:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALCATRAZ
ALCATRAZ (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-05-06
SERIE
Op 21 maart 1963 sloot de gevangenis van Alcatraz wegens de lamentabele staat waarin het gebouw zich bevond, en alle gevangenen werden overgebracht naar andere gevangenissen. Althans, dat is de officiële lezing van de feiten. Twee bewakers, waaronder de jonge Emerson Hauser (Greyston Holt) komen echter tot de bevinding dat alle aanwezigen spoorloos zijn verdwenen, inclusief de bewakers en de directeur. Anno 2012 is agente Rebecca Madsen (Sarah Jones) aan een nieuwe partner toe, wanneer haar partner bij een achtervolging door de verdachte van een dak wordt geduwd. Bij het onderzoek naar de moord op ex-Alcatrazbewaker E.B. Tiller (Jeremy Dangerfield) blijkt ze echter in de weg te lopen van een geheime cel van het FBI onder leiding van de ouder geworden Hauser (Sam Neill). Sarah, een wees die is opgevoed door haar oom Ray Archer (Robert Forster), blijft zich echter vastbijten in de zaak, en ze wordt uiteindelijk gerekruteerd en ingewijd in het grote geheim dat voor het publiek verborgen moet blijven: de gevangenen uit 1963 keren één voor één terug, alsof ze een soort tijdssprong hebben gemaakt, en hernemen in het merendeel van de gevallen hun criminele activiteiten. Sarah heeft tevens de hulp ingeroepen van dr Diego Soto (Jorge Garcia), een eigenaar van een stripwinkel die verschillende boeken over de gevangenen van Alcatraz op zijn actief heeft staan, en zowat alle ex-gedetineerden bij naam en toenaam kent. Sarah komt bovendien te weten dat haar grootvader Tommy Madsen (David Hoflin) helemaal geen bewaker van Alcatraz was, maar een gevangene, en dat hij op de koop toe diegene is die haar partner van het dak heeft geflikkerd.
En zo krijgen we week na week een zaak waarbij we telkens een nieuwe ex-bewoner van Alcatraz moet proberen gestopt te worden - zijn naam wordt gebruikt om de titel van de aflevering in te vullen - en krijgen we beetje bij beetje zicht op de vreemde medische experimenten die de kettingrokende dr Milton Beauregard (Leon Rippy) op de gevangenen heeft uitgevoerd. Ook Hausers assistente Lucy Banerjee (Parminder Nagra) is een '63-er, en door de sprong in de tijd heeft hun prille liefde geen kans gekregen om open te bloeien. In het begin van de serie wordt zij bovendien neergeschoten, waardoor we haar bijna enkel in haar jaren 60-incarnatie te zien krijgen, toen ze als psychologe aan de gevangenis verbonden was. Elke aflevering biedt een wisselende montage tussen de gebeurtenissen in 2012 en die in het begin van de jaren 60, toen de enigmatische gevangenisdirecteur Edwin James (Jonny Coyne) de plak zwaaire, en hij en zijn assistent E.B. Tiller (Jason Butler) er niet vies van waren om hier en daar eens een gevangene goed te mishandelen.

Alhoewel het uitgangspunt van de serie intrigerend is, worden er nogal wat accidents de parcours gereden. Het is vanaf het begin duidelijk dat Emerson Hauser niet het achterste van zijn tong laat zien en veel meer weet over de '63-ers dan hij wil toegeven. Verbazend is het dan dat Rebecca en Doc Soto zich keer op keer blindelings laten manipuleren zonder dat ze een deftige uitleg krijgen. Ook is het wel héél toevallig dat uitgerekend Rebecca's partner blijkbaar het zwijgen is opgelegd door haar grootvader, en dat zij toevallig de verkeerde persoon op de verkeerde plaats was. Allicht zal er overal wel een uitleg voor geweest zijn, maar het netwerk vond het na één seizoen welletjes en trok de stekker uit de reeks, net toen deze een beetje op dreef kwam. Resultaat? Na Lost is producent J.J. Abrams er weer eens in geslaagd om ons een reeks in de maag te splitsen zonder bevredigende ontknoping; de slotaflevering laat je dan ook met een behoorlijk gevoel van onbehagen zitten, en fungeert duidelijk als anticlimax. Alcatraz heeft echter ondanks zijn fouten ook kwaliteiten: de parallelmontage tussen heden en verleden is netjes gedaan, en een paar van de standalone-afleveringen zoals Paxton Petty zijn echt wel de moeite. Sam Neill en Sarah Jones acteren goed, Jorge Garcia heeft iets te veel moeite om van de typecasting af te komen die hij met zich draagt sinds zijn rol van Hugo Reyes in Lost. Ik ben alvast vooral onder de indruk van Jonny Coyne die feitelijk een gemelijke sadist neerzet.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Jack Sylvane (Jeffrey Pierce) vermoordt zijn vroegere bewaker E.B. Tiller (Jason Butler Harner/Jeremy Dangerfield), die de gezegende leeftijd van 85 heeft bereikt. Tiller heeft Sylvane altijd in de gevangenis gemarteld, en voor Sylvane was het payback time. Ook vermoordt hij, kennelijk in opdracht, Barclay Flynn (Robert Lawrenson) om een sleutel van hem te kunnen stelen. Wanneer Sylvane er lucht van krijgt dat zijn broer Alan (Ken Pogue) met zijn ex-vrouw Sonya (Camille Sullivan) is getrouwd, begint hij een dolle tocht die uiteindelijk zal eindigen bij het graf van Sonya.

2. Ernest Cobb

Ernest Cobb (Joe Egender) was een sluipschutter die zomaar at random bosjes mensen neerschoot, telkens met een interval van 3 dagen tussen. Hij had speciaal zijn overplaatsing naar Alcatraz gevraagd, om in een rustige privécel de rest van zijn straf uit te zitten. Directeur Edwin James vermeed echter telkens dat hij in de isoleercel zou worden gegooid, tot Cobbs grote frustratie. Nu is hij terug op het oorlogspad en begint weer slachtoffers te maken. Op de kermis knalt hij drie willekeurige feestgangers af. Sarah en Diego hebben drie dagen om hem te vinden alvorens hij weer toeslaat. Cobb lokt hen echter in de val, en hij schiet de assistente van Hauser, Lucy Banerjee neer.

3. Kit Nelson

Kit Nelson (Michael Eklund) is niet dadelijk de meest populaire gevangene in Alcatraz. Hij is een seriekindermoordenaar, en staat in de pikorde van de gevangenen helemaal onderaan de food chain. Wanneer zijn medegevangenen maar zin hebben, schoppen ze hem verrot en kijken de bewakers de andere kant op. Wanneer hij in onze tijd weer opduikt, ontvoert hij opnieuw een jongetje, Dylan (Will Shadley), dat hij zal vermoorden op dezelfde manier waarop hij eertijds zijn broer heeft vermoord - tenzij Rebecca en Diego hem binnen de 48 uur kunnen vinden.

4. Cal Sweeney

Cal Sweeney (Eric Johnson) was in Alcatraz dé man die je moest aanspreken voor een portie illegale sigaretten of andere smokkelwaar. Wanneer Tiller zijn cel liet doorzoeken, was er een kistje met een familiejuweel zoek geraakt. Door de aanvaring met Tiller die daarop volgde, raakte Cal zijn lucratief postje kwijt aan zijn protégé Harlan Simmons (Steven Grayhm). In het heden overvalt Cal nog steeds banken met een merkwaardige modus operandi: hij probeert eerst één van de vrouwelijke loketbedienden te verleiden. Vreemd genoeg laat hij de grote kluizen tjokvol geld staan, en richt hij zijn aandacht op de kleine kluisjes, kennelijk gericht naar iets op zoek.

5. Guy Hastings

Guy Hastings (Jim Parrack) is de eerste terugkerende vermiste uit 1963 die geen gevangene was, maar een bewaker. Zijn taak in Alcatraz was om de andere bewakers op te leiden. In die hoedanigheid heeft hij onder meer ook de jonge Ray Archer (Robbie Amell) onder zijn vleugels genomen, die duidelijk in de gevangenis is geïnfiltreerd omdat hij familie is van Tommy Madsen. Hastings is op zoek naar Tommy, en gijzelt Ray. Omdat Hastings' dochter Annie (Lini Evans) nog blijkt te leven, heeft Rebecca een pressiemiddel tegen hem.

6. Paxton Petty

Paxton Petty (James Pizzinato) was een verbitterde Korea-veteraan, die wraak wilde nemen op de Amerikaanse samenleving door onschuldige mensen op landmijnen te laten lopen. Lucy had ervoor gezorgd dat hij niet langer gemarteld werd, in de hoop dat hij de plaats van zijn laatste bom zou onthullen. In het heden gaat Perry gewoon door met zijn hobby, en hij lokt Emerson Hauser op een mijn.

7. Johnny McKee

Johnny McKee is een massamoordenaar. Telkens wanneer hij geplaagd wordt - en dat is erg ruim te interpreteren - gaat hij aan de slag met zijn scheikunde-set, en brouwt hij een gifgasje, vergiftigt hij de drankjes of gooit hij zuur in iemands gezicht. In Alcatraz werd hij verplicht om iemand op commando te vermoorden, maar hij heeft zich tegen zijn opdrachtgevers gekeerd. Nu is zijn wrok tegen de maatschappij zodanig groot geworden dat hij van plan is een gifgasaanval op een metrostel te plegen.
Disk 2:
8. The Ames Bros.
Herman (Travis Aron Wade) en Edward (Graham Shields) zijn een tweeëiige tweeling, Herman is het brein en Edward de dommekracht. Ze hebben de reputatie van de enigen geweest te zijn die bijna uit Alcatraz zijn ontsnapt. Daarbij hadden ze de hulp van een bewaker, Donovan (Frank Whaley). Vooraleer ze uit de gevangenis wilden ontsnappen, wilden ze de daar aanwezige goudvoorraad plunderen. Ze zijn echter terug, en ditmaal breken ze met bruut geweld Alcatraz binnen, in de hoop dat het goud er nog steeds ligt. Alcatraz is veranderd, maar hun brutale modus operandi niet.

9. Sonny Burnett

"Shotgun" Sonny Burnett (Theo Rossi) hield zich bezig met ontvoeringen voor losgeld. Hij heeft na al die tijd de draad weer opgepikt, en hij gijzelt David Pierce (Billy Mitchell), de echtgenoot van de steenrijke cosmeticagigante Helen Campbell (Wendy Crewson). Helen heeft echter tegen de politie een paar dingen verzwegen. Zoals het feit dat ze eertijds als veertienjarige het gangsterliefje van Burnett was, en dat ze hem een finale toer heeft gelapt door met 100.000 dollar aan losgeld was gaan lopen, geld dat Sonny nodig had als protection money in de gevangenis. Sonny's actie is dus een wraakactie!

10. Clarence Montgomery

Er is één belangrijk verschil tussen Clarence Montgomery (Mahershala Ali) en alle andere gevangenen van Alcatraz: de zwarte Clarence is onschuldig de doos ingedraaid voor een moord die hij niet gepleegd heeft. In de gevangenis klimt hij op tot de chef van de keuken, wat voor de blanke gevangenen niet door de beugel kan. Nu hij echter weer is opgedoken, vinden er moorden plaats die exact hetzelfde signatuur dragen als de moord die Clarence niet gepleegd heeft. Maar hij wordt er wél voor gezocht, natuurlijk.

11. Webb Porter

Webb Porter (Rami Malek) is een gevaarlijke seriemoordenaar die tinnitus heeft gekregen toen zijn moeder hem in zijn bad trachtte te verdrinken. Dr. Sengupta heeft geprobeerd met muziektherapie hem van zijn gefluit in zijn oren te verlossen. Wanneer hij echter stopt met viool spelen komt de moordenaar in hem weer vrij, en gaat hij op zoek naar vrouwen die op zijn moeder lijken om ze vervolgens van kant te maken. Een interessant faits divers is dat Porter dezelfde bloedgroep heeft als Lucy; Hauser houdt er erg aan om hem levend in handen te krijgen.

12. Garrett Stillman

Lucy heeft geen andere keuze dan te bekennen dat ze een '63-er is en dat ze Emerson al die jaren naar haar op zoek is geweest. Met vernieuwde kracht probeert ze Ernest Cobb te ondervragen. Directeur Edwin James wil graag dat gevangene Harlan Simmons (Steven Grayhm) vervroegd vrijkomt, maar de probatiecommissie heeft daar een andere mening over. Hij vraagt aan de hyperintelligente gevangene Garrett Stillman (Greg Ellis) om het verslag van de commissie te stelen en te vervangen door een gunstiger exemplaar. In het heden steelt Stillman drie pantservoertuigen om een waardetransport van Simmons te beroven. Warren (Bart Anderson) legt intussen de overblijfselen van de tunnel met de bunker van James bloot in de crypten onder Alcatraz.

13. Tommy Madsen

Joseph Limerick (Brendan Fletcher) werd in 1960 na een vluchtpoging waarbij hij uit Alcatraz trachtte te zwemmen, doodverklaard. In 2012 is hij terug met de laatste sleutel die de crypte onder Alcatraz kan openen. Er is echter blijkbaar een ruzie uitgebroken onder de '63-ers, en Tommy Madsen heeft zich voorgenomen om de laatste sleutel te bemachtigen, zonder zich daarbij te bekommeren om mensenlevens.
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is conform de nieuwste televisieseries die allemaal in HD geproduceerd worden. Er wordt zoals vele series die flashbacks bevatten met twee verschillende kleurpaletten gewerkt, een meer levendige voor het heden en een sombere blauwgrijze voor de flashbacks, zodat je in één oogopslag kan zien in welk decennium je je bevindt. Vooral de scènes uit de jaren '60 zijn smaakvol, koel, hallucinant levendig, waarbij je de bezetting bijna van de slecht onderhouden muur ziet vallen. Het moderne Alcatraz is dan weer uitgerust met hypermoderne computers die in alle mogelijke dissonante kleuren weerschijnen. Buiten een milde laag ruis die wellicht is toegevoegd voor authenticiteit is dit een waardig beeld. De DTS-HD MA 5.1-track is aardig, en onder meer de schoten die in de aflevering The Ames Bros. vallen klinken erg gericht, en ook de achtervolgingsscène in de aflevering Tommy Madsen is redelijk spectaculair. Abrams' vaste huisleverancier Michael Giacchino verzorgde de muziek.

EXTRA'S

De schijven bevatten tien verwijderde scènes (16:00), opgesplitst per aflevering. Alcatraz: Island of Intrigue (10:51) is een korte behind the scenes-documentaire met stukjes interview, en tot slot volgt er nog een matig grappige gag reel (3:05). Dik onvoldoende dus.

CONCLUSIE

Alcatraz is ondanks sommige inhoudelijke foutjes best te genieten, maar het voortijdig stopzetten van de reeks werkt als een serieuze domper op de feestvreugde.


coverStudio: Warner

Regie: Danny Cannon, Jack Bender, Brad Anderson, Charles Beeson, Paul A. Edwards, Brad Turner, Nick Copus, Eagle Egilsson, Aaron Lipstadt
Met: Sarah Jones, Jorge Garcia, Sam Neill, Jonny Coyne, Parminder Nagra, Sam Neill, Leon Rippy, Jason Butler Harner, David Hoflin, Jeffrey Pierce

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
568 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888139011


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Noors, Zweeds, Koreaans, Engels CC
Extra's:
• 10 verwijderde scènes
• Documentaire "Alcatraz: Island of Intrigue"
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij