:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KIND VAN DE BUURVROUW
KIND VAN DE BUURVROUW
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-05-10
FILM
Amsterdam 1918. De oorlog loopt op z’n laatste benen en volgens de krant komt er na Nieuwjaar vrede. Bij de familie Dekkers in de Jordaan zijn ze evenwel met andere dingen bezig: dochter Lien is zwanger en nee, ze is niet getrouwd. Erger: de man die haar zwanger heeft gemaakt wil niet van een huwelijk weten want volgens hem is het kind van een Belgische militair die een tijdlang in het Rode Kruis-ziekenhuis heeft gelegen. In de Jordaan is de schande van Lien Dekkers het gespreksonderwerp van de dag en de roddeltantes vragen zich af waar ze met het kind moet blijven in het piepkleine huisje van de weduwe Dekkers, want Lien en haar oudere zusje Kee slapen noodgedwongen samen in één bed. Uiteindelijk kunnen ze tante Da en oom Arie, eigenaren van een kruidenierswinkeltje om de hoek en zelf kinderloos, overtuigen om het kind – dat op Da’s verzoek Mientje wordt genoemd –in huis te nemen. Tijdelijk. Maar als ongehuwde moeder vindt Lien na de oorlog geen werk in Amsterdam en dus besluiten moeder en dochters om naar Den Haag te verhuizen. Mientje kan evenwel niet mee, want dan zou Liens voorgeschiedenis binnen de kortste keren ook daar bekend raken en dus blijft Liens dochter achter bij Da en Arie. Tegen betaling.

 
 

15 jaar later weet Mientje niet beter of Arie en Da zijn haar vader en moeder. Haar echte moeder Lien heeft al die tijd als buffetjuffrouw in een Haags café gewerkt en ze heeft zich nooit om haar dochter bekommerd. Haar zus Kee woont ondertussen weer in de Jordaan met haar gefortuneerde echtgenoot en Lien zelf is al vaker in de buurt gesignaleerd. In de kruidenierswinkel van Da en Arie wordt het onderwerp ter sprake gebracht en buurvrouw Emma beweert te weten wat er aan de hand is: straks willen ze Mientje terug, zegt ze, tot groot verdriet van Da die Mientje ondertussen als haar eigen dochter beschouwt. Bij de voogdijraad maakt Lien evenwel geen schijn van kans, maar via Kee weet ze op sluwe wijze in contact te komen met Mientje die uiteraard verblind wordt door de rijkdom en de deftigheid van Liens milieu. Arie voelt zich gekrenkt door Mientjes ommezwaai en hij weigert te antwoorden op de brieven van de voogdijraad. Na een lange strijd die de buurt in twee kampen verdeelt, valt het verdikt: Mientje wordt aan Lien toegewezen…

 

Volkstoneel. Tegenwoordig moet je ervoor naar de schouwburg en het theater, maar dat is ooit anders geweest, want in de jaren zestig en zeventig werden toneelstukken vaak live op televisie uitgezonden en in Frankrijk en Duitsland is die traditie zelfs tot vandaag bewaard gebleven, want toneel is uiteindelijk heel anders dan z’n moderne opvolger de sitcom waarvoor eveneens van een vast decor gebruik gemaakt wordt, maar waarbij de lachband de aanwezigheid van een publiek suggereert, terwijl nooit het gevoel overblijft dat je naar een unieke uitvoering kijkt waarin het flink mis kan gaan als een acteur z’n tekst vergeet of het decor ineenklapt. Toneelacteurs acteren anders dan hun tv-collega’s want hun gevoelens moeten voor heel veel mensen in een grote ruimte zichtbaar en herkenbaar zijn en hun tekst moet tientallen meters verderop ook nog hoorbaar en verstaanbaar zijn. Gereduceerd tot de grootte van een tv-scherm lijkt wat ze doen gemakkelijk grotesk, overdreven en onnatuurlijk terwijl uitgerekend televisie graag de indruk wekt een spiegel van het leven zelf te zijn. Maar dat nadeel is misschien net de redding van het genre als zelfstandige artistieke kunstvorm en als Broadway geldt als dé graadmeter voor de populariteit van het genre, dan is toneel in elk geval alive and kicking! 

 


Kind Van De Buurvrouw
(1933) is een tekst van de Nederlands toneelspeler en –schrijver Herman Bouber over het dagelijks leven in de Amsterdamse volksbuurt De Jordaan. Het stuk was razend populair tussen de beide oorlogen en het werd in de jaren zeventig opnieuw met succes uitgevoerd. In oktober 1975 nam de TROS de uitvoering van het Amsterdams Volkstoneel op en zond die vervolgens uit met de immens populaire actrice Hetty Blok in de rol van de bezorgde buurvrouw Emma. Het is die versie van het toneelstuk die u op deze dvd van Kind Van De Buurvrouw te zien krijgt, dat z’n succes te danken heeft aan de uitermate grappige scènes en dialogen die regelmatig voor lachsalvo’s in de zaal zorgen en die de opvoering tegen een vrij hoog tempo voortstuwen. Naast Hetty Blok treden ook andere grote namen uit het Nederlandse toneelmilieu aan, o.a. Bert Boonstra (Medisch Centrum West, 1991), Wiesje Bouwmeester (Dokter Vlimmen, 1977), Martin Brozius (Flodder, 1994-1995), Cok Henneman (Tussen Wal En Schip, 1977), Mimi Kok (Vrijdag, 1980), Cocki Boonstra, Jennifer Willems (Keetje Tippel, 1975), Louise Ruys (Amsterdammed, 1988), Fred Perrier (Rooie Sien, 1975) en Carry Tefsen (Zeg ‘ns Aaa, 2009-2010).

 

 
De regisseurs Beppie & Richard Nooij doen hun best om van Kind Van De Buurvrouw een aangename kijkervaring te maken op het kleine scherm. Ze gebruiken twee camera’s om de actie op het toneel in beeld te brengen, waarbij ze regelmatig switchen tussen totaalopnamen en close-ups waardoor de kijker thuis uiteindelijk veel meer ziet dan de toeschouwer in de zaal, want die ziet Hetty Bloks hoofd uiteraard niet levensgroot voor zich op minder dan 3 meter afstand. Het geluid is niet altijd even goed. Soms is er sprake van een klein beetje echo of galm, maar ook hier doet de kijker thuis beslist z’n voordeel ten opzichte van de toeschouwer in de zaal. Het indrukwekkende decor heeft op de beeldbuis uiteraard niet hetzelfde effect als in het theater, maar de pauzes voor de diverse decorwisselingen zijn dan weer netjes weggeknipt zodat de totale duur binnen de perken blijft.
 
BEELD EN GELUID
De video-opname is niet altijd even goed, want regelmatig zijn er horizontale lijnen zichtbaar in het beeld en kleien digitale ongerechtigheden (witte punten die oplichten), maar dat is niet te vermijden bij videomateriaal van die leeftijd. Scherp is het beeld evenwel altijd en de kleuren (veel grijs, grauw en donkerblauw en heel weinig tot geen felle tinten) zijn scherp afgelijnd. Het geluid is goed, zij het dat er af en toe een zinnetje niet helemaal verstaanbaar is omdat de afstand tussen microfoon en acteur te groot is. Het stuk wordt in het Amsterdams opgevoerd, maar in tegenstelling tot Als Je Lacht Dan Ben Je Rijk zijn de dialogen bijna altijd verstaanbaar.

 


EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van ouderwets toneel, van volkstoneel of gewoon van deze unieke kunstvorm die op een populair medium zoals televisie nog nauwelijks aan bod komt, kunnen hun hartje ophalen met dit komische en uitstekend geacteerde toneelstuk waarin de in november 2012 op 92-jarige leeftijd overleden Nederlandse actrice Hetty Blok een hoofdrol voor haar rekening neemt. De release van deze dvd is op die manier een terecht eerbetoon aan een uitzonderlijke vrouw en een groot talent uit de Nederlandse showbusiness.



cover



Studio: Source 1 Media

Regie: Beppie & Richard Nooij
Met: Hetty Blok, Cocki Boonstra, Bert Botterman, Wiesje Bouwmeester, Martin Brozius, Cok Henneman, Mimi Kok, Fred Perrier, Louise Ruys, Gerda Ruyters, Carry Tefsen, Ton Vos, Wim Wama, Jennifer Willems

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1975

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717662566400


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Geen
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij