in een vorig leven bij een antiterreureenheid actief was. De man weet wel alles over gevechtstechnieken, toch schuwen de collega's zijn nonchalant gedrag dat enkele missies in gevaar brengt. Maar zoals dat steeds gaat in zulke series, wordt de snotneus beetje bij beetje een volwaardig lid. Wat Braddock echter het meest interesseert zijn de mooie ogen van Jules (Amy Jo Johnson), een knappe dame die zonder veel problemen haar mannetje kan staan. De hamvraag in het eerste seizoen luidt dan ook of Jules al dan niet in de armen van Braddock zal vallen, waardoor het soapgehalte van de reeks meteen wordt verhoogd. Het is trouwens een stap met de nodige gevolgen, want als hun oversten erachter komen dat de twee met elkaar een relatie hebben, bestaat de kans dat één van hen naar een ander team wordt overgeplaatst. Voor Jules is dat een groot probleem, zij beschouwt het team namelijk als haar familie. Een ander belangrijk personage in de serie is Ed Lane (Hugh Dillon) die in de eerste aflevering onmiddellijk zware problemen heeft. Nadat het team bij een gijzeling wordt ingeschakeld, kan Ed de gijzelaarster redden, maar toch is het Openbaar Ministerie van oordeel dat Ed net iets te vlug naar zijn trekker greep. Zoals dat gaat in een kafkaiaanse maatschappij moet Ed voor verschillende instanties zijn verhaal doen. En tja, ook in Canada is een wetsdienaar niet meteen de meest dankbare job die een mens kan bedenken, zeker niet als men op zoek is naar een zondebok.


De serie is ook meer dan zo maar het relaas van enkele macho's die de wereld behoeden voor de slechteriken, zo speelt het psychologische aspect eveneens een belangrijke rol in Flashpoint. En jawel, soms zijn woorden doeltreffender dan wapens. Bij iedere klus die het team klaart, wordt dan ook de hulp ingeroepen van psychologe Luria (Ruth Martshall).

De acteerprestaties zijn meer dan geslaagd. Hugh Dillon mag dan wel op het eerste gezicht slechts een Bruce Willis-lookalike zijn, toch trekt deze acteur de meeste aandacht. In onze contreien is Hugh wel een nobele onbekende, maar in thuisland Canada is dat anders. Meer zelfs, deze acteur die ooit een rol in Jackie Brown aan zijn neus zag voorbijgaan (en dat in het voordeel van Michael Keaton) is over de Atlantische Oceaan eveneens een populaire singer-songwriter. Fans van de Power Rangers zullen zich zeker nog Amy Jo Johnson herinneren, want deze mooie brunette speelde in de jaren 90 de rol van Pink Ranger.


Het leuke aan deze serie is ook dat er niet altijd een happy end is en ofschoon er wel eens een onschuldige dode valt, wordt de spanning er wel door verzekerd! De meeste afleveringen uit het eerste seizoen hebben een intelligent scenario, ook al is een aflevering als Haunting The Barn, waarin een dolgedraaide ex-collega het gebouw van de SRU onveilig maakt, net iets te melig. Maar niet getreurd, tegenover een misser staat er steeds een nagelbijter zoals Between Heartbeats, waarin een schutter het persoonlijk op Ed heeft gemunt. En inderdaad, zoals het hoort, eindigt ook dit eerste seizoen met een dramatisch hoogtepunt. Verklappen waarover het gaat, doen we echter niet!

Het eerste seizoen van deze actieserie telt twaalf afleveringen die elk zo'n veertig minuten duren en is dus ideaal televisievoer om een verloren uurtje op te vullen. Een serie boordevol spanning die inderdaad soms een beetje aanvoelt als een actiefilm in miniformaat.

BEELD EN GELUID
Vaak is het bang afwachten wanneer je een serie die geen echte hit is in de dvd-lader stopt, maar Flashpoint heeft meestal een loepzuiver beeld waarin er zelden of nooit sprake is van filmgrain of andere storende elementen. Het enige wat soms irriteert is dat de kleuren in sommige scènes veel te geel zijn en dat er één aflevering is waarvan het geluid niet synchroon met het beeld loopt. Het geluid knalt echter uit de boxen, wat natuurlijk mooi meegenomen is voor een serie die het van actie moet hebben. Het enige minpunt is weliswaar dat de makers iedere episode afsluiten met een afgrijselijke ballade die men zelfs niet op een Céline Dion-album zou durven plaatsen.


EXTRA'S

Er staan geen extra's op deze dvd-box.

CONCLUSIE
Flashpoint is een degelijke actiereeks met behoorlijke acteerprestaties en spannende scenario's. Toegegeven, deze Canadese reeks zal wellicht enkel de actieliefhebbers aanspreken, maar toch blijft ze een aanrader.


cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Verschillende regisseurs
Met: Amy Jo Johnson, Hugh Dillon, David Peatkau, Enrico Colantino, Sergio Di Zio, Michael Cram, Tattiawna Jones

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
540 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045233303


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij