:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARSKY & HUTCH
STARSKY & HUTCH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-05-17
FILM
Het ombouwen van een populaire televisieserie tot een bioscoopfilm is zelden een garantie voor kwaliteit. The Dukes Of Hazzard, The A-Team of het totaal genegeerde The Avengers zijn maar enkele voorbeelden van films die ons in een mum van tijd naar de originele televisiereeks lieten teruggrijpen. Gelukkig zijn er wel enkele uitzonderingen op de filmmarkt: Charlie’s Angels bijv. of deze Starsky & Hutch. Het geheim van het succes van deze prent ligt hem waarschijnlijk in het feit dat regisseur Todd Philips het over een heel andere boeg gooit. Zijn adaptie van de populaire flikkenreeks is geen aaneenschakeling van slaapwekkende dure stunts, wel maakt hij er een heerlijke komedie van die het originele feuilleton respecteert, maar soms ook in zijn blootje zet.

Zoals we ondertussen weten worden ideale duo’s vaak gevormd door tegenpolen. David Starsky (Ben Stiller) is een plichtbewuste politieagent die strikt volgens het boekje werkt. Hij beseft dat zijn salaris door de belastingbetaler wordt betaald en daarom moet er iedere minuut worden gewerkt. Als hij zich tijdens één van zijn opdrachten al eens bezeert, dan vindt hij dat normaal, hij wordt er immers voor betaald. De rest van het korps moet maar weinig van dit uitslovertje weten. Het is dan ook geen wonder dat de ijverige Starsky al meer dan twaalf partners heeft versleten. Zijn radeloze chef laat hem deze keer samenwerken met rokkenjager Ken Hutchinson (Owen Wilson). Hutchinson verschilt in alle opzichten van zijn nieuwe partner. Alles kan voor de blonde playboy, zelfs het pikken van wat geld uit de portefeuille van een aangespoeld lijk. Zoals dat vaak gaat in de filmwereld, kunnen in het begin van het verhaal de twee elkaar niet luchten, maar worden ze enkele scènes later ’s werelds beste vrienden. Zo’n hechte vriendschap is broodnodig, want voor hun eerste opdracht moeten ze de levensgevaarlijke gangster Reese Feldman (Vince Vaughn) uitschakelen, de schrik van Bay City. Zijn macht dreigt alsmaar groter te worden, vooral omdat hij een reukloze cocaïne heeft uitgevonden die niet door de politie kan worden opgespoord.

De schrijvers zullen wellicht niet lang over dit verhaaltje hebben nagedacht, doch is dat helemaal niet erg omdat zowat elke grap geslaagd is. Todd Philips die ons al knallers als Old School, Due Date of The Hangover schonk weet als geen ander hoe hij een komedie moet maken. Philips kon in deze film rekenen op de allerbeste komediespelers van dat moment (Ben Stiller was in deze periode op zijn hoogtepunt, er is de altijd hilarische Will Ferrell, een dolkomische Vince Vaughn en zelfs de vertolking van Owen Wilson valt deze keer te pruimen). Het blijft echter niet bij louter grollen alleen, want Philips parodieert tevens op briljante wijze de jaren 70, waardoor de prent ons aan de hoogdagen van Jim Abrahams en David Zucker (Airplane!, Top Secret en natuurlijk The Naked Gun) herinnert. De scène waarin Stiller op de dansvloer als een gedrogeerde, maar volleerde Tony Manero de show steelt behoort tot het beste van wat de acteur ooit deed. Een ander memorabel filmmoment is dat waarin Wilson de gitaar grijpt en het liedje Don’t Give Up On Us (het hitje dat David Soul, de originele Hutch, ooit scoorde) zingt. Ook Snoop Dogg als Huggy Bear is hilarisch; met zijn flamboyante kledij lijkt de pooier wel rechtstreeks uit één of andere Pam Grier-film te komen. Een ander hoogtepunt is de rol van Will Ferrell die van overacting zowaar filmkunst heeft gemaakt. En natuurlijk mogen we de echte ster van de film niet vergeten: de knalrode (met witte streep!) Ford Gran Torino. Voor de echte fans van de serie is er nog een leuk toemaatje omdat er een klein rolletje is weggelegd voor David Soul en Paul Michael Glaser (de acteurs die tussen 1975 en 1979 gestalte gaven aan Starsky en Hutch).

Starsky & Hutch is wel bijna tien jaar oud, doch oogt deze komedie nog geen beetje gedateerd. Integendeel, het is één van Stillers beste film (en neen, we zijn zelfs geen fan van de man!) Het is een komedie die je blijft herbekijken, al was het maar om die blinkende Ford te zien!

BEELD EN GELUID
De transfer op de dvd was al van de bovenste plank en op deze Blu-ray oogt hij zowaar nog mooier. De kleuren zijn natuurlijk, alles is haarscherp omlijnd en er is geen enkele storing merkbaar. Het geluid is tevens uiterst verzorgd, alhoewel er op een paar achtervolgingen na maar weinig spectaculairs te beleven valt. Maar toch, het zijn alleen maar idioten (of nog erger: snobs) die daarop een film beoordelen.


EXTRA’S
Alle extra’s die eerder op de dvd stonden zijn op de Blu-ray-release gesneuveld, maar dat is helemaal niet erg als je weet dat E-One dit schijfje tegen minder dan vier euro aanbiedt. Zoals we eerder opmerkten zou het misschien beter zijn om de kijker de keuze te laten tussen een budgetversie en een duurdere uitgave met extra’s, maar toch hoor je ons niet klagen.


CONCLUSIE
Sommige kwatongen zullen wellicht beweren dat Starsky & Hutch te mijden troep is, maar zo’n stelling is pure larie. Soms moet een mens in zijn leven eens kunnen lachen en dat doe je beslist met deze release. Als je er rekening mee houdt dat deze uiterst verzorgde Blu-ray tegen een prikje wordt aangeboden, dan heb je eigenlijk geen enkele reden om deze knaller niet in huis te halen. Tip.
             


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Todd Philipps
Met: Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dogg, Fred Williamson, Vince Vaughn, Juliette Lewis, Jason Bateman, Amy Smart, Carmen Electra, Chris Penn

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045229641


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• GeenAndere recente releases van deze maatschappij