:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRONTĖ COLLECTION
BRONTĖ COLLECTION
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-12-12
FILMS
JustBridge heeft drie films van de Brontë-zusjes gebundeld tegen een zeer voordelige prijs. Het zijn producties op basis van literaire meesterwerken die hun gelijke niet kennen in de Europese en Amerikaanse literatuur. Met de feestdagen voor de deur is deze release het perfect cadeau voor echtgenote, moeder of schoonmoeder.JANE EYRE
Jane Eyre van de 19de eeuwse Engelse schrijfster Charlotte Brontë is sinds de uitvinding van het medium film achttien keer bewerkt voor het witte doek en televisie. Daarmee behoort de hartstochtelijke love story tussen Jane Eyre en Sir Edward Rochester tot de meest succesvolle romans uit de internationale literatuur die de filmwereld in de voorbije honderd jaar aan de borst heeft gedrukt. En terecht, want Jane Eyre heeft alles wat romantische zielen kunnen verlangen van een goed boek. De meest recente bewerking, een vierdelige miniserie in opdracht van de BBC, stamt uit 2006 en brengt het ontroerende en hartverscheurende levensverhaal van Jane Eyre en haar intense liefdesrelatie met de mysterieuze kasteelheer Mr. Rochester op een meeslepende en intrigerende manier tot leven, waarbij eens te meer de imposante schoonheid en de indrukwekkende en passionele kracht van Brontës verhaal aan het daglicht treden.

De volledige bespreking van Jane Eyre kan u hier lezen.WUTHERING HEIGHTS
Wuthering Heights van Emily Brönte verscheen voor het eerst in druk in 1847 onder het pseudoniem Ellis Bell. Het boek werd aanvankelijk afgedaan als een doorslagje van de succesvolle roman Jane Eyre van Emilys zusje Charlotte Brönte en won pas in latere jaren aan belangrijkheid. Tegenwoordig geldt Wuthering Heights als het belangrijkste en invloedrijkste litteraire werk uit het Engels taalgebied. Het spreekt dan ook vanzelf dat het verhaal in de voorbije 150 jaar talloze keren voor het theater is bewerkt. De teller van het aantal adaptaties voor film en televisie staat momenteel op vijftien, waarmee Wuthering Heights alleen door Jane Eyre wordt gepasseerd.

De dramatische romance tussen Heathcliff (Ken Hutchinson) en Catherine Earnshaw (Kay Adshead) staat centraal in het boek en de miniserie. Ze kennen elkaar sinds vader Earnshaw de zigeunerachtige jongen meebracht na een reis naar Liverpool waar het knaapje op straat ronddoolde. De kinderen Earnshaw en Heathcliff groeien samen op, maar van hartelijkheid is er weinig sprake, vooral van de kant van Catherine's broer Hindley (John Duttine) die de kleine jongen openlijk discrimineert en vernedert. Na de dood van zijn ouders degradeert hij Heatcliff tot stalknecht. Heathcliff en Catherine beleven mooie tijden wanneer Hindley naar Londen verhuist om er te studeren. Zijn terugkeer betekent de definitieve breuk: Heathcliff loopt weg van de Woeste Hoogten en laat drie jaar niets van zich horen. Ondertussen treedt Catherine in een verstandshuwelijk met Edgard Linton (David Robb), zoon van de kasteelbewoners aan de voet van de heights, terwijl ze Heatcliff ooit eeuwige trouw had beloofd.
 

De volledige bespreking van Wuthering Heights kan u hier lezen.THE TENANT OF WILDFELL HALL
De jonge Helen Graham (Tara Fitzgerald) vlucht 's nachts weg uit haar vertrouwde omgeving met haar 5-jarig zoontje Arthur (Jackson Leach) en een bediende. Ze neemt haar intrek in een vervallen kasteel op het Engelse platteland: Wildfell Hall, een grauw en statig gebouw op drie kilometer afstand van de dorpskom, in een landschap van zacht hellende heuvels, plateaus van grijze steen, verweerd en uitgesleten door de koude herfstwind en beschutte plekjes langs een smal riviertje en rustige kreken waar ze Arthur ongestoord kan laten spelen terwijl ze zelf aan haar schildersezel zit en het landschap met krachtige toetsen op het canvas overbrengt. Helen Graham is een vrouw van goede afkomst, heeft een mooi figuurtje en verfijnde gelaatsuitdrukkingen die ontsierd worden door een rimpel tussen haar ogen als ze Arthur uit het oog verliest. Haar zoontje is haar leven en haar schilderijen leveren voldoende geld op in Londen om hier te overleven.

Veel contact met de buitenwereld heeft Helen niet, zoekt ze ook niet, vermijdt ze zelfs. Voor de boodschappen moet ze naar de wekelijkse markt en 's zondags naar de kerk om problemen te vermijden. Bij die gelegenheden leert ze de plaatselijke burgerij beetje bij beetje kennen, of beter: zij proberen haar te leren kennen. In een tijdperk zonder moderne communicatiemiddelen is het dorp zowat de wereld en de enige bron van informatie de dorpsroddel en de verhalen van reizigers en toevallige passanten. Schoorvoetend gaat Helen op hun vragen in en woont met tegenzin – maar uit plichtsbesef - een theekransje bij in het huis van de dominee. Het hart van de dorpelingen kan Helen Graham niet winnen en dat is ze ook niet zinnens: ze wil met rust gelaten worden, uit de belangstelling blijven, anoniem haar gangetje kunnen gaan met haar schilderijen en Arthur op Windfell Hall.
 

De volledige bespreking van The Tenant Of Wildfell Hall kan u hier lezen.


BEELD EN GELUID
Zie individuele recensies
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Films naar de boeken van de Brontë-zusjes zijn wervelende kostuumdrama’s vol passie en intrige en bij uitstek geschikt voor een vrouwelijk publiek, al blijkt uit onderzoek dat ook een grote groep mannen (en niet alleen homo’s!) voor het werk van Charlotte, Emily en Anne Brontë valt. Jane Eyre, Wuthering Heigths en The Tenant of Windfell Hall zijn klassieke meesterwerken van de westerse literatuur en verdienen het om steeds opnieuw gelezen en bekeken te worden.cover
Studio: JustBridge

Regie: Susanna White, Peter Hammond, Mike Barker
Met: Zie individuele recensies

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978-2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
622 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344738439


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij