:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZASHCHITNIKI (GUARDIANS)
ZASHCHITNIKI (GUARDIANS) (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-10-20
FILM
In 1940 begon de Russische overheid te experimenten op mensen met de bedoeling hen te 'verbeteren'. Waar doctor Viktor Dobronravov (Aleksandr Kommisarov) zich vooral toelegde op genetische manipulatie, concentreerde Avgust Kuratov (Stanislav Shirin) zich op autonoom rijdende voertuigen. Dobronravov had succes met zijn proeven en Kuratov niet, en wanneer de financiering van die laatste werd drooggelegd, blies de professor zijn laboratorium op. Hij overleefde de explosie, en beschikt sindsdien over de merkwaardige gave om machines te kunnen commanderen. Heden ten dage mislukt op spectaculaire wijze een proef met zelfdenkend afweergeschut, en de geheime organisatie Patriot vermoedt dat Kuratov uit de doden is opgestaan. Majoor Elena Larina (Valeriya Shkirando) krijgt de opdracht om de proefkonijnen uit de testen van Dobronravov weer bij elkaar te brengen om Kuratov te stoppen.
Helaas zitten die over de hele Sovjetunie verspreid. In Siberië zit bijvoorbeeld geleerde Arsus (Anton Pampushnyy), een man die in een beer kan veranderen. Dan is er Khan (Sanzhar Madi), die zich instant kan teleporteren, Ler (Sebastyan Sisak Grigoryan), die stenen kan manipuleren en Kseniya (Alina Lanina), die in water onzichtbaar kan worden en verder ongevoelig is voor hitte en koude. De Guardians, zoals ze zichzelf noemen, zullen moeten samenwerken om te vermijden dat Kuratov de nucleaire holocaust over Moskou afroept.

Wie een Russische film wil maken, moet tegenwoordig op goede voet staan met Poetin, want de man houdt niet zo van kritiek op zijn regime, en van politieke thema's blijf je maar best mijlenver verwijderd. Ook heeft Vladimir het niet zo begrepen op Amerikaanse platcommerciële cinema, dus in plaats van iedereen naar The Avengers of andere Marvelpulp te lokken, leek het éne Sarik Andreasyan beter om superhelden van eigen bodem aan het publiek te serveren, met een film die nochtans stijf staat van de clichés uit de verguisde Amerikaanse Hollywoodcinema. Wat ik niet gezegd wil hebben, is dat de actiescènes niet behoorlijk geregisseerd zijn, en zelfs esthetisch mooi zijn. Waar echter bij Marvel meestal nog wel de moeite wordt gedaan om het verhaal een persoonlijke insteek te geven en superhelden te presenteren als mensen van vlees en bloed, waarvan de recente Spiderman-films een mooi staaltje van bieden, zijn hun Russische tegenhangers bloedloze bordkartonnen personages, en krijgen we met Guardians een van CGI overladen prent met de éne actiescène na de andere, waarbij je moeilijk nog tussendoor naar adem kan happen. De film heeft 330 miljoen roebels gekost (zo'n 5 miljoen dollar) en kennelijk is 99% daarvan opgegaan aan CGI en 1% aan acteursgages.
Dat het script bol staat van de fouten, nemen we er maar voor lief bij. Zo beschikt Arsus, de man die in een beer kan veranderen, over de bijkomende gave dat, eens hij weer terug transformeert naar een mens, hij ineens zijn gescheurde broek weer op magische wijze kan oplappen. Voor de rest is zowat elk plotpunt gepikt uit de Marvelfilms. De wetenschapper Arsus die in een beer kan veranderen, lijkt op de Hulk, Kseniya is het zusje van Invisible Woman en Ler gehuld in rotsen op The Thing, beide uit de Fantastic Four-franchise, en Kahn lijkt op Quicksilver uit X-Men. Beter goed gepikt dan slecht verzonnen, maar de Ruskies houden zich in de toekomst beter bezig met politieke films waarin ze Poetin aan het kruis nagelen, of ze er nu achteraf een vergiftiging met novy choc aan over houden of niet.
BEELD EN GELUID
Source1Media heeft een nieuwe lijn Blu-rayreleases uitgebracht waarvoor ze de geluidstracks hebben laten hermixen in DTS-Auro 3D 13.1, een geluidsformaat dat we maar zelden tegenkomen maar onder meer terug te vinden is op Passengers. Het is een mooie en zuivere track, met helder afgelijnde kanalen, maar het verschil met "gewone" DTS-HD MA 5.1 is minder groot dan dat tussen Dolby TrueHD en Dolby Atmos. Dit gezegd zijnde is het zeker geen slechte track, waarbij de vele explosies en knokpartijen mooi tot hun recht komen. De track staat er bovendien zowel in een Russische variant als in een Engels genasynchroniseerde variant op, maar van die laatste word ik zeeziek omwille van het ontbreken van lipsynchroniteit. Maar feitelijk is het het mooie zuivere beeld dat vooral de verkoopspositie van deze Guardians goed doet: het is een fijn en zuiver beeld, zonder oneffenheden, met mooie primaire kleuren en heldere contrasten, iets wat je in een Russische film maar zelden aantreft. Source1Media heeft spijtig genoeg geopteerd voor een single layer-schijf, want er zat nog nét dat ietsje meer in, maar mee door de beperkte duur van de film (88 minuten en geen 100 zoals op de hoes schabouwelijk wordt overdreven) wordt het nergens een probleem.

EXTRA'S

Enige bonusmateriaal is een trailer (2:22) en bij het opstarten een reeks ongevraagde cross-promotionele trailers. We zullen mild zijn: één punt.
CONCLUSIE
Guardians oftewel Zashchitniki is hersenloos vertier zonder diepgang, maar onderscheidt zich daarmee niet van veel Amerikaans B-filmvoer. Allicht zouden een paar scenaristen in Mother Russia eens in het westen een stage mogen komen volgen over character building. Source1Media gokte op het Auro 3D-formaat, en die gok pakt goed uit. Een half punt extra voor de beer met de Gatlinger.


coverStudio: Source 1 Media

Regie: Sarik Andreasyan
Met: Anton Pampushnyy, Sanjar Madi, Sebastian Sisek Grigoryan, Alina Lanina, Stanislav Shirin, Caleria Shkirando, Vyacheslav Razbegarev, Aleksandr Kommisarov, Nikolay Shestak

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717662584954


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Russisch DTS-Auro 3D 13.1
Russisch DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-Auro 3D 13.1
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:

• Trailer
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij